Mega-proiectul din epoca Nicolae Ceaușescu care va fi reluat în curând. Când vor putea începe lucrările

Proiectul Canalului Magistral Siret-Bărăgan, inițiat în perioada comunistă și abandonat timp de decenii, va fi reluat în curând, conform anunțului făcut de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu.
„Contractul pentru canalul Siret-Bărăgan se va semna în maxim o săptămână și în două luni vor începe lucrările la această construcție", a declarat ministrul Barbu, cu referire la unul dintre cele mai ambițioase proiecte de infrastructură agricolă din România, transmite Profit.ro.
Inițiat în 1986, canalul urma să aibă o lungime totală de 198 de kilometri, conectând Barajul Călimănești de Lacul Dridu pe râul Siret. Proiectul a fost conceput cu multiple obiective: asigurarea apei pentru irigații în zona aridă a Bărăganului, diminuarea riscului de inundații în lunca Siretului și crearea unei căi de transport naval pentru mărfuri.
În ciuda potențialului enorm, lucrările au stagnat și s-au degradat continuu după 1989. Estimările din 2012 indicau necesitatea unei investiții de aproximativ 3,5 miliarde de euro pentru finalizare, cu beneficiul irigării a circa 10% din terenul agricol al României.
Conform datelor furnizate de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), principalul avantaj al acestui canal constă în „irigarea cu cheltuieli minime a suprafețelor agricole, întrucât aducțiunea apei este gravitațională", eliminând astfel costurile ridicate de pompare specifice altor sisteme.
Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.
Credite de angajament
La finalul lunii februarie, ministrul Barbu anunțase deja existența unor credite de angajament pentru infrastructura principală de irigații, inclusiv pentru Canalul Siret-Bărăgan, care se ridică la 2,8 miliarde de lei, precum și un miliard de euro suplimentar pentru cele 41 de amenajări aflate în lucru.
În prezent, proiectul se află în etapa I pentru primii 23 km ai tronsonului I, cu o lungime totală de 50 km, aflat pe raza județului Vrancea, urmând ca reluarea lucrărilor să marcheze un pas important în modernizarea infrastructurii agricole românești.