RADET a terminat probele pentru încălzire. Cât de mare e riscul unor avarii
De miercuri vine frigul în toată ţara, iar în Capitală caloriferele s-au dezmorţit. Reprezentanţii regiei de termoficare anunţă că au terminat probele, dar şi că reţeaua centralizată este pregătită pentru iarnă.
Din păcate, de sistemul vechi de câteva decenii depind peste un 1,2 milioane de oameni care ştiu din iernile trecute cât de rău este să bubuie o conductă de apă caldă când e mai frig afară. Doar anul trecut au fost 3.500 de avarii.
În ultimele 3 zile, sistemul centralizat de termoficare a fost încărcat gradual.
Gabriela Firea, Primarul General al Capitalei: "Sunt convinsă că şi în acest an bucureştenii vor avea atât apă caldă cât şi căldură. A existat un deficit de investiţii în conductele RADET şi de aceea în fiecare an au avut loc şi foarte multe avarii. Sperăm că acestea să fie din ce în ce mai rare."
Pentru modernizarea reţelei, tot încearcă de 3 ani să atragă fonduri europene nerambursabile de aproape 180 de milioane de euro.
Sorin Chiriță, city manager București: "Am finalizat toate documentele necesare pentru accesare. Strategia de termoficare a fost aprobată de mai mult timp în Consiliul General. Cererea de finanțare este aproape realizată. Până la sfârșitul anului vom trimite cererea de finanţare."
Potrivit unei analize Frames, 1,2 milioane de bucureşteni sunt racordaţi la reţeaua centralizată de termoficare, adică peste o jumătate de milion de apartamente. Iarna trecută au fost peste 3.500 de avarii şi zeci de mii de oameni au rămas de multe ori fără apă caldă şi căldură.
Femeie: Nu era apă caldă seara.
Reporter: Se întâmplă des?
Femeie: Nu foarte des, dar fix când atunci nu trebuia, când era foarte frig afară.
Femeie: Este o reţea foarte dificilă, e în reparaţii permanent, în fiecare an s-a întâmplat aşa. Ba s-a spart o ţeava, ba. mereu au fost probleme. Tot timpul numai frig.
Cu o lungime totală de aproape 4.000 de km, reţeaua de termoficare din Bucureşti este a doua cea mai extinsă din lume, după cea din Moscova. A ajuns însă într-o stare critică. 80% din conducte au o vechime de mai bine de 25 de ani şi ar fi trebuit schimbate, teoretic, încă de acum 10 ani.
Alexandru Gurghiu, administrator special: "Începând cu anul 2016, RADET a înlocuit cam 180 de kilometri de reţea, cantitatea pe care noi ne-am asumat-o, o să depăşim 200 de km de reţea schimbată. "
Regia se afla în prezent în faliment, însă declararea falimentului a fost contestată în instanţă. Datoriile către ELCEN au ajuns la 3,8 miliarde de lei, potrivit aceluiaşi studiu.