Râul din Baia Mare, sufocat de gunoaie. S-au pus camere, dar nu s-a dat nicio amendă
Grămezi întregi de gunoaie au apărut pe un râu care străbate oraşul Baia Mare. Mormanele de pet-uri, resturi menajere şi chiar materiale de construcţii aruncate la voia întâmplării au blocat cursul apei în zona centurii ocolitoare a oraşului.
Asta în timp ce autorităţile au împânzit zona cu mai multe camere de supraveghere, tocmai pentru a-i prinde pe cei certaţi cu bunul simţ. Deocamdată, se pare, fără succes.
Răul Craica din localitatea Baia Mare este înghiţit de gunoaiele care au ajuns în aval până la marginea oraşului. Cei din împrejurimi spun că situaţia se repetă în fiecare an, însă până acum nimeni nu a fost prins.
„Se adună şi unii oameni îl aruncă. Aşa fac oamenii, aruncă acolo, eu nu arunc în vecini, îl strâng aici.”
“Sunt foarte multe aici la noi cu tot că e tomberonul aici se aruncă în rău. Vin şi de sus şi pe marginea barajului e dezastru. Mai îi ia de la şcoală pe copii şi culeg, dar cu pandemia asta nu o să-i mai aducă.”
Autorităţile spun că au început deja acţiuni de ecologizare pe râuri, iar cei care vor fi prinşi pe picior greşit vor fi aspru sancţionaţi. Deocamdată, doar vorbe. În ciuda camerelor de supraveghere cu care au impânzit zona, nimeni nu a fost amendat.
Cătălin Cherecheș, primar Baia Mare: „În 15 martie va începe curăţenia de primăvară la nivelul zonelor urbane şi rurale, la nivelul pârâurilor. Mulţi dintre români n-au învăţat că râul nu este o pubelă publică şi un loc unde să-ţi arunci deşeurile menajere. Vom începe o acţiune mai drastică cu amenzi care este binevenită şi pentru educarea cetăţenilor.”
Autoritățile locale spun că în doar câteva zile vor curața întreaga zonă, aflată la câţiva paşi de oraş.
Anca Bonto, Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureș: „În urma imaginilor furnizate de dvs. inspectorii s-au deplasat la faţa locului şi au dispus măsura de dezafectare până la data de 12 martie 2021. Revenim la apelul adresat cetăţenilor faţă de mediul în care trăim.”
În Baia Mare au fost montate şi mai multe camere de supraveghere în zone de depozitare a deşeurilor. Chiar şi aşa, oamenii par să arunce nestingheriţi tot ce e nefolositor. Amenzile pleacă de la o mie de lei şi pot ajunge şi până la 2.500 de lei pentru angajaţii firmelor. Însă sancţiunile au rămas, pentru moment, doar pe hârtie.