Nicușor Dan a semnat contractul de reabilitare cu bani europeni a unui segment de termoficare
Un contract pentru reabilitarea sistemului de termoficare din București, cu fonduri europene, a fost încheiat marți, pentru refacerea a 210 kilometri de rețea, din necesarul de 954.
Contractul de finanțare a fost semnat între reprezentanții Primăriei Capitalei și Ministerului Fondurilor Europene.
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, marţi, că prin acest contract îşi propune reabilitarea a 23% din reţeaua de termoficare a Capitalei, în vederea reducerii numărului de avarii.
„Este vorba despre un contract pentru 210 kilometri din cei 954 kilometri. Semnăm astăzi, Primăria Capitalei cu Ministerul Fondurilor Europene, contractul de finanţare pentru 210 kilometri, reţea principală din reţeaua de termoficare din 954 km pe care reţeaua îi are, adică 23%”, a declarat Nicuşor Dan.
Valoarea contractului este de 330 milioane de euro, spunea, în vară, fostul primar Gabriela Firea.
Nicușor Dan a precizat că în ultimii patru ani numărul de avarii la reţeaua de termoficare a crescut de 420 la 1.300.
„Este evidentă problema la care această finanţare răspunde. Din 2016 până în 2020 numărul de avarii, în reţeaua de termoficare, a crescut de la 420 la 1.300. Pierderea pe eficienţa pe energie termică a crescut cu 5%, de asemenea, a crescut considerabil cantitatea de apă care trebuie introdusă în reţea”, a explicat primarul Capitalei.
Proiectul de finanțare, urmat apoi de cel de execuție, ar trebui să rezolve trei probleme stringente ale bucureștenilor, mai ales în sezonul rece, a explicat Nicușor Dan.
„Prin această finanţare şi prin lucrările pe care le vom demara de îndată ce vremea ne va permite şi după ce vor fi finalizate procedurile de achiziţie, o să avem trei mari îmbunătăţiri. În primul rând, îmbunătăţirea căldurii şi a apei calde pentru bucureşteni. În al doilea rând, reducerea pierderilor care se va duce într-o reducere a subvenţiei pe care municipalitatea o plăteşte în fiecare an. În al treilea rând, dar nu cel mai puţin important, reducerea poluării atmosferice pe care această ineficienţă o generează. Acesta este obiectul contractului de azi. 1,6 miliarde lei, din care 1,3 miliarde lei finanţare nerambursabilă”, a explicat primarul Capitalei.
Proiectul de finanțare prin fonduri europene a refacerii rețelei de termoficare a fost negociat însă în timpul administrației Firea, în vara acestui an.
Gabriela Firea preciza că a depus cererea de finanțare pentru obținerea de fonduri europene, pe 18 iunie 2020, și obținuse anterior toate aprobările. Potrivit fostului primar general al Capitalei, valoarea investiției era de 330 de milioane de euro.