Radulian: "Romania nu este afectata de cutremurul din Nepal. Activitatea din Vrancea este normala"
Romania nu e afectata de cutremurul din Nepal produs marti dimineata, iar activitatea seismica din zona Vrancea este una normala in aceasta perioada, a declarat marti directorul stiintific al INFP, Mircea Radulian.
"Pe noi nu ne afecteaza foarte mult ce se intampla in zona respectiva, chiar daca tot ceea ce se intampla pe glob prin aceste placi tectonice sunt legate intre. A aparut in zona un al doilea soc, cu o magnitudine de 7,4 grade, deoarece nu poate fi considerat o replica, pentru ca replicile sunt mai mici. Acest lucru inseamna ca dupa primul cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter, zona s-a descarcat in oarecare masura, dar a ramas suficient incat sa apara cel de de-al doilea soc. Este vorba de o descarcare mai complexa. Nu toate se manifesta in acelasi fel. Era normal ca dupa un cutremur de peste 7 grade sa ai o serie de replici de magnitudini mai mici si putin probabil sa apara un al doilea soc de magnitudine atat de mare, insa nu este un caz izolat", a explicat Mircea Radulian, potrivit Agerpres.
Acesta a dat exemplul seismului din Sumatra din 2004 care a avut o magnitudine de peste 9 grade pe Richter, iar la interval de un an a aparut in aceeasi zona unul de peste 8 grade pe Richter.
"Va dau un exemplu, cutremurul din Sumatra din 2004, care a avut o magnitudine de peste 9 grade, iar dupa un an a fost un cutremur de 8 grade cam tot in aceeasi zona. Un an poate ca zicem ca este un timp destul de mult, dar pe scara tectonica, doua socuri intr-un an inseamna ca sunt legate intre ele. Si in zona Sumatra energia s-a descarcat intr-o masura importanta, pentru ca a urmat un soc de peste 8 grade. Si in Romania, am avut doua cutremure in aceeasi zi, in anul 1990, intr-adevar mai mici, unul de 6,9 si unul de 6,4 grade pe Richter, dar a fost un soc dublu, o descarcare aparuta in doua transe", a explicat Radulian.
"Din pacate, din cauza ca a avut loc la o adancime de numai 19 kilometri, se vor produce efecte foarte mari la suprafata. Cu cat adancimea este mai mica cu atat efectele sunt amplificate in zona care se produce cutremurul. Cred ca in apropierea epicentrului efectele vor fi foarte mari, poate nu ca si cele din 25 aprilie, dar va produce multe pagube", a mai spus Mircea Radulian.
In ceea ce priveste producerea unui nou cutremur de mare intensitate in aceasta zona, directorul INFP se asteapta ca zona sa isi inceteze activitatea.
"Aici cu siguranta vor fi replici, dar ca sa mai apara inca un soc mare este mai putin probabil. Avand in vedere capacitatea acestei zone de a genera cutremure mari, din datele care se cunosc, cutremurele cele mai mari din zona Himalaya sunt de 8, iar faptul ca au fost deja unul de 7,8 grade si unul de 7,4 grade pe Richter imi confirma ca zona s-a eliberat. Ma astept ca zona sa isi inceteze activitatea insa replici vor mai fi, din pacate pentru cei de acolo zona va fi in continuare activa", a adaugat directorul INFP.
In ceea ce ce priveste zona seismica Vrancea, Radulian a mentionat ca in aceasta luna activitatea a fost aproape de normal, chiar mai mica in aceste doua saptamani din luna mai, si este probabil sa apara cutremure mai mici in perioada urmatoare.
Un cutremur cu magnitudinea de 7,4 grade s-a produs marti in Nepal, cu epicentrul la nord-est de Kathmandu, zona cea mai afectata de seismul din 25 aprilie, a anuntat Serviciul de prospectare geologica al Statelor Unite (United States Geological Survey - USGS), informeaza Reuters, AFP si EFE. Ulterior, intensitatea seismului a fost revizuita la 7,3 grade pe scara Richter.
Epicentrul cutremurului, care a lovit in apropiere de tabara de baza pentru escaladarea Everestului, a fost masurat la o adancime superficiala de aproximativ 19 km.
Pe 25 aprilie, Nepalul a fost grav afectat de un cutremur cu magnitudinea 7,8 grade care a provocat decesul a cel putin 8.046 de persoane si a ranit mai mult de 17.800 de persoane, aminteste Reuters.
Sursa: Agerpres
Etichete: romania, cutremur, nepal, Mircea Radulian,
Dată publicare:
12-05-2015 14:27