Protestul transportatorilor și agricultorilor continuă. Fermierii amenință că vor bloca centura Capitalei
Transportatorii și fermierii continuă protestele, pentru a treia zi consecutiv, la intrările în București, unde polițiștii și jandarmii au făcut filtre și nu le permit accesul în oraș.
Fermierii nu au autorizație pentru a manifesta în Piața Victoriei. Joi seară, camioanele și utilajele agricole au blocat traficul în comuna Chiajna.
Nemulțumiți că plătesc taxe prea mari, că polițele RCA sunt prea scumpe, iar mașinile de trasport marfă petrec foarte mult în vămi, fermierii au vrut să meargă cu tot cu utilaje să protesteze în fața Guvernului.
Pentru că protestatarilor veniți cu utilajele agricole nu li s-a permis să intre în Capitală, echipajele de la Poliția Rutieră au format o adevărată blocadă și nu au permis nimănui să treacă de mașinile de poliție, dar mai ales de cele de jandarmi, pentru că polițiștii au cerut ajutorul colegilor lor de minister pentru a fi siguri că lucrurile nu scapă de sub control.
În mijlocul protestatarilor și-a făcut apariția și Prefectul Capitalei. Agricultorii au refuzat să discute însă cu acesta până nu li se dă cale iberă către sediul Guvernului.
Dănuț Andruș, fermier: „Avem de peste șase luni de zile puse pe masa Guvernului, a ministerelor, cerințe, iar domnii miniștrii spun că nu cunosc revendicările noastre. Este anormal ce se întâmplă. 30.000 de fermieri la nivelul României sunt în faliment”.
Fermierii și transportatorii amenință că dacă nu vor fi lăsati să înainteze spre Piața Victoriei vor bloca centura Capitalei.
Fermier: „Suntem hotărâți să continuăm protestul până când observăm o schimbare din partea lor”.
Negocieri cu Guvernul
Cinci transportatori și cinci fermieri sunt la discuții cu premierul Ciolacu, după ce Prefectul Capitalei i-a convins să vină să își spună nemulțumirile. Fermierii și transportatorii se plâng de condițiile de care au parte în ultima vreme, de la costurile pe care trebuie să le suporte pentru combustibil, asigurările RCA, pentru timpul pierdut la frontieră, dar mai ales pentru acele subvenții care vin cu întârziere și oricum sunt foarte mici.
Sunt nemulțumirile pe care protestatarii încearcă să i le aducă la cunoștință șefului Executivului și pentru care protestează pentru a treia zi consecutiv.
Până una-alta, cei care se aflau încă de dimineață la proteste, atât pe DN2 la Afumați, cât și pe Centură, la un moment dat au început să iasă cu utilaje agricole și camioane pe șoseaua de Centură a Capitalei. Sunt însă semnale că ei se reîntorc pentru a se regrupa tot la Afumați și, cel mai probabil, în funcție de ceea ce se va decide la Guvern, vor decide dacă vor rămâne sau nu acolo să protesteze în continuare sau se vor retrage la casele lor. Mai ales că mulți dintre acești protestatari sunt deja de trei zile pe drum și vor vești bune, nu doar promisiuni.
Vor ca viața lor să fie ceva mai bună, iar afacerile pentru care lucrează în fiecare zi, fie că vorbim despre transportul mărfurilor, fie că vorbim despre agricultură, să fie până la urmă răsplătite, așa cum își doresc și mai ales, să nu aibă de suferit nici ei, nici familiile lor.