Proiect de lege: Zi liberă pentru angajații care participă la cursuri de prim ajutor
Două proiecte de lege își propun să-i încurajeze pe români să învețe să acorde primul ajutor. Demersul vine după ce o fată de 14 ani din județul Cluj s-a înecat cu un jeleu și a murit la câteva zile.
Ca să facă un astfel de curs, angajații ar primi o zi liberă plătită. În plus, deputații și-ar dori ca și profesorii să fie pregătiți în caz de urgențe, iar ei să-i instruiască mai departe și pe elevi.
Femeie: „Am avut o situație neplăcută în care nu am știut să reacționez. Mi-ar fi plăcut să pot și eu să ajut.”
Femeie: „Primul ajutor contează și poate salva o viață. Sper să am tăria de caracter și să aplic tot ce învăț aici.”
Țara noastră este pe ultimul loc în clasament, în Europa, la numărul de persoane care știu să acorde primul ajutor. Doar 20 la sută dintre români știu ce trebuie să facă într-o situație delicată.
Reporter: Ați făcut vreun curs?
Bărbat: „Nu, nu. Ce am văzut tutoriale, pe YouTube, alte platforme.”
Femeie: „Ce am mai văzut la televizor, când se arăta, am văzut. Cum îi pui așa, sau respirație.”
La curs, oamenii învață inclusiv cum trebuie făcută manevra Heimlich.
Ca să încurajeze oamenii să urmeze cursurile de prim ajutor, la Senat au fost depuse două inițiative legislative: una vizeaza unitățile de învățământ - întâi să fie formați dascălii și cadrele medicale din școli, care la rândul lor să îi instruiască pe elevi. Cealaltă este orientată către angajați.
Alin Apostol, deputat: „Să acordăm o zi liberă pentru salariații care urmează un curs de prim ajutor. Cursul este plătit de către salariați, privatul își poate deconta costurile cu această zi liberă.”
Costel Crăciunescu, formator Crucea Roșie: „E vital să se acorde manevrele necesare în primele minute de la apariția problemei. Răspunsul corect acordat în primele minute de la problema victimei pot să-i crească șansele cu aproape 90 la sută de a supraviețui.”
Un curs de prim ajutor de bază costă aproximativ 200 de lei și durează aproximativ 8 ore.