Alexandru Rafila, despre noua tulpină de Covid-19: „Sunt convins că circulă în toate judeţele României”

Ultima actualizare: 28-02-2021 08:23
Rafila
Agerpres

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, este convins că noua tulpină de coronavirus, cu contagiozitate crescută, circulă în toate judeţele ţării.

 

Rafila a precizat că nu există informaţii că noua tulpină ar fi predominantă, transmite News.ro.

„E un lucru care este cunoscut că această tulpină se transmite mai uşor decât tulpina clasică. În ceea ce priveşte preponderenţa ei, nu am informaţii că ar fi un număr mai mare de cazuri cu această nouă tulpină deocamdată. E posibil să fie aşa, dar până când nu devine operaţional acest sistem naţional de secvenţiere a unor tulpini suspecte (...) nu ne putem da seama care este ponderea acestei tulpini. Sunt convins că în toate judeţele din România, nu numai în jumătate din ele, circulă. În jumătate au fost identificate, dar asta nu înseamnă că în celelalte nu circulă", a afirmat Alexandru Rafila la Antena 3.

În ceea ce priveşte aşa-numita tulpină românească, despre care s-a vorbit în spaţiul public în ultimele zile, medicul precizează că este vorba, mai degrabă, de o mutaţie, care a mai fost descoperită şi în alte 34 de ţări.

„Nu era vorba de tulpină românească, ci de o mutaţie semnalată la o tulpină de virus care a circulat şi în România. Prima dată a fost descoperită în Scoţia. Ulterior, a mai fost descoperită în încă 34 de ţări”, subliniază medicul.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO