Purtarea măștii, obligatorie în tot mai multe județe din țară: „Pe perioada verii e prea mult”
În timp ce sunt înregistrate zilnic peste o mie de cazuri de Covid-19, autoritățile anunță noi măsuri.
În fiecare stațiune de pe litoral au fost stabilite zonele unde purtarea măștii este obligatorie. Localurile rămân însă deschise și peste noapte, pentru că prefectul de Constanța spune că nu există dovezi că turiștii s-ar infecta la mare. În Vrancea, Argeș, Giurgiu și Satu Mare toate terasele se închid la 11 seara, iar Iașiul devine al doilea județ, unde masca trebuie purtată peste tot în aer liber. În București, responsabilii nu au anunțat nimic până la această oră.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În Mamaia, măștile vor fi obligatorii pe faleză, în piațeta de la cazino și în satul de vacanță. Toate sunt locuri unde seara se adună foarte mulți turiști.
În Constanța, zonele vizate sunt faleza de la Cazino, Portul Tomis, unde sunt multe terase, centrul istoric, unde de asemenea sunt terase, dar și delfinariul care este vizitat de multe familii cu copii.
În Eforie, măștile trebuie purtate în zona de promenadă, pe faleza din zona Belona până în capătul de sud și pe aleiile pietonale din centrul stațiunii.
În Costinești, masca este obligatorie în timpul serii în zona de promenadă de-a lungul plajei, dar și pe toate aleile pietonale, cum ar fi cele care duc spre plajă.
Iar în Olimp, Jupiter, Neptun și celelalte stațiuni care țin de Mangalia masca este obligatorie în zonele de promenadă de la malul mării și în parcul de distracții din stațiunea Neptun.
Iar în Vama Veche măștile vor fi obligatorii pe strada principală care duce spre plajă, în zona de parcare din dreptul plajei și pe aleile din zonele cu terase și cluburi.
Deocamdată, terasele de pe litoral vor funcționa și noaptea. Prefectul de Constanța spune că nu există dovezi că turiștii se infectează la mare.
George Niculescu, prefectul județului Constanța: „Suntem sub media pe țară din punctul meu de vedere. Litoralul nu este o sursă de Covid pentru turiștii care vin, pentru că, în primul rând, constănțenii ar fi fost infectați cu Covid. La nivelul DSP nu au venit niciun fel de solicitări de la DSP-uri din alte județe cu privire la anchete epidemiologice din alte județe, cu privire la anchete epidemiologice care să ducă la cazuri de îmbolnăvire în județul Constanța.”
În București, încă nu știm unde trebuie să purtăm mască sau dacă terasele se vor închide mai devreme. Comitetul pentru Situații de Urgență nu a fost deocamdată convocat. Prefectul Capitalei este în concediu, dar biroul de presă al prefecturii susține că ședința nu a avut loc, pentru că nu a primit de la Direcția de Sănătate Publică din București lista cu zonele de risc, nu pentru că prefectul ar fi în vacanță.
Din informațiile anunțate de autoritățile județene până acum, măștile de protecție sunt obligatorii în 15 județe. Orele și zonele în care oamenii trebuie să le poarte diferă de la un județ la altul.
În Tulcea în schimb, autoritățile nu vor impune nici masca în aer liber și nici nu vor reduce programul tearselor, inclusiv în Delta Dunării, ocupată în proporție de aproape 100% de turiști.
Și pe Valea Prahovei terasele funcționează deocamdată fără restricții. În schimb, măștile vor fi obligatorii dimineața între 7 și 11 și după-amiază, între 15 și 23 în piețe, târguri, stații de autobuz și în exteriorul obiectivelor turistice, cum ar fi Castelul Peleș.
În cealaltă parte a țării, Iașiul devine al doilea județ unde masca va fi obligatorie peste tot începând de sâmbătă și până pe 14 august.
Femeie: „Este bună, ne ferește de bacterii și coronavirus, dar pe perioada verii e prea mult.”
Femeie: „Lumea o contestă. Eu, pentru siguranța mea și a celor din jur, am purtat-o tot timpul.”
Marius Dangă, șef Cancelaria Prefecturii Iași: „Am fost întrebat dacă la ora 1 noaptea merg pe stradă și sunt singur și nu port mască și mă prinde polițistul în în trafic, în patrulă, și nu am mască, voi lua amendă? Cel mai degrabă, nu voi lua amendă, voi lua un avertisment.”
Mihai Chirică, primarul Iașiului: „Am spus că un grup de peroane, mai mult de trei, care nu vin din aceeași familie trebuie să poarte mască, trebuie evitate grupurile aglomerate.”
În Argeș, județ unde masca este deja obligatorie peste tot, terasele vor fi deschise până la 10 seara în timpul săptămânii și până la ora 23 în weekend. Aceași regulă este valabilă pentru nunți sau botezuri.
În Vrancea, măștile vor fi obligatorii în locurile aglomerate, cum ar fi piețe, târguri, stații de autobuz, gări, parcările magazinelor, parcuri și grădini, dar și la slujbele religioase, inclusiv la înmormântări, iar terasele se închid seara, la ora 23.