Raed Arafat, după tragedia de la Victor Babeș: Instalația de oxigen a necesitat recent reparații

×
Codul embed a fost copiat

Raed Arafat a spus că instalația de oxigen a Unitatății Mobile de Terapie Intensivă de la Spitalul ”Victor Babeș” a necesitat recent reparații, iar luni seara reprezentantul firmei care întreține ventilatoarele a refuzat să ajute la reparararea lor.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a confirmat luni seara că instalaţia de oxigen a Unităţii Mobile de Terapie Intensivă de la Spitalul "Victor Babeş" a necesitat, recent, reparaţii, dar acestea au fost executate în parametrii corespunzători înainte de punerea în funcţiune a TIR-ului ATI.

Trei pacienți au decedat, luni seară, după ce s-a oprit alimentarea cu oxigen în TIR-ul ATI de la Spitalul Victor Babeș din Capitală. Potrivit Ministerului Sănătății, a avut loc o defecţiune la instalaţia de oxigen a unităţii mobile.

"Nu a fost instalată greşit. La un moment dat, firma care a făcut instalaţia de oxigen nu era firma care era, să zicem, agreată sau care lucra cu firma de stocatoare de oxigen. Mai mult, ţeava care a fost instalată era de altă dimensiune şi necesita alte acţiuni de autorizare, motiv pentru care s-a refăcut instalaţia la recomandarea firmei care are stocatorul şi a fost totul corectat înainte să fie TIR-ul dat în funcţiune. Deci, asta e o situaţie care arată că, totuşi, chiar dacă s-a făcut, a fost schimbat acest lucru din timp, înainte să intre TIR-ul în funcţiune. Acest lucru nu s-a făcut ca improvizaţie, şi doar că firma care a făcut prima instalaţie, a făcut-o cu anumite ţevi care nu erau potrivite pentru ce trebuia să funcţioneze acolo. Şi atunci a fost repetată lucrarea, de asta a durat şi vreo două zile în plus să fie pus TIR-ul în funcţiune. Asta a fost o chestiune care, într-adevăr, s-a întâmplat", a declarat Raed Arafat, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, întrebat despre o postare pe o reţea de socializare a fostului primar general al Capitalei Gabriela Firea, potrivit căreia "acum 5 zile instalaţia de oxigen a fost schimbată, dar a fost instalată greşit".

 

Citește și
Spital
Numărul pacienților care se află în ATI, în ușoară scădere. Situația rămâne critică
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Nu a vrut să intre în tir pentru că erau pacieni cu Covid

 

Raed Arafat a subliniat că ventilatoarele sunt de fabricaţie americană şi a exclus ipoteza ca acestea să fie de "calitate slabă" sau să nu poată funcţiona în condiţii grele.

"Ventilatoarele respective, când se depăşeşte 6 bari, intră în sistem de autoprotecţie şi se opresc. Altfel, presiunea distruge tot mecanismul ventilatorului. Asta se pare că s-a întâmplat astăzi, cu toate ventilatoarele din tir, care s-au oprit împreună şi au creat situaţia de urgenţă din interiorul terapiei intensive mobile. Colegii de acolo au lucrat imediat ca să remedieze situaţia şi să încerce, bineînţeles, să ventileze bolnavii, ca să preia bolnavii pe balon, nu erau toţi intubaţi care erau în tir. Şi bineînţeles, între timp, au fost trimise şi ambulanţe care să preia pacienţii până se remediază situaţia", a precizat Raed Arafat.

El a menţionat că la spital se afla şi un reprezentant al firmei care asigura mentenanţa, dar că acesta nu a dorit să intre în tir, oferind în schimb indicaţii celor care au intrat în unitatea mobilă.

"Era un reprezentant al firmei care întreţine ventilatoarele în curtea spitalului când s-a întâmplat această situaţie, din informaţiile pe care le avem, dar nu a dorit să intre în tir şi să ajute acolo, având în vedere că în tir sunt pacienţi COVID. Chiar dacă i se ofereau materiale de protecţie, şi tot a preferat să rămână afară şi să dea anumite indicaţii colegilor din interiorul tirului. Aici s-a întâmplat ce nimeni n-a dorit să se întâmple, şi anume unii pacienţi, chiar şi dacă au fost luaţi pe baloanele de ventilaţie, adică ventilaţie manuală, au intrat în stop. Nu s-a reuşit să fie resuscitaţi, erau în stare foarte critică. Iar cinci pacienţi au fost transferaţi, după cum ştiţi, la alte spitale", a spus Raed Arafat.

 

A existat o creștere brucă a presiunii oxigenului

 

Secretarul de stat a explicat că tirurile de terapie intensivă pot să funcţioneze în două modalităţi.

În primul caz ele pot funcţiona independent, doar pentru câteva ore, pe butelii de oxigen şi pe generator electric propriu.

În a doua variantă acesta se conectează la curent din afara tirului, de exemplu de la un transformator, şi la o sursă de oxigen permanentă, de exemplu un stocator de oxigen.

"Acolo există reductoare care controlează presiunea maximă care intră în tir. Aceste reductoare există şi la ieşire, din ce ştiu, şi la ieşire din stocator şi bineînţeles la intrare în tir. Presiunea nu trebuie să fie lăsată să urce mai mult decât, din ce ştiu până acum, în jur la 5,8 maxim. Astăzi ce s-a întâmplat? La un anumit moment această presiune a crescut peste 6 bari. Cum, de ce, ce robinet s-a deschis mai mult, ce întrerupător s-a deschis mai mult? Asta deja face obiectul anchetei", a mai precizat el.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că, potrivit informaţiilor existente la acest moment, luni, în jurul orei 16.25, a existat o creştere bruscă, de peste 6 bari, a presiunii oxigenului.

"La acest moment este o anchetă, o anchetă care este derulată de Poliţia Capitalei şi care va stabili după audieri, după discuţii, ce s-a întâmplat acolo. Cert este că compania care a verificat ventilatoarele ulterior - ventilatoarele având un log electronic care arată ce s-a întâmplat - clar că în jurul orei 16.25, ora României, dacă este corectă informaţia pe care am primit-o, s-ar fi crescut presiunea brusc peste 6 bari. Deci asta explică clar urgenţa care a apărut. Personal, am aflat după orele 17.00", a afirmat Raed Arafat.

 

Pacienții care au supraviețuit au fost mutați, dar ”oricând poate să meagră spre mai rău”

 

El a menţionat că a ţinut legătura cu managerul spitalului şi că SMURD a trimis echipe de sprijin. Secretarul de stat a adăugat că ulterior a intrat în legătură cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi că s-au realizat demersuri pentru primirea bolnavilor în alte unităţi medicale.

Șeful DSU a spus că pacienţii rămaşi în viaţă, care se aflau în Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă de la Spitalul "Victor Babeş", au fost mutaţi la alte unităţi sanitare şi se află în prezent sub îngrijire ca "bolnavi de terapie intensivă pe problema COVID".

"Au ajuns la alte spitale, sunt în îngrijire. Din păcate, rămân bolnavi de terapie intensivă pe problema COVID, care este o problemă foarte critică, oricând poate să meargă spre mai rău sau, sper, spre mai bine. S-au găsit paturi, s-au făcut locuri, normal, în astfel de situaţii s-au găsit soluţii, a ajutat, din ce ştiu, şi Ministerul Sănătăţii pentru a găsi locuri. Acolo unde au plecat, acolo vor rămâne", a spus Raed Arafat.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Gabriela Firea, despre tragedia de la
Gabriela Firea, despre tragedia de la "Victor Babeș": Instalaţia de oxigen ar fi fost instalată greșit. Reacția lui Arafat

Fostul primar al Capitalei Gabriela Firea susține că ”TIR-ul cu paturile de ATI avea mai multe defecţiuni”, refritor la situaţia de la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti, unde au murit trei persoane luni seară, după ce instalația de oxigen s-a oprit.

Numărul pacienților care se află în ATI, în ușoară scădere. Situația rămâne critică
Numărul pacienților care se află în ATI, în ușoară scădere. Situația rămâne critică

Numărul de pacienți internați la ATI este în continuare mare, însă se poate observa o scădere de duminică și până luni.

Situație critică la ATI: mai sunt doar 6 paturi în toată ţara. Virgil Musta explică cum s-a ajuns aici
Situație critică la ATI: mai sunt doar 6 paturi în toată ţara. Virgil Musta explică cum s-a ajuns aici

România toată este, în acest moment, ilustrarea neputinței, imaginea bolnavului de COVID în stare gravă, care riscă să piardă lupta cu virusul.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.