Cresc indemnizaţia de şomaj şi toate beneficiile sociale. Iată cu cât se majorează

bani salarii
StirilePROTV

Indemnizaţia de şomaj şi toate beneficiile sociale care se raportează la Indicatorul Social de Referinţă (ISR) cresc de la 1 martie 2023, ca urmare a majorării cu 13,8% a acestui indicator, informează Ministerul Muncii.

Astfel, valoarea ISR creşte de la 525,5 lei, în anul 2022, la 598 lei, anul acesta.

După aplicarea noii valori a ISR, ajutorul social (VMG) pentru persoana singură creşte de la 149 lei la 170 lei, iar pentru familia cu 5 persoane de la 554 lei la 631 lei, pentru 164.896 de persoane.

Alocaţia pentru susţinerea familiei, de care beneficiază 133.276 de persoane, creşte primul interval de venituri de la 211 lei/persoană la 240 lei/persoană şi al doilea interval de venituri creşte de la 558 lei/persoană la 634 lei/persoană. Cuantumul alocaţiei variază în funcţie de numărul de copii din familie, de intervalul de venituri al acesteia, dar şi de tipul familiei/ monoparentală sau biparentală. Acesta variază între 90 lei de la 79 lei, pentru familia biparentală cu 1 copil şi venituri de 634 lei, şi 512 lei de la 450 lei, pentru familia monoparentală cu venituri de până la 240 lei şi 4 copii în întreţinere.

Cu cât vor crește indemnizaţiile  

Indemnizaţiile pentru persoanele cu dizabilităţi, de care beneficiază 837.947 de persoane, cresc pentru adulţi de la 368 lei la 419 lei pentru handicap grav şi de la 279 lei la 317 lei pentru handicap accentuat. Bugetul complementar creşte de la 156 lei la 180 lei pentru handicap grav, de la 116 lei la 132 lei pentru handicap accentuat şi de la 64 lei la 72 lei pentru handicap mediu. Şi în cazul copiilor, prestaţia creşte de la 316 lei la 359 lei pentru handicap grav, de la 184 lei la 210 lei pentru handicap accentuat şi de la 64 lei la 72 lei pentru handicap mediu.

Alocaţia lunară de plasament creşte de la 950 lei la 1.081 lei şi de la 1.425 lei pentru copilul cu handicap la 1.622 lei, pentru 34.315 de persoane. La aceasta se adaugă şi indemnizaţia de sprijin, care creşte de la 420 lei la 479 lei.

Indemnizaţia lunară pentru tinerii care optează pentru ieşirea din sistemul de protecţie socială şi urmează cursurile de învăţământ sau se angajează creşte de la 2.522 lei la 2.871 lei, cuantumul minim al indemnizaţiei pentru creşterea copilului se majorează de la 1.314 lei la 1.495 lei, pentru 170.785 de persoane iar indemnizaţia minimă acordată pe perioada concediului de acomodare în vederea adopţiei creşte de la 1.787 lei la 2.033 lei, pentru un număr mediu de 595 de persoane.

Indemnizaţia de sprijin pentru adopţie se majorează de la 631 lei la 717 lei (nivel minim) şi de la 1.261 lei la 1.435 lei (nivel maxim), pentru un număr mediu de 2.153 de persoane iar ajutorul lunar nerambursabil pentru refugiaţi creşte de la 568 lei la 646 lei, pentru 440 de persoane.

Şi indemnizaţiile, primele de inserţie, subvenţiile şi stimulentele financiare acordate prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă se majorează după cum urmează: indemnizaţia de şomaj creşte cu 73 lei/lună pentru un număr de 42.345 de şomeri indemnizaţi aflaţi în evidenţa ANOFM la finalul lunii ianuarie 2023; indemnizaţie de şomaj acordată absolvenţilor instituţiilor de învăţământ şi şcolilor speciale pentru persoane cu handicap creşte cu 37 lei/lună, pentru cele 3.915 de persoane aflate în evidenţa ANOFM; prima de inserţie acordată absolvenţilor instituţiilor de învăţământ şi absolvenţilor şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni creşte cu 218 lei, pentru aproximativ 900 de persoane; subvenţia acordată angajatorilor care încadrează tineri cu risc de marginalizare socială, care beneficiază de acompaniament social personalizat în baza unui contract de solidaritate creşte cu 290 lei/lună/persoană, pentru aproximativ 240 de persoane; stimulentul financiar lunar acordat angajatorilor care încadrează în muncă elevi şi studenţi, pe perioada vacanţelor, creşte cu 37 lei/lună/persoană, pentru un număr de aproximativ 1.700 de persoane.

Bugetul estimat, la acest moment, pentru toate aceste majorări este de 978 milioane lei, precizează Ministerul Muncii.

Începând cu anul 2022, ISR se majorează în luna martie a fiecărui an cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv comunicat de Institutul Naţional de Statistică (INS). Acesta stă la baza stabilirii cuantumurilor beneficiilor de asistenţă socială, prestaţiilor de şomaj şi al unor măsuri active de ocupare.

Citește și...
Un tânăr de 20 de ani care racola victime prin metoda „loverboy”, arestat. Femeia pe care o exploata s-a sinucis
Un tânăr de 20 de ani care racola victime prin metoda „loverboy”, arestat. Femeia pe care o exploata s-a sinucis

Un tânăr de 20 de ani a fost arestat preventiv pentru trafic de persoane şi deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, anchetatorii gălăţeni precizând că femeia pe care inculpatul o exploata sexual s-a sinucis.

Orașul din România care are un frigider comunitar. Oamenii sunt chemați să se servească cu tot ce poftesc
Orașul din România care are un frigider comunitar. Oamenii sunt chemați să se servească cu tot ce poftesc

Micul oraș prahovean Câmpina are acum un frigider comunitar, unde unii oameni donează alimente, iar alții iau mâncare după nevoi.

 

Ceasurile elvețiene sunt la mare căutare, în ciuda problemelor economice. Unul costă chiar și 4 milioane de dolari
Ceasurile elvețiene sunt la mare căutare, în ciuda problemelor economice. Unul costă chiar și 4 milioane de dolari

Industria elvețiană de ceasornicărie prosperă, în ciuda inflației și a problemelor economice cu care se confruntă multe state europene.

Recomandări
Premieră. SUA sunt de acord cu înființarea unui Tribunal Special care să judece ”agresiunea” Rusiei în Ucraina
Premieră. SUA sunt de acord cu înființarea unui Tribunal Special care să judece ”agresiunea” Rusiei în Ucraina

Statele Unite anunţă marţi că sunt în favoarea înfiinţării unui Tribunal Special care să judece ”agresiunea” Rusiei în Ucraina şi care să fie ”înrădăcinat în sistemul judiciar ucrainean”, relatează AFP.

 

România și Polonia vor face achiziții comune de tehnică militară. Este anunțul făcut de șefii guvernelor celor două țări
România și Polonia vor face achiziții comune de tehnică militară. Este anunțul făcut de șefii guvernelor celor două țări

România și Polonia vor face achiziții comune de tehnică militară, au anunțat șefii guvernelor celor două țări, reuniți la București. Elicoptere, muniție și sisteme de avertizare împotriva atacurilor aeriene ar putea fi pe lista de cumpărături.

Plafonarea preţurilor la RCA și Legile Educației, pe agenda şedinţei de Guvern de miercuri
Plafonarea preţurilor la RCA și Legile Educației, pe agenda şedinţei de Guvern de miercuri

Guvernul va discuta, în şedinţa de miercuri, proiectele de legi care vizează educaţia, dar şi plafonarea preţurilor la RCA.