Mars pe strazile Sibiului, dupa uciderea ursului. Motivul pentru care DSVSA a incinerat animalul chiar in ziua impuscarii
Aproximativ doua sute de oameni au marsaluit vineri seara pe strazile din Sibiu, nemultumiti de cum au actionat autoritatile in cazul ursului care a ajuns in oras zilele trecute.
Timp de doua ore, protestatarii au cerut demisia celor vinovati si gasirea unor solutii pentru ca astfel de situatii sa nu mai apara.
Pe de alta parte, premierul a solicitat pana luni rapoarte complete de la autoritatile care nu au fost in stare sa tranchilizeze animalul si s-au grabit sa-l impuste.
Aproximativ 200 de oameni, revoltati ca ursul care a ajuns in Sibiu a fost executat, si-au dat intalnire in Piata Mare din oras. Inarmati cu pancarte, jucarii de plus ori masti, si-au strigat nemultumirile si au cerut sa se faca dreptate. Dar vor sa fie gasite si solutii pentru ca asemenea scene sa nu se repete.
Procurorii care au preluat cazul vor reface traseul ursului, ca sa vada cum a fost posibil ca atatea echipaje de jandarmi si politisti sa il fugareasca trei ore fara un plan coerent.
"Este felul cum autoritatile au ales sa actioneze. Si este realitatea zilelor noastre din nefericire. Un urs ajuns in jungla urbana si executat. Este un cosmar, doar ca este un cosmar real. "
"Cred ca autoritatile trebuie sa ia toate masurile necesare sa se doteze, sa aiba pus la punct un protocol care sa permita capturarea animalului viu si punerea lui in libertate."
Lucrurile sunt insa departe de a fi lamurite in acest caz.
Pentru ca au existat suspiciuni ca ursul era de fapt un pui, o asociatie a cerut sa fie masurat si cantarit in prezenta unor martori, dar a aflat cu surprindere ca animalul a fost incinerat chiar in ziua impuscarii. Inspectorii DSV, care au stabilit ca avea intre 5 si 6 ani si 176 de kilograme, nu au pastrat niciun dinte al ursului, pe baza caruia putea fi dovedita varsta. In schimb, au trimis probe toxicologice la Bucuresti sa vada daca ursul a fost tratat cu medicamente sau tranchilizat inainte sa fie impuscat. Mai ales ca inclusiv ministerul Mediului a cerut o ancheta si nu exclude varianta ca ursul sa fi fost adus intentionat de cineva in oras.
"Eu sper ca acest eveniment sa atraga atentia pe viitor ca cei care se ocupa cu asa ceva sa se gandesca inainte de a face acest lucru."
"Sa sensibilizam opinia publica, sa se faca demersul pentru crearea seriviciului de urgent pentru animalele salbatice, demisia celor care au gestionat prost acesta situatie de criza".
In acest context, autoritatile spun ca trebuie infiintat rapid Serviciul de urgenta pentru animale salbatice - SUAS, singurul cu drept sa impuste ursii daca nu ii salveaza.
Florin Pistea, inspector Asociatia Nationala Antibraconaj Tg. Mures: "Ursul se putea recupera in alt mod, nu prin impuscare. Se putea impusca cu un cartus tranchilizant, exista plase anume care poate sa-l captureze. El tindea sa fuga intr-un loc liber, sa scape."
Protestul s-a incheiat dupa aproximativ doua ore, in fata prefecturii. Oamenii vor marsalui din nou pe strazile din Sibiu sambata si duminica.