Reactia lui Arafat dupa ce a aflat ca va fi dat in judecata in cazul Colectiv. Ciolos: "Nu ma gandesc la o demitere"
Secretarul de stat in MAI Raed Arafat a declarat luni seara la un post de televiziune ca "un grup de oameni" doreste "haraiala" in sistemul de urgenta si sa acrediteze ideea ca medicul Arafat a "depasit nivelul de competenta".
"Parerea mea este ca este un grup de oameni - fara discutie, sunt si interese - si care stiu foarte bine sa lucreze. Iese un domn doctor care publica o scrisoare deschisa hilara catre ministrul Sanatatii, care acuza DSU si pe doctorul Arafat de subminarea Serviciului de Ambulanta; i-am raspuns si i-am raspuns cu date cu tot. (..) Aceasta scrisoare nu a aparut de capul ei, clar ca se doreste o haraiala in sistem. Aici nu acuz nici la nivel, Doamne fereste, la nivel de premier, sunt oameni care lucreaza, ei incearca sa influenteze premierul, sa influenteze opinia publica, pe fiecare, sa arate ca sistemul nu este asa de bine: Hai sa il reformam, hai sa il schimbam! Se incearca foarte mult in ultima perioada acreditarea ideii ca doctorul Arafat a depasit nivelul sau de competenta, ca el nu mai intelege ce face acolo, lucrul pe care pot sa il contrazic si sa il dovedesc fara nicio problema ca stie foarte bine ce face. Se incearca influentarea deciziei, asta eu sunt convins, de la anumite anturaje, incat sa se zica ca sistemul nu este ok, ca nu este bine asta, asta. Normal ca avem argumente sa contrazicem, daca stim ce vorbesc, pentru ca unii au acces sa vorbeasca cu cineva, cu altcineva, cu altcineva, au timp", a explicat Arafat.
Intrebat daca mai persista ideea de privatizare a sistemului de urgenta, secretarul de stat in MAI a raspuns: "Nu se va termina".
"Acest lucru este o discutie majora in Europa si va spun: va fi o conferinta foarte mare de protectie civila europeana, anul acesta in Germania, unde Romania este partenera. Normal ca deja se stie ca la deschidere, unde vorbeste comisarul european si mai vorbeste presedintele conferintei, a treia persoana care vorbeste sunt eu. si tema prezentarii este: Impactul comercializarii serviciilor de urgenta pe activitatea protectiei civile in Europa. Deranjeaza, eu nu tac aici, eu nu tac afara. Normal ca suntem urmariti, pentru ca lumea incepe sa sesizeze ca ceva nu este in ordine in sistemele de urgenta care s-au comercializat excesiv si pe care nu le mai controleaza statul", a sustinut Raed Arafat la postul Antena 3.
El a spus ca a simtit mahnire, dezamagire si dezorientare cand a auzit va fi dat in judecata pentru interventia de la Colectiv: "Pot sa spun mahnit, pot sa spun dezamagit si un pic dezorientat cum sa ma comport data viitoare. Eu tot o sa iau cheia sa ma urc in masina, dar nu sunt sigur ca altii o sa o faca", a aratat seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta.
De asemenea, Raed Arafat s-a declarat dispus sa plece din functie, daca se constata ca el este problema "si nu sistemul".
"Eu chiar vorbeam astazi sau ieri cu cineva si am zis: daca problema este doctorul Arafat si nu sistemul mai bine imi spune cineva: Pleaca! si ramane sistemul. Prefer treaba aceasta si sa preia cineva sa duca mai departe, daca vrea cineva sa preia si sa duca mai departe aceasta constructie sa o consolideze. Nu am absolut nicio problema. Daca problema este ca doctorul Arafat si sistemul nu ne trebuie si aici doctorul Arafat poate sa plece, dar nu inseamna ca tace, o sa comentez cand vad ca se darama sistemul. Daca se doreste sa ramana doctorul Arafat sa faca ceva, atunci aici trebuie sa discutam ca ce am inceput sa ducem mai departe, sa nu daramam, dar sa il perfectionam, si aici suntem de acord, sa intarim sistemul", a spus Arafat.
Ciolos despre Arafat: Nu ma gandesc la o demitere sau o numire. Am avut mereu discutii foarte civilizate
Premierul Dacian Ciolos a afirmat marti ca nu se gandeste acum la o demitere a secretarului de stat in MAI Raed Arafat si ca vrea de fapt ca sistemul de urgenta sa functioneze mai bine.
"Am spus ca nu ma gandesc la o demitere sau la o numire in contextul asta. Eu vreau sa vad cum putem imbunatati sistemul in primul rand, pentru ca acolo nu e vorba doar de un om, e vorba de un sistem, cum functioneaza. Am cerut Corpului de control sa aiba discutii de clarificare si cu Ministerul de Interne si cu Ministerul Sanatatii, sa vedem ce date in plus avem fata de concluziile pe care le-a tras Corpul de control si, probabil, saptamana viitoare o sa am o discutie cu toata lumea ca sa vedem ce masuri de imbunatatire a sistemului putem lua pentru perioada urmatoare", a declarat Ciolos, inainte de a participa la bilantul ANAF pe anul trecut.
Seful Guvernului a precizat ca are discutii civilizate cu Raed Arafat si ca, la nivelul Guvernului, nu exista o stare de conflict, asa cum exista impresia.
"Toata lumea are impresia ca noi traim acolo in Guvern intr-un conflict permanent, sa dam afara oameni..., sa ii numim pe altii... (...) Eu am avut discutii tot timpul foarte civilizate cu domnul Arafat si inca o data cred ca cei care au responsabilitati in Guvern trebuie sa isi concentreze atentia pe ceea ce au de facut in Guvern si nu pe tot felul de astfel de dezbateri. Dezbaterile sunt foarte utile, dar deciziile se iau in institutii si institutiile trebuie sa isi asume responsabilitatea", a adaugat Ciolos.
Arafat: Raportul Corpului de control va fi completat si publicat in varianta definitiva
"Astazi intr-adevar la Guvern am avut o discutie pozitiva, au fost acolo seful Corpului de control si o parte din persoanele care au facut controlul si am dezbatut mai multe aspecte si a ramas ideea ca la acest raport urmeaza sa se adauge anumite lucruri cand se va definitiva tot. (...) Era normala o discutie si sa dea publicitatii doar raportul definitiv dupa ce am finalizat si noi discutia cu cei care au controlat, lucru care din pacate aici nu s-a intamplat si a generat aceasta situatie", a afirmat Arafat.
Potrivit acestuia, Departamentul pentru Situatii de Urgenta considera ca raportul are o importanta istorica si practica.
"Mi se pare ca este extrem de grav si critic ca in Romania sa incercam - si aici nu vorbesc numai de raportul Corpului de control, ci si de chestiuni mult mai largi - sa luam un pistol si sa tragem in picioarele noastre si sa spunem ca la noi este totul prost. Noi consideram raportul de importanta istorica si practica, pentru ca o interventie ca cea de la Colectiv nu ramane neurmarita pe plan mondial de catre tarile care sunt interesate de lectiile invatate. Atunci cand pleaca un raport care zice ca interventia este sub medie (...), pleaca prin ambasade si peste tot si deja despre Romania cel mai probabil afara se spune ca sistemul de urgenta romanesc a fost sub medie. Nu ne convine acest lucru decat daca este adevarat", a sustinut secretarul de stat.
Interventia de urgenta in urma incendiului de la clubul Colectiv, din seara de 30 octombrie 2015, a fost in mare parte o actiune necoordonata, cu elemente de improvizatie a autoritatilor, se arata intr-o sinteza a raportului Corpului de control al premierului. Potrivit documentului, absenta coordonarii a fost generata in principal de: "lipsa de exercitii in caz de urgente majore, neconcordante in legislatie si baza materiala deficitara". in plus, autoritatile nu ar fi declansat imediat Planul Rosu de Interventie, iar cand a fost declansat acest lucru nu a fost comunicat tuturor institutiilor responsabile.
Absenta unei coordonari eficiente reiese si din faptul ca seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta a coordonat, la fata locului, doar activitatea de prim ajutor calificat si asistenta medicala de la locul evenimentului, nu toate activitatile de interventie. in consecinta, "unele echipaje s-au panicat si au inceput sa comunice haotic informatii catre dispecerat", se mai arata in document.