Proteste în 70 de localități din țară. Petarde aruncate în jandarmi la Galați, violențe la București
În toată ţara oamenii au ieşit în stradă în 70 de localităţi. În mai bine de jumătate dintre acestea nu s-a respectat legea care impune un număr maxim de 100 de persoane care se pot aduna să protestesteze.
400 de mii de lei au cumulat amenzile date de jandarmi.
Galaţi. Un oraş cu rata de infectare de peste 4 la mia de locuitori. 1.500 de oameni, potrivit jandarmilor, au ieşit pe străzi.
La început protestul a fost paşnic. Apoi unii au început să arunce cu pietre în forţele de ordine.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În imaginile filmate, militarii intervin în formaţie cu scuturile în faţă ca să îi răspândească pe cei care deveniseră violenţi. Un militar foloseşte gaz iritiant. În altă parte, un individ care a aruncat cu sticle şi pietre a fost scos târâş din mulţime şi urcat în duba de intervenţie. Ca el au mai fost alţi 3.
Pe internet, secvenţele transmise în direct din faţa spitalului din Bacău au stârnit controverse.
300 de oameni, după cum au aproximat forţele de ordine, au pătruns în curtea unităţii medicale. Asemenea celor din galeriile de fotbal, unii aveau tobe şi vuvuzele. Ţinta scandărilor au fost doctorii care tratează pacienţii, în stare gravă, infrectați cu SARS-CoV-2.
Iar o ambulanţă care aducea un pacient la spital a fost huiduită de mulţime.
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: "Sunt consternat și oarecum furios, și nu din cauza protestelor în sine, pentru că acestea pot avea justificări, dar cred s-a ajuns ceva cam departe. S-a ajuns prea departe în special cu violența și agresivitatea la adresa medicilor şi a persoanului din spital. Lucrul acesta nu e acceptabil. Nici în războaie nu se atinge nimeni de medici, asistente. Cei care au fost ieri noapte în curțile spitalelor din Bacău, Galați, au greșit".
În Braşov, un bolnav infectat cu SARS-CoV-2 a urmărit de la fereastra salonului de spital protestele. Pe faţă are masca de oxigen, care îl ajută să trăiască.
Sorin Toma, coleg de salon: "Era un film grotesc. Eram între două medii. Mă uitam pe ferestră ca pe un ecran de cinema şi în stânga mea vedeam asistente care roiau pentru mine, pentru colegii mei. Se simţeau cum s-au simţit de multe ori, neputincioase în faţa unor oameni care nu le înţeleg munca".
Jos, pe stradă, în jur de 600 de oameni scandau împotriva restricţiilor care au drept scop oprirea răspândirii virusului.
În rândul celor care au protestat puţini au purtat masca de protecţie. Rata de infectare de 7,22 din oraş nu îi sperie.
Mişcări similare au avut loc şi în Cluj-Napoca, Arad, Oradea şi Constanța. În total, spune Jandarmeria Română, oamenii şi-au strigat nemulţumirile în 70 de localităţi. În 38 dintre situaţii s-a depăşit numărul maxim de participanţi prevăzut de lege, de o sută de persoane.
Sursa: Pro TV
Etichete: jandarmi, amenzi, arest, violente, petarde, proteste tara,
Dată publicare:
30-03-2021 18:07