Tinerii la somaj si varstnicii la pensie anticipata. "Cand ajungi la 50 de ani, esti deja veche"
Refuzati de piata muncii, peste 70 de mii de romani s-au pensionat anticipat in ultimii doi ani, chiar daca au pierdut aproape jumatate din banii pe care i-ar lua daca ar mai munci inca 5 ani.
La cealalta extrema, tinerii sub 24 de ani sunt intr-o situatie si mai rea: unul din patru nu munceste. Toate acestea sunt semne ca economia noastra nu merge nici pe departe atat de bine si nu reuseste sa creeze locuri de munca.
Dupa 30 de ani de munca in comert, doamna Braiescu cere pensionarea anticipata, cu 5 ani mai devreme decat varsta normala. De la 1200 de lei, cat ar trebui sa ia, mai primeste doar 600 de lei. Si toate astea pentru ca nu a mai gasit un loc de munca.
"Iei putin, dar ii ai in fiecare luna. Cand ajungi la 50 de ani, esti deja veche. Sunt putine cazuri unde conteaza experienta", spune Braiescu Tinca.
Iar numarul celor care au facut acest compromis a crescut cu peste 70 de mii numai in ultimii 2 ani. "Pot solicita aceasta cerere persoanele care au stagiu complet de cotizare si mai au 5 ani pana la varsta de pensionare. Persoanele care solicita mai repede sunt penalizate cu pana la 45%", a spus Isabela Grigorovschi, Casa Judeteana de Pensii Iasi.
Statul nu incurajeaza angajatorii sa primeasca varstnici la munca, asa ca majoritatea somerilor trecuti de 55-60 de ani vin la Agentia de Ocupare a Fortei de Munca degeaba.
"In luna februarie 2015 se inregistrau peste 4400 de persoane, cu varsta de peste 50 de ani. Dintre acestea, 10% au reusit sa ocupe un loc de munca", a spus Adriana Sirghie, AJOFM Iasi.
La polul opus, in randul tinerilor, gasim aceeasi situatie. Andrei are 21 de ani si vrea sa invete o meserie, pentru ca lipsa banilor l-a facut sa renunte la facultate.
"Nimic n-am facut...imi caut si eu loc de munca sa ma angajez, poate ma ajuta domnii de la fortele de munca. Ospatar sau ajutor mecanic auto", spune Andrei.
Nici aici statul nu impulsioneaza in mod real firmele sa creeze locuri de munca, iar rezultatele sunt pe masura investitiilor.
"Subventiile noastre sunt raportate la indicatorul social de referinta, care e de 500 de lei, neactualizat din 2010. Daca vrei sa mentii costurile foarte mici, nici beneficiile nu vor fi foarte mari", spune Catalin Ghinararu, analist piata muncii.
In plus, nici tinerii nu alearga entuziasti spre munca. "Daca scoala nu se constituie intr-un mediu de transmitere de valori pozitive legate de munca, ei nu au cum sa se transforme dupa aceea in tineri foarte dornici de a munci", a spus Aura Matei, coordonator de proiecte de pregatire profesionala.
Rata somajului in randul tinerilor romani este de 24% si cea mai mare problema este in orase, unde una din trei persoane de maximum 24 de ani nu are de lucru. Iar pe lista neagra a disponibilizarilor pe care le fac firmele care nu si-au revenit din criza se afla mereu fie tinerii lipsiti de experienta, fie cei in varsta, depasiti de tehnologie.