Reacția lui Stoltenberg după ce Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la NATO. „Ne concentrăm pe ajutorul imediat”
Secretarul general al NATO a declarat, vineri seară, privind cererea de „aderare accelerată” a Ucrainei, că ușile Alianței rămân deschise, dar o decizie în acest va trebui luată de toate cele 30 de state membre.
„Toate democrațiile din Europa au dreptul de a aplica pentru aderarea la NATO și aliații respectă acest drept. Am tot repetat că ușile NATO rămân deschise. Când aliații s-au întâlnit la summit-ul de la Madrid, au transmis foarte clar că susține dreptul Ucrainei de a-și alege propria cale. O decizie privind aderarea trebuie să fie luată de toți cei 30 de aliați. Concentrarea noastră acum este pe oferirea ajutorului imediat Ucrainei pentru a se putea apăra împotriva invaziei ruse”, a declarat Jens Stoltenberg.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat vineri că a semnat o cerere de „aderare accelerată” a Ucrainei la NATO.
Adoptăm o măsură decisivă semnând candidatura Ucrainei în vederea unei aderări accelerate la NATO", a declarat el într-o înregistrare video difuzată pe reţelele de socializare.
"De facto, noi am parcurs drumul către NATO. De facto, am dovedit deja compatibilitate cu standardele Alianţei Nord-Atlantice. Ele sunt reale pentru Ucraina. Sunt reale pe câmpul de luptă şi în fiecare aspect al interacţiunilor noastre. Avem încredere unii în alţii, ne ajutăm şi ne apărăm. Aceasta este Alianţa Nord-Atlantica. De facto", a declarat Zelenski.
"Astăzi, Ucraina depune o cerere de aderare la NATO pentru a o face de jure. Printr-o procedură care va fi în concordanţă cu valoarea noastră, pentru protecţia întregii noastre comunităţi. Pe o baza accelerată", a afirmat el, adăugând că Ucraina înţelege că această decizie necesită consensul tuturor membrilor Alianţei.
Viceprim-ministrul pentru integrare europeană şi euro-atlantică Olga Stefanişâna a declarat anterior că Ucraina era interesată de MAP NATO (The Membership Action Plan) înainte de invazia pe scară largă a Rusiei, de acum doar de apartenenţa la Alianţă.
Înaintea invaziei la 24 februarie, Kremlinul declarase în mod repetat că aderarea Ucrainei la NATO constituie o "linie roşie" pentru Moscova şi că Rusia este îngrijorată că, într-o buna zi, Kievului i se va putea acorda statutul de membru al Alianţei Nord-Atlantice.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Ucraina, razboi in ucraina, Jens Stoltenberg, Volodomir Zelenski,
Dată publicare:
30-09-2022 20:01