Reabilitarea a 210 km din rețeaua de termoficare a Capitalei va dura cel puțin 4 ani
Un prim pas spre rezolvarea unei probleme jenante pentru o capitală europeană - lipsa apei calde și a căldurii - a fost făcut ieri.
Este vorba însă doar despre semnarea unui contract de finanțare din fonduri europene pentru reabilitarea rețelei de termoficare. Deocamdată, aproape un sfert dintre conductele principale.
Dar lucrările nu vor începe până în primăvară, așa că urmează o nouă iarnă cu probleme pentru locuitorii Bucureștiului.
210 kilometri din reţeaua principală de 950 de kilometri vor fi înlocuiţi din fonduri europene.
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: "Prin finanţarea de azi asigurăm reabilitarea a 22%, specialiştii spun care sunt zonele cele mai vulnerabile. O să avem trei mari îmbunătăţiri: în primul rând, îmbunănătățirea calităţii căldurii şi apei calde pentru bucureşteni, în al doilea rând, reducerea pierderilor şi în al treilea rând, dar nu cel mai puţin important, reducerea poluării atmosferice pe care această ineficiență o generează."
Lucrările vor începe însă cel mai devreme în primăvară şi vor dura, spun specialiştii, cel puţin 3-4 ani.
Urmează aşadar o iarnă grea pentru locuitorii Capitalei, mai ales în condiţiile în care în ultimii patru ani numărul avariilor a crescut de la 420 la 1.300 pe an, deci acum sunt de trei ori mai multe. Şi cu cât pierderile sunt mai mari, cu atât mai mari sunt şi riscurile ca apa care ajunge în calorifere sau la robinet să fie călaie, nu caldă.
Noul primar al Capitalei a semnat contractul de finanţare, în valoare de 278 de milioane de euro, în prezenţa premierului şi a ministrului Fondurilor Europene, care au promis şi alte finanţări.
Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene: "Am propus în planul naţional de redresare şi reziliență o finanţare suplimentară de 200 de milioane de euro. Pentru că reţeaua de transport a energiei termice în Bucureşti are 954 de kilometri, sunt 2.953 de kilometri de reţea de distrubuție şi peste 1000 de puncte termice pe care de asemenea e nevoie să investim."
Investiţii sunt anunţate şi la Elcen, producătorul de energie termică, dar şi pentru izolarea termică a clădirilor.
Executivul a anunţat că va exista şi un program reabilitare a sistemelor de termoficare din toată ţara, tot cu finanţare europeană.