Protest fără precedent al stomatologilor în București. Colegiul Stomatologilor și-a recunoscut greșeala
Stomatologii au pus vineri în scenă un protest fără precedent. Ajunşi la București din toată țara, câteva sute de medici s-au plâns că deciziile adoptate luna trecută de Colegiul care îi reprezintă îi împiedică să își practice meseria.
Concret, s-au trezit că nu mai au voie să facă nici măcar proceduri simple precum un detartraj.
Conform unor decizii adoptate de Colegiul Medicilor Stomatologi din România, cei care vor să facă sigilări de dantură, carii mai complicate sau detartraj, trebuie să urmeze un rezidenţiat şi să se specializeze ca endodonți, pedodonți sau chirurgi.
Veniți din toată ţara, stomatologii susțin ca ei au învăţat deja toate aceste lucruri în facultate.
Daniela Bâca Fintea, doctor: ''În tot județul Constanța sunt 6 medici care au voie să facă profilaxia copiilor. O extracție chirugicală la pacientul cu afecțiuni asociate în contract cu casa este un singur medic în tot județul”.
Adrian Bistriceanu, doctor: ''CMSR a decis să anuleze ilegal și fără niciun temei juridic diplome de licență ale medicilor din România. Diplomele noastre de licență ne garantează studiile, dreptul profesionale. Noi am făcut medicină generală 3 ani, după am făcut specializarea stomatologie''.
Noile reglementări ar duce la închiderea a mii de cabinete stomatologice mici, spun protestatarii.
Cele câteva sute de protestatari se îndreaptă acum spre Ministerul Sănătății, acolo unde Alexandru Rafila i-a chemat la discuții atât pe medici, cât și reprezentanșii Colegiului Stomatologilor din România.
După o oră de discuții, cei din Colegiul Stomatologilor și-au recunoscut greșeala. Ministrul a subliniat faptul că deciziile au fost adoptate fără o consultare prealabilă a autorităților.
Ecaterina Ionescu, preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România: ''Am anulat cele 2 decizii care au fost adoptate în urmă cu puțin timp, s-a revenit la situația celor existente până atunci''
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: ''Orice discuție pe viitor va fi prospectivă, nu retrospectivă. Scopul final este îmbunătățirea calificării prefesionale și a calității asistenței medicale''.
Anularea directivelor va fi publicată zilele acestea în Monitorul Oficial.