Cum își vor putea relua legal activitatea angajatorii suspendați pentru muncă nedeclarată
Pentru munca nedeclarată sunt prevăzute în Codul muncii nu doar amenzi serioase, ci și sistarea activității la locul de muncă cu probleme.
Când, în viitorul apropiat, se va putea dispune și suspendarea activității, momentan neexistând o procedură pentru asta, angajatorii vor avea de îndeplinit anumite condiții pentru a-și relua activitatea legal -- una dintre ele este plata din urmă a contribuțiilor, care, pentru unii, ar putea pune ceva probleme.
Sistarea activității locului de muncă unde inspectorii găsesc cazuri de muncă nedeclarată a fost introdusă în Codul muncii vara trecută, prin OUG nr. 53/2017. Era prevăzută ca sancțiune complementară la amenzile ce sunt aplicate de inspectori, însă ultimele modificări aduse Codului muncii, prin Legea nr. 88/2018, nu mai prevede sistarea activității ca sancțiune complementară.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"În cazul constatării săvârșirii uneia dintre faptele prevăzute la alin. (1) lit. e) -e2) (cazurile de muncă nedeclarată din Codul muncii - n.red.), inspectorul de muncă dispune măsura sistării activității locului de muncă organizat, supus controlului, în condițiile stabilite în procedura de sistare elaborată de Inspecția Muncii și aprobată prin ordin al ministrului muncii și justiției sociale", prevede acum Codul muncii.
Citiți continuarea pe avocatnet.ro!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!