Raed Arafat, fata in fata cu Corpul de control al premierului, pe tema Colectiv. Medicul contraataca concluziile raportului

Ultimul update: Joi 31 Martie 2016 07:04
Data publicarii: Luni 28 Martie 2016 15:35
Categorie: Actualitate

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat a stat luni fata-n fata, cu cei de la Corpul de control al premierului.

Miza a fost raportul intocmit la cererea lui Dacian Ciolos, cu privire la modul in care s-a intervenit in clubul ''Colectiv''. In timp ce documentul in cauza arata ca in mare parte interventia a fost una necoordonata si cu elemente de improvizatie, reprezentantul ministerului de Interne spune ca s-a actionat foarte bine si ca au fost mici probleme din care salvatorii au invatat pentru viitor.

 

Raed Arafat a petrecut doua ore si jumatate in sediul Guvernului unde s-a intalnit cu reprezentantii corpului de control. A plecat fara sa faca declaratii.

Intalnirea a fost una fara concluzii. Niciuna dintre parti nu a renuntat la punctul de vedere: inspectorii premierului considera ca la Colectiv a fost o intervenite cu prea multe greseli, in timp ce Raed Arafat spune ca s-a actionat corect - "De exemplu, raportul guvernului arata ca in mare PARTE a fost o actiune necoordonata si cu elemente de improvizatie."

Prima reactie a lui Ciolos dupa publicarea raportului despre interventia de la Colectiv. "Nu e clara responsabilitatea"

Arafat considera ca exprimarea acesta are carater general si nu indica acele parti ale interventiei in care nu a existat coordonare.

Apoi "Corpul de control al primului ministru a constatat ca inca din primele faze ale intervenitei au fost luate masuri in vederea instalarii posturilor meidcale avansate dar ulterior, resuscitarea victimelor a avut loc in conditii imporprii, direct pe asfalt."

"Decizia de a nu ridica cortul acestui spital mobil a fost luata avand in vedere ca principala misiune a fost de salvarea a cat mai multor vieti, dar si de faptul ca nu era un lucru necesar", a raspuns Arafat.

Raportul mai afirma ca "lipsa aparenta a unei cooronari reale a operatiunii de interventie, a fost evidentiata si de faptul ca unele echipaje s-au panicat si au inceput sa comunice haotic informatii catre dispecereat."

Arafat: "Lipsa aparenta a unei coordonari este exemplul clasic de afirmatie care nu are decat o baza emotionala, se pare ca si autorii Raportului au fost cuprinsi de aceste sentimente cand au preluat anumite informatii."

Raed Arafat a mentionat ca raportul are multe erori si ca va cere clarificari. Cei pentru care analiza facuta de corpul de control este un bun inceput sunt supravietuitorii si rudele celor care au murit in incendiul din Colectiv.

In timp ce analiza administrativa continua, judecatorii au decis ca patronii clubului si cei ai firmei care a organizat focul de artificii pot fi cercetati in libertate. In incendiul de la Colectiv au murit 64 de oameni.

 

"Pacientul zero" din raportul Corpului de Control al premierului. Bacteriile ranitilor din Colectiv au "disparut" in acte

patriarhul daniel

Patriarhul Daniel, mesaj de condoleanţe pentru familiile românilor decedaţi la uzina din Cehia

Școli închise în București și 10 județe, din cauza viscolului. Cursuri suspendate în alte 38 unități

Infotrafic. Starea drumurilor: circulația pe A2 și 5 drumuri naționale, închisă

Circulaţia pe linia 41, oprită după ce un tramvai s-a defectat la Piaţa Presei. VIDEO

Zăpadă portocalie în mai multe zone din țară. FOTO și VIDEO

Incidente cauzate de viscol. 20 de autoturisme sunt blocate pe DN 4

aeroport

Întârzieri şi de 2 ore pe Henri Coandă. Cursele anulate

Firea, la comandamentul de iarnă: ”S-a intervenit toată noaptea, dimineață s-a circulat bine”

BNR: Aurul aflat în custodie la Banca Angliei aparţine în continuare României

63 de trenuri anulate vineri dimineață. LISTA anunțată de CFR

Câțiva tineri au făcut drifturi pe zăpadă în Piața Constituției. Poliția i-a surprins în fapt

Șoferii se plâng că străzile secundare n-au fost deszăpezite. Cum se circulă în Capitală