Protest la Spitalul de Psihiatrie Grajduri din Iasi. Conditiile reclamate de angajatii ce au grija de pacientii periculosi
Asistentii medicali si infirmierii care au grija de cei mai periculosi bolnavi internati la Spitalul de Psihiatrie Grajduri din judetul Iasi au protestat luni cateva ore in fata unitatii medicale.
Angajatii cer conditii decente de munca si se plang ca sunt prea putini pentru cei peste 350 de pacienti dificili, cu grave probleme psihice. Mai mult, cinci angajati spun ca s-au trezit concediati recent, dupa ar fi fost acuzati pe nedrept ca au venit beti la serviciu. De cealalta parte, managerul spitalului recunoaste doar o parte dintre probleme.
Directorul Directiei de Sanatate Publica Iasi a venit in mijlocul celor peste 50 de angajati si a incercat sa calmeze spiritele.
Un control facut de manager zilele trecute a provocat alta revolta. Cinci angajati sustin ca s-au trezit ca au contractul de munca desfacut pe motiv ca au venit la spital dupa ce au consumat alcool, desi, spun ei, acuzatiile nu sunt adevarate.
Ionut Danalache, asistent medical: "Colegii mei sunt acuzati de consum de alcool in timpul serviciului si eu la fel... Eu nu am consumat alcool si nu se pune problema si chiar daca spun asta ma vor da afara... In 12 ani nu am avut nicio abatere."
Protestul celor de la Spitalul de Psihiatrie Grajduri s-a incheiat dupa cateva ore, indata ce managerul spitalului a recunoscut ca sunt unele probleme. Si cei de la DSP vor analiza daca angajatii concediati au sau nu dreptate.
Victor Idriceanu, manager Spitalul de Psihiatrie Grajduri: "Unele probleme semnalate sunt reale si cunoscute. Deficitul de personal, conditiile grele de munca. Cauza desfacerii contractului de munca la asistentii si infirmierii care au fost surprinsi in mod inopinant de conducere a fost intrarea in unitate sub influenta bauturilor alcoolice."
Liviu Stafie, director DSP Iasi: "Eu am discutat cu conducerea si dreptatea este undeva la mijloc."
In unitatea medicala sunt internati in baza hotararilor judecatoresti 352 de pacienti pe 240 de paturi. Celor mai periculosi bolnavi trebuie sa le faca fata 128 de angajati, care lucreaza in ture.