Comisia lui Florin Iordache a decis înființarea unei secții pentru investigarea magistraților

×
Codul embed a fost copiat

În ciuda protestelor de miercuri noapte, aleșii PSD și ALDE continuă modificarea legilor justiției. 

Comisia condusă de Florin Iordache a decis înființarea unei Secții speciale pentru investigarea infracțiunilor săvârșite de judecători, și procurori.

Nu a contat faptul că CSM s-a opus vehement, iar PNL și USR au avertizat puterea că dorește înființarea unei noi SIPA - serviciul secret din Ministerul Justiției, care îi urmarea pe magistrati.

Florin Iordache vrea să își termine treaba trasată de liderii coaliției și să modifice legile justiției până la Crăciun. Degeaba au încercat cei din opoziție să oprească dezbaterile asupra Legii 304 privind organizarea judiciara.

Iulia Scântei, senator PNL: "Noi nu suntem în stare în anul 2017, în condițiile decesului Majestății Sale acum două zile, să ne oprim pur și simplu, ca să îl conducem pe ultimul drum într-o stare de respect național".

Citește și
dan barna usr
Preşedintele USR: "Democraţia a fost strânsă de gât. Este un abuz"
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Dar PSD și ALDE au hotărât să meargă mai departe, cu toate că votul de miercuri din Parlament pentru legile justiției a provocat proteste de stradă.

În comisie, un reprezentant al UDMR a făcut o paralelă între protestul de miercuri seară din fața Parlamntului și mineriada din 1990.

Marton Arpad, deputat UDMR: "Mi-am adus aminte de iunie 1990, când deși el nu i-a chemat, domnul Ion Iliescu a mulțumit minerilor că au venit să apere statul de drept".

Afirmația a fost catalogată drept "incalificabilă" de reprezentanții USR. Imediat a început dezbaterea pe articole. Cea mai controversată modificare vizează înființarea unei structuri care să investigheze judecătorii și procurorii.

Florin Iordache, deputat PSD: "Noi, grupul PSD, susținem că nu se justifică înființarea unei direcții, dar se justifică înființarea unei secții în subordinea procurorului general, ca să investigheze clar infracțiunile din Justiție".

Opoziția a acuzat PSD și ALDE că doresc înființarea unei structuri asemănătoare SIPA - fostul serviciu secret al Ministerului Justiției, care nu va face altceva decât să îi timoreze pe magistrați. Ba mai mult, ținta ar fi Direcția Națională Anticorupție.

Cătălin Predoiu, deputat PNL: "Ceea ce se dorește în această sală este să se videze competența DNA de cât mai multe atribuții. Este simplu și trebuie s-o spunem".

Inființarea secției a fost însă votată, în ciuda opoziției.

După adoptarea în Comisie, Legea 304 va merge în Camera Deputaților, apoi la Senat unde se va da votul final. Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au cerut ca, până la finalul anului, legile justiției să treacă de Parlament.

Condiții speciale pentru angajarea în DNA

De asemenea, Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a adoptat, joi, un amendament potrivit căruia procurorii care vor să lucreze la Direcţia Naţională Anticorupţie trebuie să susţină un concurs în faţa Secţiei de Procurori a CSM.

"Direcţia Naţională Anticorupţie se încadrează cu procurori numiţi prin ordin al procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la propunerea Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, prin concurs, în limita posturilor prevăzute în statul de funcţii, aprobat potrivit legii", se arată în amendamentul adoptat de comisia specială, potrivit Agerpres.

În forma iniţială a proiectului, acest articol prevedea că "Direcţia Naţională Anticorupţie se încadrează cu procurori numiţi prin ordin al procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, în limita posturilor prevăzute în statul de funcţii, aprobat potrivit legii".

Comisia a mai adoptat încă un amendament, potrivit căruia, pentru a fi numiţi în cadrul DNA, "procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproşabilă, cel puţin 8 ani vechime în funcţia de procuror sau judecător şi să fi fost declaraţi admişi în urma unui concurs susţinut în faţa Secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii".

"Concursul prevăzut la alin. 2 constă în: a) un interviu transmis în direct, susţinut în faţa Secţiei de Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii; b) o probă având ca obiect evaluarea a minim cinci rechizitorii alese aleatoriu, precum şi a altor acte întocmite de candidaţi şi considerate relevante de aceştia, din ultimii 5 ani de activitate. Evaluarea se efectuează de către o comisie desemnată de Secţia pentru Procurori a CSM formată din 2 procurori DNA propuşi de procurorul şef al instituţiei , 2 procurori de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie propus de procurorul general şi un un formator propus de Institutul Naţional al magistraturii", a mai decis comisia.

Un alt amendament adoptat spune că procurorii numiţi în cadrul DNA pot fi revocaţi prin ordin al procurorului şef al instituţiei cu avizul conform al Secţiei de Procurori a CSM în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor specifice funcţiei sau în cazul aplicării unor sancţiuni disciplinare.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Procurorul general: Se pare că dorinţa de a pune sub control Justiţia este mai puternică decât raţiunea
Procurorul general: Se pare că dorinţa de a pune sub control Justiţia este mai puternică decât raţiunea

Procurorul general Augustin Lazăr spune, referitor la modul în care au fost votate miercuri amendamentele la Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, că există o dorinţă de a pune sub control sistemul judiciar, mai puternică decât rațiunea.

Preşedintele USR:
Preşedintele USR: "Democraţia a fost strânsă de gât. Este un abuz"

Partidele de opoziţie, PNL şi USR, au criticat din nou miercuri, la finalul dezbaterii legii 303/2004 privind statutul magistraţilor, modul în care s-a desfăşurat şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor.

Modificările legii privind statutul magistraţilor, adoptate pe articole. Votul final, amânat din lipsă de cvorum
Modificările legii privind statutul magistraţilor, adoptate pe articole. Votul final, amânat din lipsă de cvorum

Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată miercuri pe articole într-o şedinţă maraton care a durat peste 12 ore, votul final fiind însă amânat pentru că PSD - ALDE - UDMR nu au reuşit să strângă suficienţi deputaţi.

Protest față de votul de modificare a legilor justiției. Deputaţii, huiduiţi la ieşirea din Parlament. VIDEO
Protest față de votul de modificare a legilor justiției. Deputaţii, huiduiţi la ieşirea din Parlament. VIDEO

Peste 400 de oameni au ieşit în stradă miercuri seară în faţa Parlamentului, în timp ce în Camera Deputaţilor se dezbătea legea 303/2004 privind statutul magistraţilor.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Parchetul General anunţă continuarea urmăririi penale în Dosarul Mineriadei faţă de Petre Roman și mai multe persoane
Parchetul General anunţă continuarea urmăririi penale în Dosarul Mineriadei faţă de Petre Roman și mai multe persoane

Parchetul General anunţă, joi, continuarea urmării penale în Dosarul Mineriadei faţă de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cosma şi generalii Vasile Dobrinoiu şi Petre Peter.