Iohannis: "Am urmarit stupefiat imaginile cu ursul impuscat". Ministerul Mediului verifica daca animalul a fost adus in oras
Cazul ursului impuscat in centrul Sibiului a provocat numeroase reactii, cele mai multe de revolta. Iubitorii animalelor au cerut demisia celor care au executat ursul, in loc sa-l adoarma si sa-l duca in padure.
► Klaus Iohannis: Am urmarit stupefiat imaginile
► DSVSA Sibiu: Ursul era sanatos
► Ministerul Mediului cere ancheta
► Protest in Sibiu
► Ce scrie presa internationala despre incident
Iar presedintele Klaus Iohannis, fost primar al Sibiului, vrea proceduri clare pentru asemenera interventii, in timp ce Ministerul Mediului verifica ipoteza ca ursul sa fi fost adus in oras. Parchetul a preluat ancheta penala de uz ilegal de arma, iar autoritatile din Sibiu regreta actiunea haotica. N-au avut nici un plan si au tras o singura doza de tranchilizant in urs, apoi s-au grabit sa-l impuste, intr-un moment de panica.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
Incoltit si executat la perete - asa a sfarsit ursul care s-ar fi "ratacit" in centrul Sibiului. Exact ca la un caz de omor, cercetarile la fata locului s-au desfasurat cu o echipa de criminalisti, care au facut masuratori si fotografii.
Autopsia a stabilit ca ursul, desi pare mic in poze, avea intre 5-6 ani si 176 de kg. In stomacul sau nu au fost descoperite resturi de alimente procesate. Asta inseamna ca nu era un urs gunoier si cel mai probabil venea sau a fost adus din padure.
Cum a ajuns insa ursul in centrul Sibiului? Ministerul Mediului a cerut o ancheta care sa stabileasca acest lucru si suspecteaza ca animalul a fost adus intentionat.
In jurul orasului, zona de munte Paltinis, sunt cateva paduri.
Ministerul Mediului: "Precizam ca zona judetului Sibiu nu este considerata un areal dezvoltat al ursului brun (...). Ca atare, Ministerul ia in calcul si posibilitatea ca aparitia ursului in zona locuita a orasului sa fie rezultatul unei activitati ilegale: eliberarea voluntara a unui urs tinut ilegal in captivitate, evadarea sau transportul ilegal etc."
Leonard Bereczky, specialist in carnivore mari: "Dupa parerea mea, ursul respectiv a fost crescut de cineva. Eu nu am vazut la acel urs un comportament foarte defensiv, salbatic, dar nici pe departe cu intentia de a ataca. Un urs care provine dintr-un mediu salbatic in primul rand exploreaza zonele periferice ale unui oras. Daca insa un urs apare direct in centrul orasului, acela trebuie sa fie un urs care a fost de multe ori in zone urbane."
Cosmina Cerva, Miscarea Dreptate pentru Animale: "Putem sa ne gandim ca cineva a pus la cale tot acest complot. De ce o sa ma intrebati... Stiti foarte bine de ce, pentru ca acel ordin pentru derogarile care au fost cerute de impuscare a unui numar foarte mare de animale salbatice a fost suspendat. In primul rand, afecteaza asociatiile de vanatori. Ei sunt primii afectati - acele trofee de sute de mii de euro, ei sunt cei pagubiti, daca acest ordin va fi suspendat."
Ministerul Mediului a cerut analize de laborator care sa arate daca nu cumva ursul a fost tranchilizat inainte sa ajunga in oras. In plus subliniaza ca nu a primit solicitare pentru derogarea impuscarii - o procedura obligatorie.
Ursul a fost fugarit timp de 3 ore de 50 de militari prin tot centrul Sibiului. Potrivit apelurilor inregistrate la 112 primite de la trecatori, animalul a fost vazut in Parcul Sub Arini, pe Calea Dumbravii, pe strada Cetatii, apoi in centrul vechi in Piata Mare, la Liceul de Arta si pe strada Odobescu. In toata aceasta goana s-a tras insa asupra usului cu tranchilizant doar o singura data, cu o arma veche de la zoo, fara succes.
Pompiliu Varga, director Asociatia Judeteana a Vanatorilor si pescarilor Sportivi Sibiu: "Gradina zooogica detine niste arme care nu sunt performante. Merg undeva pana la 2-3 m sau un pic mai mult dar nu cu precizie. Este necesar pentru asemenea actiuni de o arma performanta cu tranchilizante, la o distanta de cel putin 50-60 m."
Dupa aproape 3 ore de alergat ursul prin oras, animalul a fost incoltit in curtea unei fabrici si impuscat. In acel moment in curte nu se afla niciunul dintre cei 50 de angajati ai fabricii cu care autoritatile au justificat uciderea ursului. Dupa cum arata imaginile surprinse de camerele de supraveghere, in curte erau doar ursul speriat si vanatorul care l-a impuscat fara mila, desi in acel moment putea sa mai incerce o data sa-l tranchilizeze.
Dupa ce si-a dat seama ca a exagerat, prefectul a recunoscut ca misiunea de capturare a fost prost organizata.
Cristian Roman, prefectul Sibiului: "Am initiat discutii si am primit documente din cadrul instiutiilor care au fost ieri prezente implicate tocmai in ideea ca in cadrul judetului Sibiu, niciodata sa nu se mai intample ceea ce s-a intamplat ieri si in acest sens imi exprim inca odata regretul."
Intre timp ancheta a fost preluata de Parchet, iar la audieri a fost chemat seful operatiunii de capturare.
Klaus Iohannis: Am urmarit stupefiat acele imagini
"Acel incident m-a intristat. Am urmarit stupefiat acele imagini cu un urs care se plimba prin oras si pur si simplu este impuscat. Cum este posibil sa existe ISU, Politia Locala, sa se adune 50 de oameni la urs sa strige toti acolo si in final, in loc sa vina cineva de la DSV sau de la ISU cu pusca cu tranchilizant, cineva zice impuscati-l. (...) Nu am fost acolo, dar din film mi s-a parut ca acel animal a fost speriat si a fugit. (...) Nu era mai simplu (...) sa avem doi-trei oameni pregatiti pentru asa ceva, care ar fi intervenit fara panica? Emotia face parte din ecuatie si la dezastre si in cazul unor actiuni teroriste apare teroarea si pentru a preveni emotii inutile este nevoie de proceduri clare pentru oamenii care trebuie sa se intervina", a spus Iohannis la dezbaterea "Managementul reducerii riscurilor la dezastre", organizata la Universitatea Tehnica de Constructii, conform Agerpres.
El a subliniat ca la nivelul Guvernului ar trebui sa se stabileasca cine intervine in astfel de cazuri. "Cum avem oameni instruiti sa stinga un foc, pe cei instruiti care descarcereaza, sa avem si oameni instruiti sa prinda un animal", a adaugat seful statului.
Iohannis a mai afirmat ca emotia care se creeaza in cazul unui animal este comparabila cu emotia care se creeaza in cazul unui dezastru natural. "De astfel de emotii negative nu avem nevoie", a precizat el.
DSVSA Sibiu: Ursul omorat avea 5-6 ani si era sanatos
Ursul omorat miercuri era un exemplar in varsta de 5-6 ani, sanatos, dupa primele analize, a anuntat joi Dan Lazar-Farcas, directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.
"La examenul morfopatologic a fost identificat un exemplar un exemplar de urs brun carpatin in greutate de 176 de kilograme, lungime 160 cm, inaltimea la greaban de 70 cm, cu varsta aproximativa de 5-6 ani. Important de mentionat este faptul ca in urma unui examen de laborator rapid pentru depistarea rabiei, rezultatul a fost negativ, ceea ce insa nu exclude rabia, rezultatele finale putand fi disponibile dupa efectuarea bioprobei, respectiv in 28 de zile. Examenul de trichineloza a fost negativ", a transmis Dan Lazar-Farcas, printr-un comunicat de presa, citat de Agerpres.
Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) va sesiza Inspectoratul General de Politie Sibiu, in vederea demararii unei anchete care sa stabileasca in mod clar conditiile in care a fost ucis ursul aparut pe strazile din Sibiu. IPJ Sibiu a coordonat operatiunea in urma careia ursul a fost impuscat, nu tranchilizat, a spus prefectul de Sibiu. Ministerul Mediului precizeaza faptul ca nu a fost solicitat pentru a acorda derogarea de impuscare.
Prefectul judetului Sibiu, Cristian Roman, a promis joi, intr-o conferinta de presa, ca se va crea o procedura clara in judet, pentru situatiile in care mai apar animale salbatice in oras.
"Imi exprim regretul pentru faptul ca echipa care a gestionat cazul de prindere a ursului ajuns ieri in oras nu a reusit sa ii salveze viata. Totodata, este important ca niciun om nu a fost ranit, cu toate ca un animal salbatic matur, in varsta de aproximativ 6 ani si cantarind 176 de kilograme, s-a aflat liber timp de 3 ore prin cele mai populate zone ale orasului. Precizez ca nu am avut niciun fel de implicare in luarea deciziei de impuscare a ursului, avand in vedere ca operatiunea a fost coordonata de Inspectoratul Judetean de Politie. Faptul ca ursul a fost impuscat mi-a fost adus la cunostinta telefonic, in timp ce ma deplasam spre locul unde a fost localizat animalul. Inteleg valul de compasiune si de revolta care s-a creat in mediul public si, avand in vedere ca in prezent este un vid legislativ, voi face toate demersurile pentru ca pe viitor sa existe la nivelul judetului Sibiu o procedura clara de actiune pentru astfel de situatii", a precizat prefectul Sibiului.
Ministerul Mediului cere ancheta
"Ca urmare a evenimentului inregistrat ieri, 12 octombrie 2016, in municipiul Sibiu, privind aparitia in zona locuita a orasului a unui exemplar de urs dar si a felului in care au intervenit autoritatile locale, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a inaintat urmatoarele demersuri oficiale:
Ministerul Mediului va transmite, in cursul zilei de astazi, o sesizare catre Inspectoratul Judetean de Politie Sibiu, prin care solicita o ancheta care sa stabileasca cat mai precis conditiile in care ursul a aparut in oras. Precizam ca zona judetului Sibiu nu este considerata un areal dezvoltat al ursului brun, conform analizei Fiselor Fondurilor de Management Cinegetic. Ca atare, Ministerul ia in calcul si posibilitatea ca aparitia ursului in zona locuita a orasului sa fie rezultatul unei activitati ilegale: eliberarea voluntara a unui urs tinut ilegal in captivitate, evadarea unui urs din captivitate, transportul ilegal etc.
In completarea sesizarii transmise catre IPJ Sibiu, Ministerul Mediului a solicitat Directiei Sanitar Veterinare analize care sa determine starea de sanatate a ursului inainte de impuscare, inclusiv sa stabileasca daca exemplarul a fost tranchilizat anterior ajungerii in oras.
Cat priveste interventia autoritatilor locale in acest caz, precizam ca Ministerul Mediului nu a fost solicitat pentru a acorda derogarea de impuscare. Necesitatea unui astfel de demers din partea echipei de interventie, in situatia data, va fi stabilita de organele de ancheta abilitate.
Consideram ca acest incident arata, odata in plus, necesitatea infiintarii cat mai rapide a Serviciului de Urgenta pentru Animale Salbatice - SUAS, demers deja initiat de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor impreuna cu Ministerul Afacerilor Interne. Acesasta structura va dispune de proceduri foarte clare pentru interventia in astfel de situatii, in functie de nivelul de pericol.", este comunicatul Ministerului Mediului.
Asociatia "Romania fara ei" din Bucuresti a anuntat pe pagina sa de Facebook ca va organiza vineri seara un protest, in Piata Mare din Sibiu, si va cere demisia autoritatilor ce au luat decizia de a ucide ursul care s-a plimbat miercuri prin oras.
"In numele ursuletului ucis cerem autoritatilor sa isi dea demisia. Cerem procuraturii sa se autosesizeze pentru crima, comisa impotriva unui animal nevinovat, protejat. In 5 ani in Sibiu s-au comis 3 astfel de crime si nu s-a facut nimic. Ursuletul este vinovat in ochii vostri pentru ca nu a putut sa se tranchilizeze singur. Sibienii cu constiinta civica haideti sa cerem demisia in masa a autoritatilor din Sibiu pentru modul in care a 3-a oara au gestionat situatia. Cerem dreptate in numele vietatilor ucise", se arata in apelul postat pe Facebook.
Pana in prezent, 625 de persoane au anuntat ca sunt interesate de acest protest.
Contactata de corespondentul AGERPRES, Mirela Gligore, purtatorul de cuvant al Primariei Municipiului Sibiu, a declarat ca "deocamdata nu s-a inregistrat nicio cerere pentru un asemenea protest".
Pana vineri, la Sibiu, va fi iluminata in rosu fatada Teatrului pentru Copii si Tineret ''Gong'', in amintirea ursului ucis miercuri.
Ursul care s-a plimbat cateva ore prin oras, chiar si prin Piata Mare din centrul istoric, a fost impuscat pentru ca tranchilizantele nu au reusit sa-l imobilizeze si animalul ajunsese nu doar pe casele oamenilor, ci si in curtea unei fabrici de mobila, punand in pericol viata a 50 de muncitori care erau la serviciu, a precizat miercuri, pentru AGERPRES, prefectul Cristian Roman.
Potrivit prefectului de Sibiu, s-a deschis un dosar penal pentru folosirea armei de foc, insa singura solutie sigura pentru protectia oamenilor a fost impuscarea animalului.
Federatia pentru Protectia Animalelor si Mediului (FPAM) a anuntat ca miercuri, depune la Parchetul General, o plangere penala impotriva celor responsabili de impuscarea ursului care a coborat in orasul Sibiu, a declarat, pentru AGERPRES, presedintele fondator al Federatiei, fostul senator Marius Marinescu.
Nicio persoana nu a fost ranita de acest urs care a alergat cateva ore miercuri dimineata pe strazile din Sibiu.
In urma cu cinci ani, autoritatile sibiene au mai fost intr-o alerta similara, dupa ce un tigru a evadat de la Zoo. Ulterior, tigrul a fost omorat tot prin impuscare, dupa ce acesta s-a plimbat prin cartierul Valea Aurie, din apropierea parcului Zoo.
Cazul a ajuns si in presa internationala
Associated Press scrie ca prezenta ursului brun pe strazile din localitatea transilvaneana a fost semnalata de catre locuitori inca de la primele ore ale diminetii. Jurnalistii atrag atentia ca incidentul a avut loc intr-un orasul extrem de popular printre turistii straini, transmite News.ro.
Ursul brun a urcat pe un acoperis din centrul orasului, in timp ce autoritatile si locuitorii s-au adunat in apropierea cladirii.
Un purtator de cuvant al politiei sibiene a explicat ca ursul s-a blocat in curtea unei fabrici din centrul orasului, iar autoritatile nu au incercat sa-l doboare folosind un tranchilizant si au decis sa-l ucida.
AP atrage atentia ca intre 5.000 si 6.000 de ursi bruni traiesc in padurile din Romania.
Stirea despre uciderea ursului brun de catre autoritatile romane a fost preluata si de catre Fox News, New Zealand Herald si Le Dauphine.