Marea Britanie trimite o forta militara de amploare in Romania si statele baltice. Tara noastra va primi avioane de lupta

26-10-2016 16:11

uk

Ministrul britanic al Apararii a anuntat desfasurarea unei forte militare importante pe flancul de est al NATO, inclusiv in Romania

Marea Britanie va desfasura in Romania avioane Eurofighter Typhoon, a anuntat miercuri ministrul britanic al apararii Michael Fallon, citat de agentia EFE. Oficialul britanic a facut aceasta declaratie la sosirea la reuniunea ministrilor apararii din statele NATO, care se desfasoara miercuri si joi la Bruxelles.

Fallon si-a exprimat totodata ingrijorarea cu privire la actuala deplasare a unei flotile militare ruse catre Siria, flotila din care face parte si portavionul 'Amiral Kuznetov' si care ar putea participa la atacurile asupra orasului sirian Alep. Prin urmare, ministrul britanic al apararii a cerut guvernului de la Madrid sa nu accepte realimentarea acestor nave ale Rusiei in porturile spaniole.

'NATO trebuie sa ramana unita', a punctat Michael Fallon. El a adaugat ca din acest motiv tara sa va trimite avioane multirol Eurofighter Typhoon in zona Marii Negre, precizand ca acestea vor fi desfasurate in Romania. Potrivit website-ului guvernului britanic, avioanele vor fi amplasate la baza de la Mihail Kogalniceanu, unde vor ajunge anul viitor, iar misiunea lor va dura cel mult patru luni.

Fallon anuntase, cu o zi inainte, intr-un interviu acordat Wall Street Journal, ca va trimite o forta militara de amploare in Europa de Est, in contextul consolidarii fortelor NATO din regiune. Este vorba de circa 800 de soldati sustinuti de echipament greu – tancuri Challenger 2 (foto sus) si transportoare blindate Warrior – dar si de drone cu rol tactic. „Va fi un batalion cu rol defensiv, dar care va avea capacitati complete de lupta”, a precizat Fallon. Unitatea va fi desfasurata in primavara lui 2017 iar in Estonia i se vor alatura forte militare din Franta si Danemarca.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO