Rămășițele unei victime de-a Securității, scoase la lumină după zeci de ani
Osemintele unei victime de-ale Securităţii, care a fost îngropată în Munţii Apuseni, în judeţul Alba, au fost scoase la lumină după zeci de ani.
Mai mulţi arheologi au săpat în comuna Bistra şi, pe baza mărturiilor oamenilor, au reuşit în cele din urmă să găsească locul în care bărbatul a fost executat.
Ioan Andreșel avea 73 de ani când a fost ucis. Deţinea pământuri, animale, o prăvălie, o cârciumă şi un depozit de lemne. Pentru că i-a ajutat pe luptătorii anticomunişti, care s-au adăpostit în munţi, securitatea l-a prins şi l-a executat. După 67 de ani, cei de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului au găsit locul în care omul a fost înhumat.
„Intraţi înăuntru că acuma vă împuşc! Ce pândiţi după noi? Ce faceţi? Ăştia au intrat înăuntru şi nu au mai zis nimic. Am văzut pe geam, eram cu mama acolo, şi nu am ieşit afară deloc au venit pe la grâu şi au mers 200 de metri, după dâmb şi l-au împuşcat pe Traian Pom şi de acolo au mers la bunicul. Au pus hârtie pe piept la ei: <
Securitatea a organizat, în luna august a anului 1950, o acţiune de intimidare şi constrângere a oamenilor din comuna Bistra, din Alba, suspectaţi că ar avea legături cu luptătorii anticomunişti din zonă.
„El a fost arestat la sălaşul pe care îl avea undeva la Dosul Neagului şi adus aici intenţionat, în această întretăiere de drumuri locale, în aceste poieniţă. A fost executat prin împuşcare", a explicat Gheorghe Petrov, arheolog ICCMER.
„A fost îngropat cu tot ce a avut la el. Am găsit mai multe monede, am găsit nasturii de la cămaşă. Se pare că doar bocancii i-au fost luaţi, am găsit şi bastonul în care se sprijinea”, a completat Marius Oprea, de la ICCMER.
„Pe faţa mortului era clopul şi pe burtă cârja şi pe piept o tablă, pe care scria <
Investigaţiile în cazul crimelor de la Bistra au fost începute în 2008.