Reacția DNA în cazul bătrânei care a fost chemată în cărucior ca martor
Direcția Națională Anticorupție a transmis un comunicat în care respinge criticile apărute în public după ce o femeie în vârstă de 90 de ani a fost adusă într-un scaun cu rotile la DNA Ploiești.
Este vorba despre bunica Anei Maria Pătru, fosta şefa a Autorităţii Electorale Permanente, suspectată de trafic de influenţă şi spălarea banilor.
DNA afirmă că femeia avea posibilitatea să refuze citarea ca martor, însă nu a făcut-o. De asemenea, deși a fost anunțată cu 2 zile înainte că trebuie să se prezinte la DNA, aceasta nu a anunțat Direcția Anticorupție că se află în imposibilitatea de a se prezenta la audiere.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
”Actualul Cod de procedură penală nu prevede însă și posibilitatea audierii martorului la domiciliu, așa cum se prevedea în mod expres în Codul de procedură penală anterior, în vigoare până în anul 2014 (art. 86 alin. 3 rap. la art. 74 din Vechiul Cod de procedură penală).
Totodată, Codul de procedură penală este cel care prevede și procedura de urmat și în cazul persoanelor audiate care manifestă stări speciale. Astfel, art. 106 alin. 1 spune că, ”dacă, în timpul audierii unei persoane, aceasta prezintă semne vizibile de oboseală excesivă sau simptomele unei boli care îi afectează capacitatea fizică ori psihică de a participa la ascultare, organul judiciar dispune întreruperea ascultării și, dacă este cazul, ia măsuri pentru ca persoana să fie consultată de un medic”.
Deși a luat la cunoștință cu două zile înainte de data la care a fost chemată pentru a fi audiată și avea timpul necesar, aceasta nu a formulat nicio cerere în cuprinsul căreia să atenționeze organele judiciare că se află în imposibilitatea de a se prezenta la audiere.
În schimb, la data de 04 octombrie 2017, prin intermediul avocatului, aceasta a formulat o cerere prin care solicita asistență medicală, în baza căreia organele judiciare au apelat la sprijinul unui echipaj medical, care a asigurat asistența medicală martorei pe tot parcursul procedurilor judiciare.
Pe parcursul realizării procedurilor, starea de sănătate a martorei Simionescu Nicolița a fost corespunzătoare, fapt constatat și de echipajul medical care i-a acordat asistență.
Conform art. 117 al Codului de procedură penală, rudele apropiate au dreptul de a refuza să fie audiate în calitate de martor, acest drept fiindu-le comunicat de organul judiciar. Decizia aparține acestor persoane, întrucât există posibilitatea ca ele să dorească să formuleze declarații, inclusiv în apărarea inculpaților. Martora Simionescu Nicolița nu a refuzat prezentarea la audiere.
În acest context, în cauză, martorei i s-a dat posibilitatea să justifice sumele de bani cu care au fost achiziționate bunurile imobile (terenul) ce reprezintă obiect al infracțiunilor de spălare de bani. Totuși aceasta a arătat, în prezența avocatului, că se va prevala de dreptul de a nu face declarații.” - se arată în comunicatul DNA.
Procurorii anticorupţie bănuiesc că Ana Maria Pătru a primit 600.000 de euro, pentru a influenţa şeful unei instituţii de control să treacă anumite detalii cu vederea, atunci când verifica activitatea unei firme de IT.
Cu aproape întreagă suma, femeia ar fi cumpărat un teren la Voluntari şi ar fi ridicat acolo o casă - totul pe numele bunicii sale.
Anchetatorii au audiat-o pe bătrână pentru a afla de la ea dacă avea o altă sursă de bani.