Tragedie la Victor Babeș. Trei morți după ce s-a oprit oxigenul în TIR-ul ATI. MS: A avut loc o defecţiune

×
Codul embed a fost copiat

Trei pacienți au decedat, luni seară, după ce s-a oprit alimentarea cu oxigen în TIR-ul ATI de la Spitalul Victor Babeș din Capitală. Potrivit Ministerului Sănătății, a avut loc o defecţiune la instalaţia de oxigen a unităţii mobile.

Opt pacienți cu Covid-19 erau internați în unitatea mobilă ATI, dintre care trei au decedat. Ceilalți cinci pacienți au fost transferați la alte spitale - unul a rămas la Victor Babeș, doi au fost transferați la Spitalul Bagdasar Arseni, unul la Floreasca și unul la Spitalul ROL 2 (secția militară a Ana Aslan).

Ministrul Sănătații Vlad Voiculescu a fost la fața locului și s-a informat despre starea pacienților și asupra cauzelor incidentului.

„Ministerul Sănătații a fost informat, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, că trei pacienți și-au pierdut viața la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă, operaționalizată sub coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență (Ministerul Afacerilor Interne), operată tehnic de Institutului Național Victor Babeș (PMB / ASSMB). Din primele informații transmise Centrului Operativ Pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Sănătății, defecțiunea a avut loc la instalația de oxigen a unității mobile”, a transmis Ministerul Sănătății.

Citește și
covid ati
Situație critică la ATI: mai sunt doar 6 paturi în toată ţara. Virgil Musta explică cum s-a ajuns aici
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

TIR-ul de terapie intensivă de la Victor Babeș a intrat în funcțiune sâmbătă dimineață.

Reacția DSU

 

Ventilatoarele s-au oprit din funcţiune din cauza creşterii presiunii oxigenului peste limita admisă, iar reprezentantul firmei care le-a instalat a refuzat să intre în unitate, potrivit Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

„Personalul medical care încadrează Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container și a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcționarea corectă și în siguranță a acestor tipuri de echipamente medicale.

În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR”, a transmis Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

La acest moment este în derulare o verificare pentru stabilirea motivelor care au dus la creșterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă, în cadrul Unității Mobile.

Verificarea ventilatoarelor, în urma avariei a demonstrat ca acestea au înregistrat o creșterea a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune. Instalarea și operaționalizarea Unității se realizează sub coordonarea DSU și a spitalului iar reglarea continuă a parametrilor de lucru, a instalației de oxigen care deservește UTIM-ul, monitorizarea acesteia și operarea unității este realizată de echipa tehnică a spitalului”, a mai precizat DSU.

Raed Arafat: Presiunea nu trebuie să urce peste 5,8 bari. A crescut azi la peste 6

 

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a susținut luni seară o conferință de presă la Palatul Victoria, în care a explicat de ce au cedat ventilatoarele din TIR-ul ATI.

„TIR-urile de ATI fabricate să funcționeze în două modalități: pe butelii de oxigen și generator propriu, pentru câteva ore. Pe o durată mai lungă, se conectează la curent din afara TIR-ului și la sursa de oxigen permanentă, de la spital, care intră în camera tehnică, se conecteză la TIR. Acolo există reductoare care controlează presiunea maximă ce intră în TIR. Sunt și la ieșire din stocător și la intrare în TIR. Presiunea nu trebuie să urce peste 5,8 bari. Ea a crescut azi la peste 6. Cum, de ce, asta face obiectul anchetei”, a explicat .

Când a avut loc avaria

 

Avaria la Unitatea mobilă de Terapie intensivă amplasată de DSU în curtea Spitalului Victor Babeş a avut loc în jurul orei 17:00, au precizat reprezentanții unității medicale.

„Din păcate, în ciuda eforturilor personalului medical, în urma acestui eveniment nefericit au decedat trei dintre cei opt pacienți bolnavi de COVID-19 internați în Unitatea mobilă de Terapie intensivă.

În ceea ce îi privește pe ceilalți cinci pacienți, patru au fost transferați în siguranță la alte spitale, iar unul a fost relocat în secția principală de Terapie intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeş”.

În prezent, la fața locului se desfășoară ancheta organelor abilitate în vederea stabilirii cu exactitate a circumstanțelor producerii tragediei, iar personalul medical și cel auxiliar din cadrul unității sanitare acordă întregul lor sprijin pentru aflarea adevărului.

Conducerea și întreg personalul Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeş” transmit cele mai sincere condoleanțe și sunt alături de familiile celor decedați în acest tragic eveniment”, se arată în comunicatul Spitalului Victor Babeş.

Primarul Capitalei a sesizat Parchetul

 

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat luni seară că a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 3 în acest caz.

„În această seară, din nefericire, au decedat în condiții neclare trei pacienți de la Spitalul Victor Babeș din Capitală. E o tragedie, un moment dramatic în care vieți omenești au fost pierdute. Prezint condoleanțe familiilor care i-au pierdut pe cei dragi astăzi.

Am sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 3 în legătură cu această situație, fiindcă vinovații trebuie identificați și pedepsiți. Am solicitat colaborarea deplină a personalului acestui spital în cadrul cercetărilor care vor avea loc.
Voi reveni cu detalii”, a transmis Nicușor Dan într-o postare pe Facebook.

 Decesul pacienţilor, anchetat de poliţişti şi procurori

 

Decesul celor trei pacienţi din unitatea mobilă de terapie intensivă de la Spitalul ”Victor Babeş” din Bucureşti este anchetat de poliţişti şi procurori. Trupurile celor trei pacienţi vor fi transportate la Institutul de Medicină Legală.

”Astăzi, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Serviciul Omoruri, sub coordonarea unităţii de parchet competente teritorial, a declanşat cercetări cu privire la decesul a trei persoane, pacienţi, în cadrul unei unităţi spitaliceşti din sectorul 3”, a transmis, luni seară, Poliţia Capitalei, potrivit News.ro.

Sursa citată a precizat că cercetările vizează stabilirea cauzelor şi condiţiilor în care s-a produs decesul.

”Trupurile neînsufleţite urmează a fi ridicate şi transportate la INML în vederea efectuării necropsiei”, a mai precizat Poliţia Capitalei.

Trei pacienţi au murit, luni seară, după o defecţiune la instalaţia de oxigen a unităţii mobile de terapie intensivă de la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti. Cinci pacienţi au fost transferaţi.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Numărul pacienților care se află în ATI, în ușoară scădere. Situația rămâne critică
Numărul pacienților care se află în ATI, în ușoară scădere. Situația rămâne critică

Numărul de pacienți internați la ATI este în continuare mare, însă se poate observa o scădere de duminică și până luni.

Situație critică la ATI: mai sunt doar 6 paturi în toată ţara. Virgil Musta explică cum s-a ajuns aici
Situație critică la ATI: mai sunt doar 6 paturi în toată ţara. Virgil Musta explică cum s-a ajuns aici

România toată este, în acest moment, ilustrarea neputinței, imaginea bolnavului de COVID în stare gravă, care riscă să piardă lupta cu virusul.

171 de noi centre pentru vaccinare în România, în zilele următoare. Anunțul premierului Florin Cîțu
171 de noi centre pentru vaccinare în România, în zilele următoare. Anunțul premierului Florin Cîțu

Premierul Florin Cîţu a afirmat că avem doar şase locuri libere la ATI la nivel naţional şi avem 1.531 de persoane la secţia de terapie intensivă.

Povestea emoționantă a preotului care de un an stă cu bolnavii Covid de la Spitalul Suceava: ”Dacă mă îmbolnăvesc, mă tratez”
Povestea emoționantă a preotului care de un an stă cu bolnavii Covid de la Spitalul Suceava: ”Dacă mă îmbolnăvesc, mă tratez”

Preotul Constantin Diaconașu stă de un an, zi și noapte, cu bolnavii Covid de la Spitalul Județean Suceava și merge inclusiv la ATI, echipat ca orice angajat, ori de câte ori este chemat. Poartă trei măști odată și spune că nu îi este frică de boală.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.