700.000 de romani cu handicap gradul 1 sau 2, scutiti de impozitul pe venit. De ce se tem ONG-urile care le apara drepturile

Ultimul update: Luni 02 Februarie 2015 07:09
Data publicarii: Vineri 30 Ianuarie 2015 19:11
Categorie: Social

Scutiri de impozite pentru aproape 700.000 de persoane. De vineri, persoanele cu handicap gradul unu sau doi, care muncesc, primesc pensie sau desfasoara activitati independente, vor fi scutite de la plata impozitului pe venit.

Efortul bugetar este de 14,8 milioane de lei. ONG-urile, care apara drepturile acestor oameni, se tem insa ca facilitatea fiscala va duce din nou la o crestere a numarului celor care vor obtine ilegal certificate de handicapat.

Florian Muti a ramas paralizat la varsta de 3 ani, in urma unei injectii care i-a afectat nervii. Are trei copii de crescut si povesteste ca orice leu ramas in buzunar ii este de mare ajutor, pentru ca sunt zile in care nu are nici macar o paine pe masa.

Acest ajutor dat de stat e benefic atat in cazul sau cat si in cazul celor 683.000 de persoane incadrate acum in gradul I si II de handicap.

Potrivit ordonantei care aduce modificari Codului Fiscal , aceste persoane NU vor mai plati impozit pe salarii, pensii, pentru activitati independente ori agricole.

ONG-urile care lupta pentru drepturile persoanelor cu dizabilitati spun ca masura e buna, dar ar putea, in acelasi timp, sa-i incurajeze pe cei necinstiti.

"Trebuie sa fim foarte atenti cum se aplica. Pentru ca in anii anteriori au fost foarte multe cazuri si inca mai sunt persoane care au obtinut certificatul de incadrare intr-un grad de handicap ilegal", a spus Francisc Simon, presedintele ONPHR.

Fosta sefa a Laboratului de Sanatate Mintala din Bacau se numara printre medicii prinsi in flagrant in momentul in care primeau bani de la o persoana care avea nevoie de un astfel de certificat.

Si este doar un exemplu. In comuna Prisecani din Iasi, jumatate dintre nevazatorii inregistrati acolo, in realitate vedeau perfect.

Bolnavi inchipuiti s-au dat, de-a lungul timpului, pana si doctorii. O doamna sustinea ca are o malformatie cardiaca.

Potrivit autoritatilor spaga data la comisiile de handicap pentru un certificat fals putea sa ajunga la cateva sute de euro.

Fiscul a cerut minorilor sa plateasca impozit pentru alocatii. Reactia lui Ponta la gafa:
Fiscul a cerut minorilor sa plateasca impozit pentru alocatii. Reactia lui Ponta la gafa: "Vreau sa stiu pe cine sanctionez"
VIDEO PROTVPLUS.RO
fetita jandarmerita
Fetița jandarmeriței ucise pe ”trecere” are nevoie urgentă de ajutor pentru tratament
Cât de mult poate costa să închiriezi un Moş Crăciun de lux. "E din păr natural"
Cum am ajuns să avem salată şi ridichi româneşti proaspete pe masa de Crăciun
Răsturnare de situaţie în cazul copilului de 9 ani care şi-a omorât bunica
Spectacol pentru copiii bolnavi, oferit de medicii şi asistentele de la Fundeni
150 de sibieni îmbrăcați în Moș Crăciun au alergat în centrul orașului
autostrada urbana
În sfârșit, prima autostradă urbană din România ar putea fi dată în folosință
Ce designeri vin pe 15 decembrie la târgul Crazy Christmas
Românul care a alergat 250 km la Polul Sud, la -60 de grade Celsius, pentru o cauză nobilă
Idei de cadouri pentru Crăciun. Cum să-i surprindeți pe cei dragi în acest an
Brazi de Crăciun neobișnuiți. Pomul creat de câțiva elevi din Galați: costă 500 de lei
Carnea lăudată de toți bucătarii. Poate costa chiar și 140 de lei kilogramul