Comisia lui Florin Iordache a decis înființarea unei secții pentru investigarea magistraților

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Joi 07 Decembrie 2017 16:16
Categorie: Politic

În ciuda protestelor de miercuri noapte, aleșii PSD și ALDE continuă modificarea legilor justiției. 

Comisia condusă de Florin Iordache a decis înființarea unei Secții speciale pentru investigarea infracțiunilor săvârșite de judecători, și procurori.

Nu a contat faptul că CSM s-a opus vehement, iar PNL și USR au avertizat puterea că dorește înființarea unei noi SIPA - serviciul secret din Ministerul Justiției, care îi urmarea pe magistrati.

Florin Iordache vrea să își termine treaba trasată de liderii coaliției și să modifice legile justiției până la Crăciun. Degeaba au încercat cei din opoziție să oprească dezbaterile asupra Legii 304 privind organizarea judiciara.

Iulia Scântei, senator PNL: "Noi nu suntem în stare în anul 2017, în condițiile decesului Majestății Sale acum două zile, să ne oprim pur și simplu, ca să îl conducem pe ultimul drum într-o stare de respect național".

Dar PSD și ALDE au hotărât să meargă mai departe, cu toate că votul de miercuri din Parlament pentru legile justiției a provocat proteste de stradă.

În comisie, un reprezentant al UDMR a făcut o paralelă între protestul de miercuri seară din fața Parlamntului și mineriada din 1990.

Marton Arpad, deputat UDMR: "Mi-am adus aminte de iunie 1990, când deși el nu i-a chemat, domnul Ion Iliescu a mulțumit minerilor că au venit să apere statul de drept".

Afirmația a fost catalogată drept "incalificabilă" de reprezentanții USR. Imediat a început dezbaterea pe articole. Cea mai controversată modificare vizează înființarea unei structuri care să investigheze judecătorii și procurorii.

Florin Iordache, deputat PSD: "Noi, grupul PSD, susținem că nu se justifică înființarea unei direcții, dar se justifică înființarea unei secții în subordinea procurorului general, ca să investigheze clar infracțiunile din Justiție".

Opoziția a acuzat PSD și ALDE că doresc înființarea unei structuri asemănătoare SIPA - fostul serviciu secret al Ministerului Justiției, care nu va face altceva decât să îi timoreze pe magistrați. Ba mai mult, ținta ar fi Direcția Națională Anticorupție.

Cătălin Predoiu, deputat PNL: "Ceea ce se dorește în această sală este să se videze competența DNA de cât mai multe atribuții. Este simplu și trebuie s-o spunem".

Inființarea secției a fost însă votată, în ciuda opoziției.

După adoptarea în Comisie, Legea 304 va merge în Camera Deputaților, apoi la Senat unde se va da votul final. Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au cerut ca, până la finalul anului, legile justiției să treacă de Parlament.

Condiții speciale pentru angajarea în DNA

De asemenea, Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a adoptat, joi, un amendament potrivit căruia procurorii care vor să lucreze la Direcţia Naţională Anticorupţie trebuie să susţină un concurs în faţa Secţiei de Procurori a CSM.

"Direcţia Naţională Anticorupţie se încadrează cu procurori numiţi prin ordin al procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la propunerea Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, prin concurs, în limita posturilor prevăzute în statul de funcţii, aprobat potrivit legii", se arată în amendamentul adoptat de comisia specială, potrivit Agerpres.

În forma iniţială a proiectului, acest articol prevedea că "Direcţia Naţională Anticorupţie se încadrează cu procurori numiţi prin ordin al procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, în limita posturilor prevăzute în statul de funcţii, aprobat potrivit legii".

Comisia a mai adoptat încă un amendament, potrivit căruia, pentru a fi numiţi în cadrul DNA, "procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproşabilă, cel puţin 8 ani vechime în funcţia de procuror sau judecător şi să fi fost declaraţi admişi în urma unui concurs susţinut în faţa Secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii".

"Concursul prevăzut la alin. 2 constă în: a) un interviu transmis în direct, susţinut în faţa Secţiei de Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii; b) o probă având ca obiect evaluarea a minim cinci rechizitorii alese aleatoriu, precum şi a altor acte întocmite de candidaţi şi considerate relevante de aceştia, din ultimii 5 ani de activitate. Evaluarea se efectuează de către o comisie desemnată de Secţia pentru Procurori a CSM formată din 2 procurori DNA propuşi de procurorul şef al instituţiei , 2 procurori de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie propus de procurorul general şi un un formator propus de Institutul Naţional al magistraturii", a mai decis comisia.

Un alt amendament adoptat spune că procurorii numiţi în cadrul DNA pot fi revocaţi prin ordin al procurorului şef al instituţiei cu avizul conform al Secţiei de Procurori a CSM în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor specifice funcţiei sau în cazul aplicării unor sancţiuni disciplinare.

Procurorul general: Se pare că dorinţa de a pune sub control Justiţia este mai puternică decât raţiunea
Procurorul general: Se pare că dorinţa de a pune sub control Justiţia este mai puternică decât raţiunea
VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
Alexandra Ojog, cea mai in forma femeie din Romania
Cea mai fit mamica de la Ninja Warrior. Alexandra Ojog arata senzational

10:20
LA MARUTA
Cascadorul Ștefan Costache, provocarea ”Ninja Warrior”
Află cum a fost pentru el experiența Ninja Warrior, câte sporturi face și care au fost adevărații susținători ai cascadorului.

07:11
LA MARUTA
Saveta Bogdan, provocarea branzei fermentate
Provocare culinara pentru Emil Regle. Ce specialitati a gustat, legat la ochi?

05:27
LA MARUTA
Andrei Aradis, Intre actorie si asociatia de locatari
Andrei Aradis, protagonistul serialului VLAD, care va incepe in curand pe PRO TV, a vorbit in exlusivitate pentru emisiunea La Maruta

09:56
LA MARUTA
Corina Caragea, calatorie fascinanta in Japonia
A calatorit pana in Japonia! Simona Caragea ne-a povestit cum a fost experienta

05:53
LA MARUTA
Magicianul Robert Tudor, sezantie in Bali
Salutari pentru Maruta, chiar din Bali! Magicianul Robert Tudor nu s-a lasat si a facut spectacol pe o plaja.

04:54
VISURI LA CHEIE
Un nou vis, o noua viata!

00:30
VORBESTE LUMEA
Speak si Stefania dau testul iubirii
Speak și Ștefania sunt împreună de un an și cinci luni

10:01
VORBESTE LUMEA
Personalitatea femeii in functie de zodie
Nicoleta Svârlefus a vorbit despre fiecare zodie și de modul în care acționează personalitatea asupra comportamentelor

15:05
LAS FIERBINTI
Dorel, prima comanda la firma Giani Per Pedes
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

01:21
viorica dancila
Viorica Dăncilă, schimb de opinii cu Manfred Weber despre situaţia din România
Ilie Bolojan: Am demisionat din funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL
Victor Ponta îl acuză pe Liviu Dragnea de ”înaltă trădare” din cauza legii offshore
PSD modifică din nou legile justiției, prin OUG, pentru ”corelare” cu observațiile Comisiei de la Veneția
Ministrul Culturii, certat de deputați pentru că a ignorat comisia timp de 8 luni
Șerban Nicolae, urare șocantă făcută către un senator din Opoziție. VIDEO
Florin Iordache
Iordache, despre protocoalele secrete: Ne gândim foarte clar să declanşăm un conflict constituţional
Premierul Viorica Dăncilă pleacă la Bruxelles. Cu cine va avea întâlniri
Gabriela Firea a anunțat cum va vota la Referendumul privind redefinirea familiei
Declarații foarte dure din partea ministrului de Interne la adresa manifestanților din 10 august
Prefectul Capitalei, despre proteste: Eu nu am emis un ordin, am aprobat un ordin dat de Jandarmerie
Prefectul Capitalei și ministrul de Interne cer modificarea legii adunărilor publice