RADET începe probele pentru încălzire. Cât de mare e riscul unor avarii

Ultima actualizare: 27-10-2019 20:21

RADET se pregăteşte să furnizeze căldură încă din această seară. Oficialii se așteaptă la temperaturi scăzute săptămâna viitoare, când vor fi sub 10 grade celsius noaptea, aşa că încep probele tehnice.

Din păcate, conducerea Regiei admite că şi în acest an vor avea loc avarii care îi vor lăsa pe oameni în frig şi fără apă caldă, însă susţin că vor fi mai puţine ca iarna trecută.

De la ora 23, duminică seara, apa caldă ar trebui să circule deja prin ţevile RADET, iar caloriferele ar urma să se dezmorţească.

Potrivit legii, dacă timp de trei zile consecutive temperatura medie scade sub zece grade cu plus între ora 10 seara şi 6 dimineaţa, RADET este obligat să furnizeze agentul termic, ca să se întâmple acest lucru fără probleme, regia să urmează să demareze probele tehnice.

La rândul lor, cei o jumătate de milion de locuitori din Bucureşti abonaţi la RADET sunt rugaţi să îşi ţină caloriferele deschise. Asta pentru a nu se forma goluri de aer, care ar putea să împiedice apă caldă să circule.

Şi coloanele dintre blocuri trebuie aerisite, iar dacă asociaţiile de locatari nu se descurcă - pot solicita echipele RADET.

Îngrijorător este că anul acesta responsabilii au modernizat doar 20 din 1000 de km cât are reţeaua primară.

Adică ţevi importante, mari. Oficialii Regiei insistă că din 1990 până acum acesta este un record şi se plâng că reparaţiile decurg greu din cauza condiţiilor de muncă din subteran dar şi a lipsei de angajaţi.

Partea proastă este că nu scăpăm de avarii.

Reporter; "Numărul de avarii va fi mai mic sau la fel de mare ca iarna trecută?"

Alexandru Burghiu, directorul RADET: "Toate aceste lucrări pe care le-am executat în decursul anului ar trebui să genereze un număr mai mic de avarii ale sistemului."

Cele mai multe dintre conducte au peste 50 de ani şi ar fi trebuit schimbate acum 25 de ani. Aşa că iarna se sparg destul de uşor din cauza diferenţelor de temperatură.

Cei de la RADET susţin că au încercat să le schimbe acolo unde avariile erau dese şi promit că în 3 sau 4 ani am putea reveni la normal.

Desigur, rămân şi reţelele mici cu o lungime de 3000 de kilometri. Lucrările de modernizare vor continua şi iarna, dar ar trebui să nu îi afecteze pe locuitori.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO