Cum s-a implicat Rusia în alegerile din România. Explicația SIE în documentele desecretizate ale CSAT
Serviciul de Informații Externe explică în documentele desecretizate ale CSAT cum s-a implicat Rusia în procesele electorale din România.
În document se arată că la ordinul Kremlinului au fost realizate cercetări sociologice detaliate ale statelor țintă printre care, evident România. Asta înseamnă că s-au analizat trendurile în opinia publică, perspectivele politice ale unor partide și candidați, măsurile luate de autorități pentru a contracara interferențele străine.
Citește aici toate documentele declasificate
S-a pus accent pe agresiunea informațională și folosirea inteligenței artificiale pentru crearea rapidă de conținut. Rusia a depus eforturi constante în spațiul online românesc pentru accesarea unor categorii cât mai largi de audiență prin extinderea infrastructurii online ceea ce înseamnă că a apelat la formatori locali de opinie, rețele de troli și vectori oficiali.
Astfel, Rusia a încercat să influențeze atitudinea, starea de spirit și agenda publică prin: propagandă și dezinformare inclusiv prin utilizarea de tehnologii avansate în activități țintite pe grupuri și comunități specifice. Prin sprijinirea unor candidați eurosceptici și alimentarea unor mișcări antisistem dar și prin încurajarea nemulțumirilor și provocarea de reacții amoționale la nivelul populației.
Mesajele transmise au urmărit divizarea societății pe teme precum controlul SUA/NATO asupra României, amenințările de securitate generate de statutul de membru NATO și de sprijinul acordat Kievului. discreditarea capacității de răspuns a NATO și României, amplificarea neîncrederii populației în capacitatea de apărare naționale, erodarea sprijinului populației pentru deciziile de politică externă ale româniei. Evidențierea implicării României în conflict și ambițiilor teritoriale în raport cu statele vecine.
Rusia a invadat spațiul informațional cu narative divizive și de susținere a persoanelor sau a formațșiunilor politice cu viziuni apropiate Kremlinului, adică extremiști, naționaliști, populiști, figuri politice antisistem. Obiectivele rușilor au fost amplificarea temerilor populației privind degradarea situației de securitate, subminarea încrederii în autorități prin disc reditarea liderilor europeni sau oficialilor partidelor de guvernământ și victimizarea opoziției, consolidarea poziției liderilor formațiunilor eurosceptice și extremiste și erodarea sprijinului politic și social pentru Ucraina dar și amplificarea nemulțumirilor sociale.