Raed Arafat, fata in fata cu Corpul de control al premierului, pe tema Colectiv. Medicul contraataca concluziile raportului
Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat a stat luni fata-n fata, cu cei de la Corpul de control al premierului.
Miza a fost raportul intocmit la cererea lui Dacian Ciolos, cu privire la modul in care s-a intervenit in clubul ''Colectiv''. In timp ce documentul in cauza arata ca in mare parte interventia a fost una necoordonata si cu elemente de improvizatie, reprezentantul ministerului de Interne spune ca s-a actionat foarte bine si ca au fost mici probleme din care salvatorii au invatat pentru viitor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Raed Arafat a petrecut doua ore si jumatate in sediul Guvernului unde s-a intalnit cu reprezentantii corpului de control. A plecat fara sa faca declaratii.
Intalnirea a fost una fara concluzii. Niciuna dintre parti nu a renuntat la punctul de vedere: inspectorii premierului considera ca la Colectiv a fost o intervenite cu prea multe greseli, in timp ce Raed Arafat spune ca s-a actionat corect - "De exemplu, raportul guvernului arata ca in mare PARTE a fost o actiune necoordonata si cu elemente de improvizatie."
Arafat considera ca exprimarea acesta are carater general si nu indica acele parti ale interventiei in care nu a existat coordonare.
Apoi "Corpul de control al primului ministru a constatat ca inca din primele faze ale intervenitei au fost luate masuri in vederea instalarii posturilor meidcale avansate dar ulterior, resuscitarea victimelor a avut loc in conditii imporprii, direct pe asfalt."
"Decizia de a nu ridica cortul acestui spital mobil a fost luata avand in vedere ca principala misiune a fost de salvarea a cat mai multor vieti, dar si de faptul ca nu era un lucru necesar", a raspuns Arafat.
Raportul mai afirma ca "lipsa aparenta a unei cooronari reale a operatiunii de interventie, a fost evidentiata si de faptul ca unele echipaje s-au panicat si au inceput sa comunice haotic informatii catre dispecereat."
Arafat: "Lipsa aparenta a unei coordonari este exemplul clasic de afirmatie care nu are decat o baza emotionala, se pare ca si autorii Raportului au fost cuprinsi de aceste sentimente cand au preluat anumite informatii."
Raed Arafat a mentionat ca raportul are multe erori si ca va cere clarificari. Cei pentru care analiza facuta de corpul de control este un bun inceput sunt supravietuitorii si rudele celor care au murit in incendiul din Colectiv.
In timp ce analiza administrativa continua, judecatorii au decis ca patronii clubului si cei ai firmei care a organizat focul de artificii pot fi cercetati in libertate. In incendiul de la Colectiv au murit 64 de oameni.