Protestatar din București: „Ne-am săturat de restricţii un an de zile. La ce folos?”

Dată publicare: 30-03-2021 17:47
Dată actualizare: 30-03-2021 19:29


Luni seara au avut loc proteste care s-au încheiat cu violențe în capitala României. Câteva mii de oameni au mărşăluit pe străzi nemulţumiţi de măsurile impuse de autorităţi după creşterea numărului de infectări.

După miezul nopţii, unii dintre participanţi au atacat forţele de ordine şi au vandalizat tot ce le-a ieşit în cale. 180 dintre ei au fost duşi la poliţie pentru cercetări, iar alţi peste 200 au fost amendaţi.

Autorităţile rămân ferme şi anunţă că nu vor renunţa la restricţii câtă vreme sunt absolut necesare în lupta cu această boală care continuă să facă victime în fiecare zi. În ultimele 24 de ore COVID-19 a ucis încă 175 de români.

Peste 2000 de oameni, nemulţumiţi de restricţiile impuse de autorităţi au plecat în marş prin centrulul Capitalei înainte de lăsarea serii. În jurul orei 1, zona Pieţei Unirii s-a transformat în câmp de luptă. Câteva sute de tineri au început să distrugă: vitrine, staţii de autobuz şi bănci.

Jandarmii au intervenit în forţă şi au încercat să îi potolească pe turbulenţi cu gaze lacrimogene. Dar au pornit şi pe urmele celor agresivi.

Protestatarii care s-au adunat iniţial în Piaţa Universităţii şi apoi în Piaţa Victoriei, cer să nu mai fie obligaţi să poarte măşti în spaţiile publice şi să nu mai existe restricţii de circulaţie. Unii chiar au dat foc ostentantiv măştilor sanitare.

Protestatar: "De asta am venit. Să-mi susţin drepturile şi ideea de-a nu fi închis în casă ca un animal la o oră fixă. Nu sunt de acord cu masca purtată în aer liber".

Protestatar: ”Ne-am săturat de restricţii un an de zile. La ce folos?”

Colonel Ionel Cătălin Stegaroiu, Şeful Jandarmeriei Bucureşti: ”Au folosit obiecte contondente, pietre, rănind colegii şi provocând pagube materiale. 12 dintre colegii mei au fost răniţi, trei deplasându-se la spital”.

Alin Stoica, Prefectul Capitalei: ”Din nefericire 300 de protestari au devenit violenţi iar forţele de ordine au intervenit ferm pentru restabilirea ordinii. Majoritatea locuitorilor Capitalei respectă măsurile care sunt o restrângere a confortului ca să ne protejăm, măsurile nu vor fi relaxate, pentru că ele sunt făcute să ne protejeze”.

În jur de 180 de indivizi recalcitranţi prinşi de forţele de ordine au fost duşi la audieri. Cei mai mulţi dintre ei vor fi acuzaţi de ultraj şi distrugere, unii chiar de distrugere prin incendiere.

Comisar Şef Bogdan Berechet Şeful Poliţiei Capitalei: ”Referitor la distrugeri, vorbim despre vitrine, despre tonomate de alimente, vorbim despre mobilier stradal, staţii de autobuz dar și geamuri ale mijoacelor de transport”.

Alţi 220 de protestări au fost amendaţi, inclusiv pentru că nu purtau mască în timpul protestelor, mai ales în zone foarte aglomerate. Oficialii le-au transmis că măsurile rămân în vigoare până la scăderea numărului de îmbolnăviri. Ministrul de Interne, Lucian Bode, a scris pe Facebook că asistăm la "o tentativă disperată a unui grup minoritar" care instigă la nerespectarea legii și "dorește să provoace statul". Potrivit acestuia ''autoritățile vor avea tolerență zero față de orice abatere de la lege și nu vor negocia nimic cu cei care pun sănătatea celorlalți în pericol''.


VIDEO PROTVPLUS.RO