Runda a doua de proteste fata de defrisarile ilegale, in Capitala si mai multe orase din tara: "Partidele ne taie padurile!"

protest defrisari facebook

Noi proteste au avut loc, sambata, in mai multe orase din tara, fata de defrisarile ilegale.

Protestele fata de defrisarile abuzive au continuat si in acest weekend atat in Capitala cat si in tara. Sambata trecuta mii de persoane au protestat in 26 de orase din tara, dar si in diaspora, fata de despaduririle abuzive.

"Politicienii ne-au aruncat in fata fraze lustruite. Noi nu mai credem in vorbele lor si iesim in strada pana vom vedea fapte. Vrem sa salvam padurea de la disparitie. Ne revolta despaduririle abuzive si faptul ca replantarile sunt cel mult simbolice. Daca se continua in acest ritm, in cativa ani vom ramane fara paduri. Pregatim un eveniment special pentru Ziua Internationala a Mediului, 5 iunie, dar pana atunci cei ce ne conduc trebuie sa ne vada in strada, sa nu uite ca existam si ca nu mai rabdam" se anunta pe pagina Facebook a evenimentului.

Aproape 300 de persone au participat sambata, la Brasov, la protestul impotriva defrisarilor ilegale a padurilor. Peste 150 de persoane au protestat, sambata, la Cluj-Napoca si Timisoara. Desi pe retelele de socializare si-au anuntat prezenta la protest peste 1.000 de persoane, vremea nefavorabila a facut ca prezenta la miting sa fie scazuta.

Citește și
Traian Basescu - AGERPRES
Basescu intervine in scandalul presedinte-premier: "Ca orice ticalos, Ponta incearca sa arunce mortul la Cotroceni"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Proteste la Universitate in Capitala

Aproximativ 200 de persoane protesteaza sambata in Piata Universitatii, in zona fantani, fata de defrisarea padurilor si exportului de lemn. Participantii la protest scandeaza "Vrem actiuni, nu vrem minciuni!", "Uniti luptam, padurea aparam!", "Cu totii la puscarie!", "Padurea noastra nu e marfa voastra!", "Nu corporatia face legislatia!". Totodata, protestatarii au afisat si pancarte pe care scrie: "Colonia Romania - Raiul corporatiilor praduitoare!", "Stop exportului de lemn!", "Basarabia vrea Romania verde", "Toate partidele ne taie padurile!".

"Toata lumea a protejat mafia padurilor timp de 25 de ani. Toate partidele taie prin rotatie padurile. In fiecare zi apar dovezi ale complicitatii partidelor politice cu firmele care exploateaza abuziv padurile. Nu ne multumim cu declaratii, vrem actiuni concrete", a spus una dintre persoanele care protesteaza.

Un barbat a precizat ca a venit la actiunea de protest ca simplu roman, sustinand ca ONG-urile nu au ce sa caute la manifestatie.Un alt protestatar a afirmat, la randul sau, de la portavoce ca protestele nu vor inceta pana situatia nu va fi clarificata.

Protestatarii acuza faptul ca jandarmii ii legitimeaza. Ei au strigat "Rusine, rusine, rusine sa va fie!" si "Jandarmeria apara hotia!".

Evenimentul organizatiilor de mediu a fost sustinut si de Federatia Proprietarilor de Paduri, care considera ca miscarea sociala este o solidarizare la problemele sectorului forestier semnalizate de proprietarii de paduri in ultimii ani.Un numar de 27 de organizatii din Romania si strainatate s-au reunit pentru a sustine un demers adresat membrilor Camerei Deputatilor, care, in saptamanile urmatoare, vor re-examina, la cererea presedintelui Klaus Iohannis, legea de modificare a Codului Silvic.

Motivul petitiei si una dintre cauzele cererii de re-examinare o reprezinta limita de 30% impusa prin noul Cod Silvic oricarei companii in procesarea unei specii de arbori din Romania. In data de 27 aprilie, Senatul a respins cererea de re-examinare pe care presedintele Klaus Iohannis a transmis-o Parlamentului cu privire la legea care modifica Codul Silvic, adoptand astfel propunerea legislativa in forma trimisa spre promulgare

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor vrea sa interzica exportul de busteni, cherestea si lemn de foc pana in data de 31 august 2015, se arata intr-un proiect de Ordonanta de Urgenta.

La Sibiu cateva sute de persoane s-au adunat in Piata Mare si au pornit in mars pe traseul Turnul Sfatului - Piata Mica - inapoi in Piata Mare - pietonala Balcescu, informeaza Turnul Sfatului.

Lista oraselor unde s-au mai anuntat proteste pana acum:

• Brasov: https://www.facebook.com/events/1681621192061718/
• Cluj- Napoca: https://www.facebook.com/events/430527823796463/
• Craiova https://www.facebook.com/events/685069284952837/
• Iasi: https://www.facebook.com/events/1000188059998935/
• Sebes: https://www.facebook.com/events/1450898701869788/
• Sfantu-Gheorghe: https://www.facebook.com/events/364014623788604/
• Sibiu: https://www.facebook.com/events/1601769026746247/
• Targu-Mures: https://www.facebook.com/events/419199991538322/
• Timisoara: https://www.facebook.com/events/823389901063007/

Diaspora:

• Berlin: https://www.facebook.com/events/423390807835897/
• Londra: https://www.facebook.com/events/829857500402175/
• Madrid: https://www.facebook.com/events/418354211670071/
• Montreal: https://www.facebook.com/events/809271422513700/
• Strasbourg: https://www.facebook.com/events/1442851826009595/
 

Ponta: Si presedintele, si eu, si Parlamentul putem sa colaborăm ca să oprim fenomenul despaduririlor ilegale

Premierul Victor Ponta a declarat sambata, la Targu-Jiu, cu privire la Codul Silvic, ca trebuie sa existe o colaborare intre seful Executivului, presedintele statului si Parlament pentru stoparea fenomenului de defrisare ilegala a padurilor. El a afirmat ca trebuie sa existe condamnari in randul celor care exploateaza sau comercializeaza in mod ilegal lemn, precizand totodata ca miercuri Guvernul intentioneaza sa adopte o ordonanta de urgenta prin care sa interzica pe termen limitat exportul de orice fel de masa lemnoasa neprelucrata, relateaza Agerpres.

"Si presedintele, si eu, si Parlamentul putem sa colaboram ca sa oprim un fenomen care exista de multi ani in Romania si anume fenomenul despaduririlor ilegale si al acestei piete ilegale. Am avut niste acuzatii pe care mi le mentin la adresa unei doamne deputat fost ministru de la PNL, care s-a intalnit cu Schweighofer si promoveaza in Parlament interesele unei firme private si sustin in continuare acest lucru si am si date in acest sens si le are toata lumea, deja sunt publice. PNL si PDL in loc sa se gandeasca la binele tarii se gandesc la binele unor companii private. Asta am spus, nimic altceva, si nici nu-mi schimb pozitia, in sensul ca miercuri votam pentru Codul Silvic, in sensul in care astazi va fi pus pe site ca miercuri sa adoptam ordonanta care interzice exportul de bustean, in sensul in care intarim Garda de Mediu, Jandarmeria Montana si toti cei care au atributii de combatere, masuri concrete prin care facem ceva. Ca trebuia sa facem mai demult, ca de ce, uite facem acum. Trebuie sa avem condamnari pentru cei care taie ilegal si traficheaza ilegal lemn, daca participam toti la acest efort, o sa avem rezultate", a spus prim-ministrul Ponta.

Premierul a mentionat ca marile probleme in ceea ce priveste exploatarea lemnului nu sunt la Romsilva, ci in cadrul ocoalelor private. "Si in Gorj suprafetele din ocoale private sunt mult mai mari decat suprafetele de la Romsilva, deoarece in special in instanta judecatorii au retrocedat suprafete foarte mari pe baza Legii 247 din 2005. Romsilva din ce avea in 2005 a ramas cu o parte mica. Marile probleme nu sunt la Romsilva, ci sunt in ocoalele private si peste tot trebuie respectata legea, peste tot trebuie sa fie conditii foarte clare", a mai spus seful Guvernului
 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Scandalul Codului Silvic. Exporturile de busteni, cherestea si lemn de foc, suspendate pana la 31 august
Scandalul Codului Silvic. Exporturile de busteni, cherestea si lemn de foc, suspendate pana la 31 august

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor vrea sa interzica exportul de busteni, cherestea si lemn de foc pana in data de 31 august 2015, se arata intr-un proiect de Ordonanta de Urgenta.

Basescu intervine in scandalul presedinte-premier:
Basescu intervine in scandalul presedinte-premier: "Ca orice ticalos, Ponta incearca sa arunce mortul la Cotroceni"

Fostul presedinte Traian Basescu a reactionat in urma tensiunilor create intre Klaus Iohannis si Victor Ponta, pe tema Codului Silvic, dupa ce premierul a insinuat ca la nivelul Administratiei Prezentiale s-ar face trafic de influenta.

Ministrul Economiei, despre firma austriaca Schweighofer:
Ministrul Economiei, despre firma austriaca Schweighofer: "Nu pleaca cainele de la macelarie, stati linistiti"

Ministrul Economiei, Comertului si Turismului, Mihai Tudose, a declarat joi ca nu crede ca firma austriaca Schweighofer va pleca din Romania daca noul Cod Silvic va intra in vigoare in forma aprobata de catre Parlament.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.