Manifestatii anti-Rosia Montana: 2000 de oameni, in mars de la Universitate spre Parlament
Peste 2.000 de protestatari fata de protestul minier de la Rosia Montana au plecat in mars duminica, in Capitala, din Piata Universitatii spre Parlament, pe bulevardul I.C. Bratianu.
Protestatarii s-au adunat, incepand cu ora 16.00, in zona fantanii de la Universitate, unde negociatorii Jandarmeriei le-au transmis sa nu mai blocheze traficul rutier, pentru a nu ingradi dreptul la circulatie al altor persoane.
Dupa discutiile cu jandarmii, in jurul orei 17.30, unul dintre manifestanti le-a spus celorlalti, la portavoce, sa fie respectata recomandarea Jandarmeriei. "Vom merge la Parlament, vom merge pe trotuar, conform recomandarilor", a spus acesta, precizand totodata ca "fiecare isi asuma responsabilitatea pentru actiunile lui".
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Manifestantii s-au mutat ulterior pe esplanada cu statui de pe bulevardul Regina Elisabeta, iar de acolo, la 17.45, au plecat in mars pe bulevardul Bratianu, fara sa fie impiedicati in vreun fel de catre jandarmi. Traseul anuntat al marsului de duminica este Universitate - Piata Unirii - Piata Constitutiei - Izvor - Senat.
Protestatarii au adus la protest traditionalele pet-uri umplute cu pietricele si pancarte cu mesaje contra proiectului minier, dar si a exploatarii gazelor de sist. Ei scandeaza "Nu corporatia face legislatia" si "Uniti, salvam toata Romania!", innoind astfel mesajul "Uniti, salvam Rosia Montana!".
Vineri, premierul Victor Ponta l-a anuntat pe ministrul de Interne ca jandarmii au mandat clar din partea sa sa actioneze "fara complexe" atunci cand protestele depasesc "linia rosie" si se transforma in agresiuni si amenintari.
Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a facut apel, sambata, la protestatarii fata de proiectul minier de la Rosia Montana "sa nu isi schimbe atitudinea din ultimele saptamani", subliniind ca isi doreste ca "situatia sa nu se schimbe, chiar daca unii considera ca violentele sunt o solutie".
Ministrul Culturii, Daniel Barbu este protejat, de vineri, de o echipa a Serviciului de Protectie si Paza (SPP), el precizand ca s-a simtit "in pericol" in timpul incidentului petrecut joi seara in Centrul Vechi al Capitalei.
Barbu a fost implicat intr-un incident provocat de mai multi protestatari fata de proiectul Rosia Montana, care l-au huiduit si nu l-au lasat sa plece cu masina in care se afla decat cu interventia fortelor de ordine. In plus, luneta masinii a fost sparta.
Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 3 a inceput urmarirea penala in rem, pentru ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, in cazul incidentelor in care a fost implicat ministrul Culturii Daniel Barbu, joi seara, in Centrul Vechi al Capitalei.
Deocamdata, saisprezece persoane implicate in incidentul de joi seara au fost identificate, alaturi de mai multi martori, a anuntat, vineri, seful Politiei Capitalei, Mihai Pruteanu.
Politia Capitalei s-a autosesizat in acest caz, protestatarii care s-au manifestat agresiv fiind identificati cu ajutorul imaginilor filmate de camerele de supraveghere din zona.
Totodata, Ministerul Culturii a inaintat o plangere la Politia Capitalei, pentru distrugerea autoturismului in care se afla demnitarul.
Premierul Victor Ponta a declarat, joi seara, ca a cerut identificarea persoanelor care l-au agresat pe ministrul Culturii, Daniel Barbu, si sanctionarea acestora contraventionala sau penala, apreciind ca o astfel de agresiune este inacceptabila si ca, in lipsa unor masuri, tara poate fi cuprinsa de anarhie.
Din 1 septembrie, in Capitala si in mai multe orase din tara, dar si peste hotare, au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Rosia Montana.
Manifestantii cer ca Parlamentul sa respinga proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana si sa interzica, prin lege, folosirea cianurilor in activitatile miniere din Romania, Guvernul sa respinga, prin hotarare, in regim de urgenta, acordul de mediu, Rosia Montana sa fie inclusa pe lista tentativa a Romaniei pentru includerea in patrimoniul UNESCO si demisia premierului Victor Ponta si a celor patru initiatori ai proiectului de lege: ministrii Dan Sova, Rovana Plumb, Daniel Barbu si directorul ANRM Gheorghe Dutu.