Runda a doua de proteste fata de defrisarile ilegale, in Capitala si mai multe orase din tara: "Partidele ne taie padurile!"
Noi proteste au avut loc, sambata, in mai multe orase din tara, fata de defrisarile ilegale.
Protestele fata de defrisarile abuzive au continuat si in acest weekend atat in Capitala cat si in tara. Sambata trecuta mii de persoane au protestat in 26 de orase din tara, dar si in diaspora, fata de despaduririle abuzive.
"Politicienii ne-au aruncat in fata fraze lustruite. Noi nu mai credem in vorbele lor si iesim in strada pana vom vedea fapte. Vrem sa salvam padurea de la disparitie. Ne revolta despaduririle abuzive si faptul ca replantarile sunt cel mult simbolice. Daca se continua in acest ritm, in cativa ani vom ramane fara paduri. Pregatim un eveniment special pentru Ziua Internationala a Mediului, 5 iunie, dar pana atunci cei ce ne conduc trebuie sa ne vada in strada, sa nu uite ca existam si ca nu mai rabdam" se anunta pe pagina Facebook a evenimentului.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
Aproape 300 de persone au participat sambata, la Brasov, la protestul impotriva defrisarilor ilegale a padurilor. Peste 150 de persoane au protestat, sambata, la Cluj-Napoca si Timisoara. Desi pe retelele de socializare si-au anuntat prezenta la protest peste 1.000 de persoane, vremea nefavorabila a facut ca prezenta la miting sa fie scazuta.
Proteste la Universitate in Capitala
Aproximativ 200 de persoane protesteaza sambata in Piata Universitatii, in zona fantani, fata de defrisarea padurilor si exportului de lemn. Participantii la protest scandeaza "Vrem actiuni, nu vrem minciuni!", "Uniti luptam, padurea aparam!", "Cu totii la puscarie!", "Padurea noastra nu e marfa voastra!", "Nu corporatia face legislatia!". Totodata, protestatarii au afisat si pancarte pe care scrie: "Colonia Romania - Raiul corporatiilor praduitoare!", "Stop exportului de lemn!", "Basarabia vrea Romania verde", "Toate partidele ne taie padurile!".
"Toata lumea a protejat mafia padurilor timp de 25 de ani. Toate partidele taie prin rotatie padurile. In fiecare zi apar dovezi ale complicitatii partidelor politice cu firmele care exploateaza abuziv padurile. Nu ne multumim cu declaratii, vrem actiuni concrete", a spus una dintre persoanele care protesteaza.
Un barbat a precizat ca a venit la actiunea de protest ca simplu roman, sustinand ca ONG-urile nu au ce sa caute la manifestatie.Un alt protestatar a afirmat, la randul sau, de la portavoce ca protestele nu vor inceta pana situatia nu va fi clarificata.
Protestatarii acuza faptul ca jandarmii ii legitimeaza. Ei au strigat "Rusine, rusine, rusine sa va fie!" si "Jandarmeria apara hotia!".
Evenimentul organizatiilor de mediu a fost sustinut si de Federatia Proprietarilor de Paduri, care considera ca miscarea sociala este o solidarizare la problemele sectorului forestier semnalizate de proprietarii de paduri in ultimii ani.Un numar de 27 de organizatii din Romania si strainatate s-au reunit pentru a sustine un demers adresat membrilor Camerei Deputatilor, care, in saptamanile urmatoare, vor re-examina, la cererea presedintelui Klaus Iohannis, legea de modificare a Codului Silvic.
Motivul petitiei si una dintre cauzele cererii de re-examinare o reprezinta limita de 30% impusa prin noul Cod Silvic oricarei companii in procesarea unei specii de arbori din Romania. In data de 27 aprilie, Senatul a respins cererea de re-examinare pe care presedintele Klaus Iohannis a transmis-o Parlamentului cu privire la legea care modifica Codul Silvic, adoptand astfel propunerea legislativa in forma trimisa spre promulgare
Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor vrea sa interzica exportul de busteni, cherestea si lemn de foc pana in data de 31 august 2015, se arata intr-un proiect de Ordonanta de Urgenta.
La Sibiu cateva sute de persoane s-au adunat in Piata Mare si au pornit in mars pe traseul Turnul Sfatului - Piata Mica - inapoi in Piata Mare - pietonala Balcescu, informeaza Turnul Sfatului.
Lista oraselor unde s-au mai anuntat proteste pana acum:
• Brasov: https://www.facebook.com/events/1681621192061718/
• Cluj- Napoca: https://www.facebook.com/events/430527823796463/
• Craiova https://www.facebook.com/events/685069284952837/
• Iasi: https://www.facebook.com/events/1000188059998935/
• Sebes: https://www.facebook.com/events/1450898701869788/
• Sfantu-Gheorghe: https://www.facebook.com/events/364014623788604/
• Sibiu: https://www.facebook.com/events/1601769026746247/
• Targu-Mures: https://www.facebook.com/events/419199991538322/
• Timisoara: https://www.facebook.com/events/823389901063007/
Diaspora:
• Berlin: https://www.facebook.com/events/423390807835897/
• Londra: https://www.facebook.com/events/829857500402175/
• Madrid: https://www.facebook.com/events/418354211670071/
• Montreal: https://www.facebook.com/events/809271422513700/
• Strasbourg: https://www.facebook.com/events/1442851826009595/
Ponta: Si presedintele, si eu, si Parlamentul putem sa colaborăm ca să oprim fenomenul despaduririlor ilegale
Premierul Victor Ponta a declarat sambata, la Targu-Jiu, cu privire la Codul Silvic, ca trebuie sa existe o colaborare intre seful Executivului, presedintele statului si Parlament pentru stoparea fenomenului de defrisare ilegala a padurilor. El a afirmat ca trebuie sa existe condamnari in randul celor care exploateaza sau comercializeaza in mod ilegal lemn, precizand totodata ca miercuri Guvernul intentioneaza sa adopte o ordonanta de urgenta prin care sa interzica pe termen limitat exportul de orice fel de masa lemnoasa neprelucrata, relateaza Agerpres.
"Si presedintele, si eu, si Parlamentul putem sa colaboram ca sa oprim un fenomen care exista de multi ani in Romania si anume fenomenul despaduririlor ilegale si al acestei piete ilegale. Am avut niste acuzatii pe care mi le mentin la adresa unei doamne deputat fost ministru de la PNL, care s-a intalnit cu Schweighofer si promoveaza in Parlament interesele unei firme private si sustin in continuare acest lucru si am si date in acest sens si le are toata lumea, deja sunt publice. PNL si PDL in loc sa se gandeasca la binele tarii se gandesc la binele unor companii private. Asta am spus, nimic altceva, si nici nu-mi schimb pozitia, in sensul ca miercuri votam pentru Codul Silvic, in sensul in care astazi va fi pus pe site ca miercuri sa adoptam ordonanta care interzice exportul de bustean, in sensul in care intarim Garda de Mediu, Jandarmeria Montana si toti cei care au atributii de combatere, masuri concrete prin care facem ceva. Ca trebuia sa facem mai demult, ca de ce, uite facem acum. Trebuie sa avem condamnari pentru cei care taie ilegal si traficheaza ilegal lemn, daca participam toti la acest efort, o sa avem rezultate", a spus prim-ministrul Ponta.
Premierul a mentionat ca marile probleme in ceea ce priveste exploatarea lemnului nu sunt la Romsilva, ci in cadrul ocoalelor private. "Si in Gorj suprafetele din ocoale private sunt mult mai mari decat suprafetele de la Romsilva, deoarece in special in instanta judecatorii au retrocedat suprafete foarte mari pe baza Legii 247 din 2005. Romsilva din ce avea in 2005 a ramas cu o parte mica. Marile probleme nu sunt la Romsilva, ci sunt in ocoalele private si peste tot trebuie respectata legea, peste tot trebuie sa fie conditii foarte clare", a mai spus seful Guvernului