Raluca Turcan: „Femeile au plătit un cost al crizei COVID mai mare decât bărbaţii"
Inechitățile între femei și bărbați la locul de muncă s-au accentuat pe perioada crizei COVID, consideră ministrul muncii, Raluca Turcan. „Femeile au plătit un cost al crizei COVID mai mare decât bărbaţii", spune ea.
Raluca Turcan a împărtășit aceste concluzii sâmbătă, cu prilejul Zilei Naționale a Egalității de Șanse.
„Pandemia a dat înapoi ani de progrese în privinţa egalităţii de gen, iar un plan realist privind recuperarea după criză trebuie să urmărească şi reducerea inegalităţii de gen pe piaţa muncii", afirmă Raluca Turcan, sâmbătă, într-o postare pe Facebook, potrivit news.ro.
Numărul femeilor şomere din România a crescut cu 50% din cauza pandemiei, în timp ce ponderea bărbaţilor şomeri cu 16%, a explicat Turcan problemele inechității de gen, citând datele INS. Ea s-a referit și la creşterea cazurilor de abuz şi violenţă domestică împotriva femeii în primele 9 luni ale anului trecut, perioada marcată de lockdown.
„Trebuie înţeles că diferenţa de gen nu este doar subiect de dezbatere teoretică, ci are consecinţe concrete economice, producând anual pierderi în toate statele din UE. Acoperirea costurilor şomajului în rândul femeilor costă UE miliarde de euro anual. Realitatea de necontestat este ca femeile au plătit un cost al crizei COVID mai mare decât bărbaţii. Statisticile Eurostat arată că 84% din angajaţii cu vârsta între 15 şi 64 de ani, din serviciile cele mai afectate de COVID - HORECA şi turism, îngrijirea copiilor, vânzări cu amănuntul - sunt femei. În România, în activităţi din domeniul sănătăţii umane, ponderea femeilor în servicii de primă linie, era de 80%, faţă de 20% bărbaţi. De asemenea, femeile sunt mai expuse şomajului, fiind în număr mai mare implicate în economia informală şi mult mai mult afectate de inactivitate pe piaţa muncii, din cauza responsabilităţilor de îngrijire în casă", susţine Raluca Turcan.