Stii cu cat vrea un parlamentar sa iasa la pensie? Calculele unui "proiect misterios" pentru care s-a semnat pe holuri
Cat sunt inca in putere si la putere, parlamentarii s-au gandit sa-si ia masuri suplimentare de siguranta pentru batranete.
In urma unei initiative PSD, semnata insa de alesi de la toate partidele, fostii parlamentari vor beneficia de o pensie speciala de pana la 3.600 de lei pe luna, in functie de numarul de mandate pe care le-au avut.
Deputatii se justifica spunand ca nu vor altceva decat drepturi ca in Parlamentul European, unde un euroales castiga la pensie pana la 4.200 de euro.
Discret, pe holurile Parlamentului, alesii de la PSD au strans 200 de semnaturi pentru o initiativa prin care parlamentarii ar primi din nou pensii speciale.
Potrivit unor surse din randul social-democratilor, alesii cu un singur mandat ar trebui sa incaseze, pe langa pensia clasica, o indemnizatie lunara de 1200 de lei. Senatorilor si deputatilor cu doua mandate le-ar reveni 2400 de lei, iar celor cu 3 sau mai multe mandate peste 3.600 de lei.
Marian Neacsu, lider grup PSD Camera Deputatilor: "Parlamentarii sunt printre ultimele categorii socio-profesionale care au avut drepturile de pensii taiate si care pot reveni la normal."
Reporter: "Pensiile speciale pentru parlamentari, ati auzit de ele? Le sustineti?"
Constantin Nita, deputat PSD: "Da, normal."
Mai mult, unii dintre ei sustin o alta varianta, care le-ar asigura batraneti si mai linistite. Dupa modelul colegilor europarlamentari, social-democratii ar vrea ca pensiile lor sa fie un procent din indemnizatia actuala, care ajunge la 5.000 de lei.
Asta ar insemna ca veniturile alesilor s-ar putea rotunji consistent, cu sume de la 2.000 pana la 6.000 de lei in fiecare luna, pentru cei cu 3 mandate.
Marian Neacsu, lider grup PSD Camera Deputatilor: "O idee care copiaza identic sistemul din Parlamentul European."
Si o parte dintre parlamentarii PNL au semnat initiativa, cu toate ca sefii lor spun ca se vor opune proiectului.
Ludovic Orban, lider grup PNL Camera Deputatilor: "E un proiect misterios, pentru care se aduna semnaturi fara a se cere o pozitie politica din partea partidelor. Se incearca sa se mearga pe spiritul de casta."
Pana acum, executivul a transmis ca nu va sustine ideea.