Cresc indemnizaţia de şomaj şi toate beneficiile sociale. Iată cu cât se majorează

bani salarii
StirilePROTV

Indemnizaţia de şomaj şi toate beneficiile sociale care se raportează la Indicatorul Social de Referinţă (ISR) cresc de la 1 martie 2023, ca urmare a majorării cu 13,8% a acestui indicator, informează Ministerul Muncii.

Astfel, valoarea ISR creşte de la 525,5 lei, în anul 2022, la 598 lei, anul acesta.

După aplicarea noii valori a ISR, ajutorul social (VMG) pentru persoana singură creşte de la 149 lei la 170 lei, iar pentru familia cu 5 persoane de la 554 lei la 631 lei, pentru 164.896 de persoane.

Alocaţia pentru susţinerea familiei, de care beneficiază 133.276 de persoane, creşte primul interval de venituri de la 211 lei/persoană la 240 lei/persoană şi al doilea interval de venituri creşte de la 558 lei/persoană la 634 lei/persoană. Cuantumul alocaţiei variază în funcţie de numărul de copii din familie, de intervalul de venituri al acesteia, dar şi de tipul familiei/ monoparentală sau biparentală. Acesta variază între 90 lei de la 79 lei, pentru familia biparentală cu 1 copil şi venituri de 634 lei, şi 512 lei de la 450 lei, pentru familia monoparentală cu venituri de până la 240 lei şi 4 copii în întreţinere.

Cu cât vor crește indemnizaţiile  

Indemnizaţiile pentru persoanele cu dizabilităţi, de care beneficiază 837.947 de persoane, cresc pentru adulţi de la 368 lei la 419 lei pentru handicap grav şi de la 279 lei la 317 lei pentru handicap accentuat. Bugetul complementar creşte de la 156 lei la 180 lei pentru handicap grav, de la 116 lei la 132 lei pentru handicap accentuat şi de la 64 lei la 72 lei pentru handicap mediu. Şi în cazul copiilor, prestaţia creşte de la 316 lei la 359 lei pentru handicap grav, de la 184 lei la 210 lei pentru handicap accentuat şi de la 64 lei la 72 lei pentru handicap mediu.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Alocaţia lunară de plasament creşte de la 950 lei la 1.081 lei şi de la 1.425 lei pentru copilul cu handicap la 1.622 lei, pentru 34.315 de persoane. La aceasta se adaugă şi indemnizaţia de sprijin, care creşte de la 420 lei la 479 lei.

Indemnizaţia lunară pentru tinerii care optează pentru ieşirea din sistemul de protecţie socială şi urmează cursurile de învăţământ sau se angajează creşte de la 2.522 lei la 2.871 lei, cuantumul minim al indemnizaţiei pentru creşterea copilului se majorează de la 1.314 lei la 1.495 lei, pentru 170.785 de persoane iar indemnizaţia minimă acordată pe perioada concediului de acomodare în vederea adopţiei creşte de la 1.787 lei la 2.033 lei, pentru un număr mediu de 595 de persoane.

Indemnizaţia de sprijin pentru adopţie se majorează de la 631 lei la 717 lei (nivel minim) şi de la 1.261 lei la 1.435 lei (nivel maxim), pentru un număr mediu de 2.153 de persoane iar ajutorul lunar nerambursabil pentru refugiaţi creşte de la 568 lei la 646 lei, pentru 440 de persoane.

Şi indemnizaţiile, primele de inserţie, subvenţiile şi stimulentele financiare acordate prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă se majorează după cum urmează: indemnizaţia de şomaj creşte cu 73 lei/lună pentru un număr de 42.345 de şomeri indemnizaţi aflaţi în evidenţa ANOFM la finalul lunii ianuarie 2023; indemnizaţie de şomaj acordată absolvenţilor instituţiilor de învăţământ şi şcolilor speciale pentru persoane cu handicap creşte cu 37 lei/lună, pentru cele 3.915 de persoane aflate în evidenţa ANOFM; prima de inserţie acordată absolvenţilor instituţiilor de învăţământ şi absolvenţilor şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni creşte cu 218 lei, pentru aproximativ 900 de persoane; subvenţia acordată angajatorilor care încadrează tineri cu risc de marginalizare socială, care beneficiază de acompaniament social personalizat în baza unui contract de solidaritate creşte cu 290 lei/lună/persoană, pentru aproximativ 240 de persoane; stimulentul financiar lunar acordat angajatorilor care încadrează în muncă elevi şi studenţi, pe perioada vacanţelor, creşte cu 37 lei/lună/persoană, pentru un număr de aproximativ 1.700 de persoane.

Bugetul estimat, la acest moment, pentru toate aceste majorări este de 978 milioane lei, precizează Ministerul Muncii.

Începând cu anul 2022, ISR se majorează în luna martie a fiecărui an cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv comunicat de Institutul Naţional de Statistică (INS). Acesta stă la baza stabilirii cuantumurilor beneficiilor de asistenţă socială, prestaţiilor de şomaj şi al unor măsuri active de ocupare.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
O avarie majoră a lăsat Craiova în frig. Zeci de mii de oameni și fabrica Ford au rămas fără căldură
O avarie majoră a lăsat Craiova în frig. Zeci de mii de oameni și fabrica Ford au rămas fără căldură

O avarie puternică la unul dintre cazanele societății care livrează energie termică în Craiova a lăsat 40.000 de apartamente fără căldură.

Sărbători de iarnă pe Valea Prahovei sau în Poiana Brașov. Cât costă un pachet de Crăciun sau de Revelion pentru o persoană
Sărbători de iarnă pe Valea Prahovei sau în Poiana Brașov. Cât costă un pachet de Crăciun sau de Revelion pentru o persoană

Dacă n-ați planificat încă sejurul pentru sărbătorile de iarnă, aflați că pe Valea Prahovei și în Poiana Brașov gradul de ocupare este de 60%.

UE impune reguli stricte pentru combaterea defrișărilor ilegale. România, surprinzător, în categoria „fără risc”
UE impune reguli stricte pentru combaterea defrișărilor ilegale. România, surprinzător, în categoria „fără risc”

Uniunea Europeană impune reguli stricte. O serie de produse nu vor putea fi vândute în statele membre dacă provin din păduri defrișate sau degradate.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.