Proiectul trenului de mare viteză Cluj-Budapesta, demarat de maghiari

Ultimul update: Marti 06 Februarie 2018 20:11
Data publicarii: Marti 06 Februarie 2018 18:39
Categorie: Actualitate

Primul tren de mare viteză ar putea circula pe ruta Cluj-Budapesta. Acest proiect ar fi fost discutat într o întâlnire de lucru între reprezentanţii guvernului maghiar şi al celui român.

Conforma agenţiei de presă de stat din Ungaria, vecinii noştri ar fi aprobat deja suma de 3,3 milioane de euro pentru studiul de fezabilitate al acestui proiect. Calea ferată pe care circulă acum trenurile spre Budapesta a fost construită pe vremea Imperiului Austro-Ungar.

Discuţiile între reprezentanţii României şi Ungariei au avut loc în cadrul unei întâlniri pe care Teodor melescanu a făcut-o ieri la Bucureşti. Informaţia despre proiect s-a răspândit rapid şi apare şi în agenţia naţională de presa din Ungaria care scrie că „potrivit ministrului Szijjarto există un acord între Ungaria şi România că primul TGV care se va construi în zona va face legătura între Budapesta şi Cluj. Premierul a mai anunţat şi că guvernul maghiar a alocat 1 miliard de forinţi pentru studiul de fezabilitate al căii ferate de mare viteză."

Autorităţile de la noi însă doresc ca acest proiect să nu se încheie aici. Ei vor ca liniile feroviare să fie extinse până la Bucureşti. Lucru care nu îi deranjează deloc pe vecinii unguri. Aceasta investiţia ar avea un impact pozitiv pentru economie cred şi cei de la Consiliul judeţean din Cluj.

Alin Iuga purtător de cuvânt Consiliul Judeţean Cluj: " Cu siguranţă nu doar penteu judeţul Cluj ci pentru întreaga Transilvanie este o investiţie de mare importanţă şi anvergură. În primul rând trebuie să avem în vedere impactul pe care o cale ferată de mare viteză îl va avea în ceea ce priveşte dezvoltarea economică a întregii regiuni circulaţia rapidă a mărfurilor persoanelor şi a relaţiei cu Europa de Vest este una absolut esenţială. Nu putem decât să salutăm orice demers care are în vedere îmbunătăţirea modalităţilor de transport."

Un bărbat a sfârșit sub roțile trenului, în județul Vrancea

În momentul de faţă sunt 3 trenuri care pleacă zilnic de la Cluj la Budapesta. Investiţia într o cale ferată de mare ar fi extrem de utilă mai ales pentru pentru călătorii care în prezent sunt nevoiţi să parcurgă distanţa de 400 de km dintre cele oraşe în 8 ore. Adică trenul merge în medie cu 50 de km pe oră. Deşi acest proiect ar veni ca o gură de aer pentru călători, mulţi dintre ei sunt în continuare sceptici şi resemnaţi cu privire la condiţiile transportului feroviar de la noi. Şi sindficalistii de la CFR cred că doare peste câţiva ani va fi posibil.

Momentan nu se ştie când vor începe lucrările.

Accident feroviar în SUA. În tren se aflau mai mulți congresmani republicani

Accident feroviar în SUA. În tren se aflau mai mulți congresmani republicani

deces, fast-food, copil, ancheta, sanatate

Cazul copilului mort după ce a mâncat fast-food. Plângere împotriva Ambulanței

Guvernul vrea ca toate aplicaţiile de taxi să fie controlate de firmele de taximetrie

Gălățean reținut, după ce a vandalizat ghereta unei taxatoare din Piața Centrală

Doi dintre agresorii care l-au bătut cu pumnii și picioarele pe șoferul din Brașov, reținuți

Hoț, surprins de camerele de supraveghere, furând flori din grădina unui medic constănțean

Sezonul de împerechere al șerpilor a început și sunt extrem de agresivi

disparut scafandri

Tânăr dispărut în apele lacului Viștea de Jos, căutat de pompieri și scafandri

Pacient cu infarct, scos peste gard din cauza unei mașini care a blocat accesul ambulanței. VIDEO

Percheziții la persoane care ar fi comis jafurile din Sinești, după ce înțepau roțile mașinilor

Accident cu 3 mașini la Crevedia. O femeie a ajuns la spital

Sfinții împărați Constantin și Elena, sărbătoriți luni de către creștini

Calculul lunar al românilor: 76 de lei pe sport și cultură, 150 de lei pe țigări și băutură