Asociatiile pentru protectia animalelor reactioneaza dupa uciderea ursului din Sibiu. Ce au povestit martorii

×
Codul embed a fost copiat

Scene socante la Sibiu. Un urs ajuns nu se stie cum prin oras a bagat spaima in localnici. Timp de trei ore, animalul a umblat pe strazi, s-a catarat pe acoperisuri si s-a apropiat periculos de oameni.

Autoritarile au incercat sa tranchilizeze ursul, dar operatiunea a esuat. Asa ca, in cele din urma, animalul, care se refugiase in curtea unei firme, a fost impuscat.

Au fost momente de panica pe strazile orasului. Ursul si-a facut aparitia chiar in centrul Sibiului in jurul orei 17:30. Cu aproximatie- avea varsta de 6 ani si cam 150 de kilograme. Luati prin suprindere de animalul aparut pe strazi, oamenii ingroziti fugeau care incotro.

Trecator: A sarit de pe Turnului de pe o casa de acolo de pe acoperis si a venit direct spre mine.
Reporter: Si ce ati facut?
Trecator: M-am speriat, m-am catarat pe pereti.
Reporter: Si apoi?
Trecator: A luat-o pe 9 mai.

Trecator: "Am apucat de am trecut strada si am vazut ca cineva l-a lovit din spate cu masina. El a pus frana dar altcineva l-a lovit."

Citește și
operatiune de salvare
Urs de 200 de kilograme, salvat dupa ce a ramas blocat intr-un gard de sarma. Imagini din timpul operatiunii
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Speriat de masini, ursul a gonit bezmetic spre centrul istoric. A traversat strazi, a sarit peste garduri si s-a catarat pe acoperisuri.

50 de jandarmi, politisti si pompieri au luat urma ursului in incercarea de a-l captura. In ajutor au fost chemati si doi medici veterinari de la zoo si un vanator. Toti trei au tras cu tranchilizante inspre ursul, insa nu l-au nimerit.

"Situatia devenea foarte grava mai ales ca a terecut prin zona mai multor scoli si situatia de pericol in care am ajuns a impus luarea deciziei de impuscare. A intrat intr-o curte in care erau 50 de persoane care erau intr-o situatie de real pericol", spune Cristian Roman, prefectul Sibiului.

Trei tragatori cu tranchilizante au incercat sa nimereasca ursul de mai multe ori, dar nu au reusit. In cele din urma, un vanator a omorat animalul care se refugiase in curtea unei firme.

Animalul a fost preluat de specialistii de la directia sanitar veterinara care urmeaza sa faca mai multe analize.

Revoltati de decizia de a ucide ursul, cateva asociatii de protectia animalelor au de gand sa depuna plangere impotriva celor care, spun voluntarii, "s-au grabit sa-l impuste". Mai ales ca nu este primul incident de acest fel din Sibiu.

Bogdan Brilinsky, voluntar intr-o asociatie pentru protectia animalelor: "Din imagini se vede foarte clar ca animalul era extrem de speriat, era prins intr-o incinta cu ziduri mari pe care evident ca nu le putea escalada. a fost o executie si nu a fost o impuscare controlata a animalului. A fost pur si simplu gestul disperat al uni grup de oamnei care efectiv nu stiau cum sa se comporte in situatia respectiva."

Politistii au deschis un dosar penal pentru uz de arma letala. Ei trebuie sa cerceteze daca intr-adevar situatia impunea sacrificarea ursului. Pe de alta parte, veterinarii vor face analize ca sa afle sa afle daca nu cumva animalul era turbat.

Ursul este specie protejata in tara noastra si nu poate fi impuscat fara aprobare speciala. Astfel ca politistii din Sibiu au fost nevoiti sa deschida un dosar de cercetare penala pentru uz de arma si recoltarea fara autorizatie a animalului. Astfel ei trebuie sa cerceteze daca intr-adevar situatia impunea sacrificarea ursului. Pe de alta parte, veterinarii vor face analize ca sa afle sa afle daca nu cumva ursul era era turbat.

In aprilie anul trecut, un pui de urs s-a plimbat cateva ore prin Sibiu dar, in cele din urma, a fost tranchilizat si capturat in pivnita unei case. In urma cu 5 ani, un tigru evadat de la ZOO a fost impuscat in padurea de la marginea orasului culmea, dupa ce fusese tranchilizat. Speriat, vanatorul s-a temut ca tigrul va ataca inainte ca sedativul sa isi faca efectul.

Desfasurarea evenimentelor, livetext:

UPDATE 13:05 Momentul in care ursul este impuscat, VIDEO. Atentie, imaginile sunt socante!

UPDATE 10:54 Ursul care s-a plimbat cateva ore prin oras, chiar si prin Piata Mare din centrul istoric, a fost impuscat pentru ca tranchilizantele nu au reusit sa-l imobilizeze si animalul ajunsese nu doar pe casele oamenilor, ci in curtea unei fabrici de mobila, punand in pericol viata a 50 de muncitori care erau la serviciu, a precizat miercuri, pentru AGERPRES, prefectul Cristian Roman.

"Ursul a venit din padure, dinspre Gradina Zoologica (Gradina Zoologica este situata in Padurea Dumbrava n.red.), nu este de la Zoo, acesta a fost vazut in oras, (....) in Piata Mare, in fata Primariei, aici un tata, cand l-a vazut, s-a pus pur si simplu peste copil sa-l apere. La rapiditatea cum se misca, sarea garduri, ursul era un real pericol. Seful Cancelariei de la mine l-a vazut in trafic si nu ii venea sa creada. S-a incercat cu tranchilizante sa se opreasca ursul, dar nu s-a reusit. La un moment dat, ursul a intrat in curte la fabrica de mobila, unde erau 50 de oameni, care erau in pericol. Tranchilizantul isi face efectul in functie de cum prinzi animalul, cat de adanc intra, cati ani are animalul. Tranchilizantul, din ce mi s-a explicat, putea sa-si faca efectul si dupa 30 de minute. E posibil in alergare, ursul sa fi pierdut acul de la tranchilizant", a raspuns prefectul la intrebarea daca nu a existat alta solutie decat uciderea ursului.

UPDATE 9:00 Ursul care s-a plimbat miercuri dimineata prin municipiul Sibiu a fost impuscat, pentru ca pericolul era prea mare, a anuntat IPJ Sibiu.

"Ursul a fost prins pe strada Lunga, in curtea unei fabrici. S-a incercat impuscarea cu tranchilizante, fara succes. A fost impuscat cu o arma de vanatoare", a declarat Luciana Baltes, purtator de cuvant al IPJ Sibiu.

FOTO: Turnul Sfatului

Nicio persoana nu a fost ranita de urs in cele cateva ore in care acesta a alergat pe strazile din oras, apropiindu-se de zona centrala, chiar in vecinatatea unor hoteluri de trei si patru stele, unde sunt cazati turisti.


"In municipiul Sibiu, zona Ibis, Somesului, se semnaleaza prezenta unui urs in libertate. Zona este impanzita de politisti, jandarmi, politie locala, pentru a gasi animalul. Nu este o semnalare falsa! Recomandam evitarea zonei. Va rog sa publicati pe orice cale pentru a preveni populatia. Perimetru posibil: intre Calea Dumbravii si Hotel Ramada", se arata in mesajul IPJ Sibiu transmis presei.

Alerta a fost declansata in urma unui apel la 112. Ursul nu a scapat de la Zoo, fiind posibil sa fi venit in oras din Padurea Dumbrava, aflata la marginea orasului.

Este pentru prima data in ultimii ani, cand un animal salbatic se apropie atat de mult de zona centrala a orasului, de zona hotelurilor unde sunt cazati foarte multi turisti.

Sibienii din cartierul Valea Aurie, situat la marginea orasului, aproape de Padurea Dumbrava, au mai fost sfatuiti in 2011 sa nu iasa din case, dupa ce un tigru a scapat de la Gradina Zoologica. Atunci autoritatile au fost in alerta, animalul salbatic fiind impuscat, pentru mai multa siguranta.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
A fost atacat de doua ori de urs, in aceeasi zi, dar a scapat cu viata. Ranile cumplite cu care s-a ales barbatul. FOTO
A fost atacat de doua ori de urs, in aceeasi zi, dar a scapat cu viata. Ranile cumplite cu care s-a ales barbatul. FOTO

Un excursionist a scapat cu viata in mod uimitor, dupa ce a fost atacat de doua ori, de un urs. Cele doua atacuri au avut loc la cateva minute distanta, iar ca un miracol, barbatul a reusit sa scape cu viata.

Urs de 200 de kilograme, salvat dupa ce a ramas blocat intr-un gard de sarma. Imagini din timpul operatiunii
Urs de 200 de kilograme, salvat dupa ce a ramas blocat intr-un gard de sarma. Imagini din timpul operatiunii

Operatiune riscanta pentru salvarea unui urs ramas blocat intr-un gard de sarma din Comarnic. Animalul de peste 200 de kilograme cauta mancare, spun specialistii.

Intalnirea infricosatoare a unei femei cu un urs urias. Ce a facut cand animalul s-a apropiat de ea. VIDEO
Intalnirea infricosatoare a unei femei cu un urs urias. Ce a facut cand animalul s-a apropiat de ea. VIDEO

O femeie din Florida, care se relaxa pe o banca in fata casei, s-a pomenit cu un urs urias in vizita. Namila de peste 150 de kilograme s-a apropiat atat de mult incat femeia ii simtea rasuflarea.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.