Reacția ELCEN după afirmațiile lui Nicușor Dan despre lipsa apei calde. Ani la rând, Primăria nu a achitat la timp facturile
ELCEN îl contrazice pe Nicușor Dan, care consideră că lipsa apei calde și a căldurii din București este și din vina centralelor de producție care ar fi vechi de aproape 60 de ani.
Reprezentanții companiei ELCEN explică faptul că întreruperile și calitatea slabă a agentului termic din București sunt cauzate de un șir de subfinanțări și datorii între instituțiile statului, și nu problemele tehnice sunt principala problemă.
„S-a tot vorbit de rețeaua noastră de termoficare care este praf (…). Însă aceleași probleme sunt și la producție, pentru ca există centrale din 1964, cele mai vechi” a afirmat Nicușor Dan, afirmație care a generat replica reprezentanților companiei de producție ELCEN, care gestionează termocentralele din București.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
„ELCEN informează că:
⚙️CET București Vest a fost pusă în funcțiune în 2009
⚙️CET Progresu a fost pusă în funcțiune în 1987
⚙️CET București Sud a fost pusă în funcțiune în 1965
⚙️CET Grozăvești a fost pusă în funcțiune în 1964
CET-urile ELCEN nu au beneficiat de investiții majore în modernizarea echipamentelor pentru că Primăria Capitalei nu a achitat la timp, pentru mai mulți ani, subvenția pentru energia termică produsă și livrată” a transmis ELCEN pe contul oficial al companiei de pe Facebook.
Explicația constă în datoriile în lanț între instituții, inclusiv Primăria Capitalei, spun cei de la ELCEN.
„Datoriile restante ale Termoenergetica față de ELCEN sunt în prezent în sumă de 803.285.507 lei. Acest lucru se datorează faptului că nu a existat timp de mai mulți ani și nu există nici în prezent o sursă de finanțare sigură: Primăria Municipiului București acumulează datorii mari la plata subvenției, Termoenergetica acumulează implicit datorii la ELCEN, iar ELCEN este în consecință privată de resursele financiare esențiale pentru realizarea investițiilor în modernizarea CET-urilor.
În acest lanț vicios, s-au estompat în timp șansele de modernizare a sistemului de termoficare, atât pe parte de producție, cât și pe parte de transport și distribuție. Toate la un loc au produs în 2016 intrarea în insolvență a RADET care a atras în mod automat intrarea aproape simultană în insolvență a ELCEN, intrarea în faliment a RADET în 2019 și, în prezent, acumularea de datorii mari într-un timp foarte scurt de către Termoenergetica (înlocuitoarea RADET) față de ELCEN. ”
ELCEN susține că furnizează apă caldă în parametrii normali
Potrivit ELCEN, nu se pot accesa fonduri europene tocmai din cauza datoriilor în lanț, dar chiar și în aceste condiții, reprezentanții companiei susțin că își fac treaba:
„Chiar și în aceste condiții, ELCEN furnizează, în schema de vară, agent termic la parametrii optimi de funcționare până la gardul CET-urilor, conform comenzii Termoenergetica. De aceea, din punct de vedere al activității prestate de ELCEN, necesarul de agent termic pentru apă caldă pentru locuitorii orașului este în prezent asigurat.
E nevoie de modernizarea CET-urilor și există suficienți bani europeni disponibili pentru acest lucru. Totuși, neplata de către PMB a subvenției - cauza intrării în insolvență a ELCEN - face deocamdată dificilă atragerea banilor europeni pentru implementarea unor grupuri noi la ELCEN.
Demararea imediată a investițiilor în proiecte de eficientizare energetică ar permite o bună funcționare a sistemului de termoficare, a sistemului energetic național, cu randamente ridicate, pierderi reduse la minimum și flexibilitate crescută.”
Luni, Consiliul General al Municipiului București a aprobat rectificarea bugetară la nivelul primăriei, care prevede și majorarea fondurilor pentru subvenţii la termoficare cu 80 de milioane de lei.
Subvenţiile pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif la energie termică în cazul populației vor ajunge după rectificare la aproape 1,4 miliarde de lei.