Reacția DNA în cazul bătrânei care a fost chemată în cărucior ca martor

Ultimul update: Luni 09 Octombrie 2017 13:31
Data publicarii: Joi 05 Octombrie 2017 15:42
Categorie: Actualitate
bunica ana maria patru

Direcția Națională Anticorupție a transmis un comunicat în care respinge criticile apărute în public după ce o femeie în vârstă de 90 de ani a fost adusă într-un scaun cu rotile la DNA Ploiești.

Este vorba despre bunica Anei Maria Pătru, fosta şefa a Autorităţii Electorale Permanente, suspectată de trafic de influenţă şi spălarea banilor.

DNA afirmă că femeia avea posibilitatea să refuze citarea ca martor, însă nu a făcut-o. De asemenea, deși a fost anunțată cu 2 zile înainte că trebuie să se prezinte la DNA, aceasta nu a anunțat Direcția Anticorupție că se află în imposibilitatea de a se prezenta la audiere.

Actualul Cod de procedură penală nu prevede însă și posibilitatea audierii martorului la domiciliu, așa cum se prevedea în mod expres în Codul de procedură penală anterior, în vigoare până în anul 2014 (art. 86 alin. 3 rap. la art. 74 din Vechiul Cod de procedură penală).

Totodată, Codul de procedură penală este cel care prevede și procedura de urmat și în cazul persoanelor audiate care manifestă stări speciale. Astfel, art. 106 alin. 1 spune că, ”dacă, în timpul audierii unei persoane, aceasta prezintă semne vizibile de oboseală excesivă sau simptomele unei boli care îi afectează capacitatea fizică ori psihică de a participa la ascultare, organul judiciar dispune întreruperea ascultării și, dacă este cazul, ia măsuri pentru ca persoana să fie consultată de un medic”.

Bunica de 90 de ani a Anei Maria Pătru, chemată la DNA ca martor

Deși a luat la cunoștință cu două zile înainte de data la care a fost chemată pentru a fi audiată și avea timpul necesar, aceasta nu a formulat nicio cerere în cuprinsul căreia să atenționeze organele judiciare că se află în imposibilitatea de a se prezenta la audiere.

În schimb, la data de 04 octombrie 2017, prin intermediul avocatului, aceasta a formulat o cerere prin care solicita asistență medicală, în baza căreia organele judiciare au apelat la sprijinul unui echipaj medical, care a asigurat asistența medicală martorei pe tot parcursul procedurilor judiciare.

Pe parcursul realizării procedurilor, starea de sănătate a martorei Simionescu Nicolița a fost corespunzătoare, fapt constatat și de echipajul medical care i-a acordat asistență.

Conform art. 117 al Codului de procedură penală, rudele apropiate au dreptul de a refuza să fie audiate în calitate de martor, acest drept fiindu-le comunicat de organul judiciar. Decizia aparține acestor persoane, întrucât există posibilitatea ca ele să dorească să formuleze declarații, inclusiv în apărarea inculpaților. Martora Simionescu Nicolița nu a refuzat prezentarea la audiere.

În acest context, în cauză, martorei i s-a dat posibilitatea să justifice sumele de bani cu care au fost achiziționate bunurile imobile (terenul) ce reprezintă obiect al infracțiunilor de spălare de bani. Totuși aceasta a arătat, în prezența avocatului, că se va prevala de dreptul de a nu face declarații.” - se arată în comunicatul DNA.

Procurorii anticorupţie bănuiesc că Ana Maria Pătru a primit 600.000 de euro, pentru a influenţa şeful unei instituţii de control să treacă anumite detalii cu vederea, atunci când verifica activitatea unei firme de IT.

Cu aproape întreagă suma, femeia ar fi cumpărat un teren la Voluntari şi ar fi ridicat acolo o casă - totul pe numele bunicii sale.

Anchetatorii au audiat-o pe bătrână pentru a afla de la ea dacă avea o altă sursă de bani.

bunica ana maria patru Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Bulgarii îşi fac DNA, în timp ce la noi Parlamentul vrea să-l neutralizeze

Bulgarii îşi fac DNA, în timp ce la noi Parlamentul vrea să-l neutralizeze

Bunica de 90 de ani a Anei Maria Pătru, chemată la DNA ca martor

Bunica de 90 de ani a Anei Maria Pătru, chemată la DNA ca martor

VIDEO PROTVPLUS.RO

mșina Italia

Surpriză uriașă pentru un român care a venit din Italia la volanul unei mașini de 25.000 de euro

Firea, nou clip video despre realizările şi proiectele în desfăşurare din domeniul consolidărilor

Actor găsit mort în locuinţa sa din Pitești. Ce suspectează anchetatorii

Copacii din București, ”uciși” lent, pentru a face parcări. Aceștia se pot prăbuși peste oameni

Ipotezele poliției în cazul celor doi paznici găsiți morți în Capitală. Coincidența bizară

Alertă în Târgu Jiu. Piromanul care incendiază ușile apartamentelor încă nu a fost prins

tigari, jucarie, copii, romania

Țigări de jucărie vândute copiilor.”Cine a adus aceste mizerii în România ar trebui să răspundă”

Pensiunea unde au fost rănite 18 persoane la nuntă este verificată. Nunta a continuat după incident

Accident grav, luni după amiază, în Hunedoara. Bilanțul victimelor

Accident în lanț la Agigea, 7 mașini s-au tamponat

Armă cu lunetă, de 10.000 de dolari, descoperită în mașina unei femei din Mehedinți. Ce planuri avea

Descoperirea uimitoare făcută la locuințele unor persoane bănuite de braconaj, în Timiș