Proiect de lege USR: Părintele unei familii monoparentale nu poate fi obligat la ture de noapte
Părintele unei familii monoparentale nu poate fi obligat să facă ture de noapte la job, prevede o inițiativă legislativă depusă în parlament de USR. Proiectul vizează modificarea unor articole din Codul Muncii.
Senatoarea USR Silvia Dinică a depus în Parlament o iniţiativă legislativă de modificare a Codului Muncii prin care părintele unei familii monoparentale să nu poată fi obligat să facă ture de noapte, transmite news.ro.
Proiectul prevede modificarea art. 128 pct. 2 din Codul Muncii, astfel încât „reprezentantul familiei monoparentale” să fie adăugat, alături de „femeile gravide, lăuzele şi cele care alăptează” persoanelor care nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte, se arată într-un comunicat de presă al USR.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Silvia Dinică argumentează că familiile monoparentale sunt compuse dintr-un singur adult care îşi asumă responsabilitatea de a creşte şi a îngriji copiii, în condiţiile în care, adesea, părintele se confruntă cu provocări financiare şi logistice majore, în încercarea de a-şi îndeplini rolul de părinte şi de a-şi asigura traiul zilnic. Dar, mai presus de toate, sunt siguranţa şi binele emoţional al copilului.
„Există o serie de motive pentru care părintele dintr-o familie monoparentală nu ar trebui să fie obligat să lucreze în ture de noapte: siguranţa copilului pe timp de noapte, care rămâne fie în grija unei persoane, fie singur în casă; posibilitatea ca părintele să nu poată acorda copiilor suficientă atenţie şi îngrijire în timpul zilei, din cauza oboselii acumulate în urma turelor de noapte; dificultatea de a îmbina programul de lucru cu obligaţiile familiale”, a explicat Dinică, potrivit sursei citate.