200 de profesori au cerut in strada salarii mai mari. "Dupa 30 de ani de munca, eu castig 2.000 de lei"
Peste 200 de profesori au protestat luni dupa-amiaza in fata Guvernului. Dascalii cer, printre altele, salarii mai mari cu 35% si solicita Guvernului si noului ministru al Muncii sa vina cu o lege a salarizarii care sa rezolve nedreptatile din sistem.
Profesorii au ales sa-si spuna nemultumirile adaptand versurile unor melodii celebre. Cel mai mult ii doare, spun ei, ca nu mai sunt tratati cu respect si ca au cele mai mici salarii din Europa.
Liliana Gabor, profesor de religie: "Dupa 30 de ani de munca, castig 2.000 de lei. E foarte putin, dupa gradul I, care e ultimul grad luat in invatamant."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Marian Ulmeanu, lider de sindicat FSLI Buzau: "Mai greu e pentru cei care vin in sistem. Nimeni nu se va angaja sa poata sa-si creeze o familie."
Profesorii cer o lege a salarizarii corecta in sectorul public, in conditiile in care ordonanta pe care voia sa o adopte Guvernul ar fi dus la scaderea lefurilor unora dintre ei.
Adrian Voica, vicepresedintele FSLI: "Salariile din invatamant trebuie crescute cu 35%. Daca se va realua coeficientul unu de salarizare 400 de lei, s-ar rezolva o parte a situatiilor legate de salarizare."
Dascalii cer si decontarea integrala a navetei, prevenirea agresiunilor fizice si verbale asupra personalului didactic si in general o mai buna finantare a sistemului de educatie.
Sindicalistii spun ca in prezent, salariu mediu in invatamant este cu aproximativ 45% mai mic decat cel din administratie si ordine publica si reprezinta doar 25% din salariul magistratilor. Asta in conditiile in care 80% dintre salariatii din educatie au studii superioare.
Mariana Bajescu, profesor ciclu primar: "Le vrem decente salariile, vrem conditii bune de munca."