Reacția MAE după desecretizarea documentelor primite de CSAT: „O interferenţă externă fără precedent”
MAE afirmă că România rămâne ferm angajată în protejarea instituţiilor şi proceselor sale democratice în faţa interferenţelor şi manipulărilor străine fără precedent, după desecretizarea documentelor primite de CSAT.
Rapoartele declasificate arată o interferenţă externă fără precedent şi semnificativă, îndreptată împotriva instituţiilor şi proceselor democratice, arată MAE.
„Autorităţile române au luat decizia de a declasifica şi de a face publice rapoarte care cuprind informaţii relevante privind operaţiuni externe maligne, inclusiv finanţare ilegală, amplificare sintetica a unor campanii digitale şi atacuri cibernetice de amploare care au avut ca țintă alegerile prezidenţiale din România. Rapoartele declasificate arată o interferenţă externă fără precedent şi semnificativă, îndreptată împotriva instituţiilor şi proceselor democratice”, arată MAE în comunicat.
Potrivit Ministerului de Externe, „aceste acţiuni fac parte dintr-o încercare continuă si persistenta de a submina angajamentul ferm al României faţă de valorile euroatlantice şi faţă de apartenenţa noastră la UE şi NATO”.
Precizările SRI despre implicarea Rusiei
„Autorităţile române investighează această tentativă de influenţare, care este în desfăşurare. Ne-am informat aliaţii cu privire la această încercare de interferenţă externă şi vom lua toate măsurile necesare pentru a proteja democraţia, securitatea naţională şi suveranitatea”, mai transmite MAE, potrivit News.ro.
Preşedintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituţiilor emitente, a informaţiilor prezentate de SRI, SIE şi MAI, în şedinţa CSAT.
În document se arată că la ordinul Kremlinului au fost realizate cercetări sociologice detaliate ale statelor țintă printre care, evident România. Asta înseamnă că s-au analizat trendurile în opinia publică, perspectivele politice ale unor partide și candidați, măsurile luate de autorități pentru a contracara interferențele străine.
SRI arată în document că au fost obţinute date care au relevat o campanie de promovare agresivă, derulată cu eludarea legislaţiei naţionale în domeniul electoral, dar şi exploatarea algoritmilor unor platforme de social media pentru creşterea în ritm accelerat a popularităţii lui Călin Georgescu. SIE arată că România este o ţintă pentru acţiuni hibride ruse, inclusiv atacuri cibernetice şi scurgeri de informaţii şi sabotaje.
Serviciul de Informații Externe explică în documentele desecretizate ale CSAT cum s-a implicat Rusia în procesele electorale din România.
S-a pus accent pe agresiunea informațională și folosirea inteligenței artificiale pentru crearea rapidă de conținut. Rusia a depus eforturi constante în spațiul online românesc pentru accesarea unor categorii cât mai largi de audiență prin extinderea infrastructurii online ceea ce înseamnă că a apelat la formatori locali de opinie, rețele de troli și vectori oficiali.
Astfel, Rusia a încercat să influențeze atitudinea, starea de spirit și agenda publică prin: propagandă și dezinformare inclusiv prin utilizarea de tehnologii avansate în activități țintite pe grupuri și comunități specifice. Prin sprijinirea unor candidați eurosceptici și alimentarea unor mișcări antisistem dar și prin încurajarea nemulțumirilor și provocarea de reacții amoționale la nivelul populației.
Sursa: Pro TV, News.ro
Etichete: Rusia, MAE, csat, calin georgescu, declasificare,
Dată publicare:
05-12-2024 12:46