Lista locurilor unde purtarea măştii va fi obligatorie. Un primar refuză: "Vor să pună botniţă românilor"
După mai bine de o săptămână cu 1000 de cazuri de Covid-19 pe zi, Guvernul vrea să introducă obligativitatea purtării măștilor și în aer liber.
În unele județe, măsura se aplică doar în locurile aglomerate, în timp ce în altele, masca trebuie purtată peste tot. În București, de exemplu, Primăria propune purtarea măștilor în Centrul Vechi. La mare, masca va fi obligatorie în timpul serii pe faleze, anunță ministrului Sănătății. Măsura va fi introdusă în piețe, târguri, la evenimentele în aer liber, chiar și pentru stațiile de autobuz.
În București, Primăria propune ca masca să fie obligatorie în Centrul Vechi începând de luni. Lista finală o vom ști după întâlnirea Comitetului pentru Situații de Urgență al Capitalei, condus de prefect.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Aurelia Bădulescu, viceprimar București: „În acest moment, Centrul Vechi este zona în care în permanență înregistrăm o creștere de la zi la zi a frecvenței pe zona pietonală. Propunerea Primăriei Muncipiului București va fi ca începând de luni să introducem obligativitatea purtării măștii în Centrul Vechi.”
Potrivit Primăriei, masca va fi obligatorie pe aleile din Centrul Vechi, atunci când vă deplasați între localuri. În schimb, o veți putea da jos atunci când ajungeți la terasă și luați loc la masă.
Simona Pârvu, director general Institutul Național pentru Sănătate Publică: „Masca nu trebuie purtată mai mult de patru ore și trebuie schimbată când se umezește. Puteți, totuși, să o refolosiți dacă între timp o puneți într-o pungă. Nu o puneți la mână, nu o puneți pe masă.”
Aurelia Bădulescu, viceprimar București: „Vom avea în permanență la noi măști pentru a le da celor care intră acolo, dacă nu au, să le putem pune la dispoziție.”
Vineri vom afla dacă măștile vor fi introduse și în piețele din Capitală.
La mare, ministrul Sănătății vrea ca turiștii să poarte mască pe faleză, în timpul serii.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: „De exemplu, seara, începând cu 20.00 până la orele 23 știm că e aglomerat. Se va merge cu masca pe faleză.”
Măsura a fost deja adoptată la Galați.
Gabriel Ioan-Avrămescu, prefectul județului Galați: „Atunci când vorbim despre faleză, am constatat că, de obicei, este aglomerată seara și practic ne dorim ca acolo să fie într-un interval orar, seara, ca să nu îi împiedicăm pe cei care doresc să desfășoare activități fizice dimineața."
La Brăila în schimb, primarul nici nu vrea să audă de așa ceva.
Marian Dragomir, primar Brăila: „Ar fi culmea ca oamenii să meargă de mână cu soția, cu copilul și ei să poarte mască atunci când se deplasează în familie, păstrând o distanță regulamentară față de toți ceilalți, dar probabil că unii vor să pună botniță românilor.”
Primul județ în care masca va fi obligatorie peste tot în aer liber este însă Argeș. De joi de la 6 dimineața, masca trebuie purtată de toți cei care locuiesc în județul considerat focar de coronavirus. Vor fi cele mai stricte reguli din toată țara.
Emanuel Soare, prefect Argeș: „Toate persoanele care locuiesc, trăiesc sau tranzitează acest județ vor trebui să poarte masca de protecție în orice fel de situație, oriunde se adună mai mult de două persoane.”
Prefectul spune că poliția va ieși pe străzi și oamenii riscă amenzi între 500 și 2.500 de lei dacă n-au mască.
Bărbat: „De ce să mă încurce dacă pot să respir?! Când n-om mai putea, nu mai respirăm, ori cu mască, ori fără mască!”
Reporter: „De mâine veți fi obligat să purtați mască și pe stradă, o veți purta?”
Bărbat: „Da, normal! Trebuie, că nu avem ce să facem!”
Dâmbovita se află pe locul trei în topul județelor, după Prahova și Argeș, iar de joi dimineață măștile vor fi obligatorii în zonele aglomerate.
Aurelian Popa, prefectul județului Dâmbovița: „Că este vorba de comercianți, că este vorba de populația care se deplasează în locuri publice, în piețe, în oboare, trebuie obligatoriu să poarte masca de protecție. De asemenea, comercianții trebuie ca pe lângă masca de protecție să poarte și mănuși de protecție.”
Și la Brașov se iau măsuri similare. Sunt vizate inclusiv arterele pietonale frecventate de turiști.
Prefect Brașov: „În piețe agroalimentare permanente, temporare, închise sau deschise, la toate evenimentele de orice natură, în interior și exterior.”
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: „S-a văzut că sunt locuri aglomerate, că este piață, că este talcioc, că este bazar.”
Măștile ar putea deveni obligatorii și în unele stații de transport în comun.
Ludovic Orban, premier: „Gândiți-vă că sunt fabrici în care se iese de la program și se așteaptă transportul. De multe ori ei se bulucesc acolo, stau unul lângă altul și le este foarte greu să păstreze distanța.”
Nu vor fi obligați să poarte masca copiii până în cinci ani , persoanele care desfășoară activități fizice intense și cei care lucrează la temperaturi ridicate sau umiditate crescută.