Profesor din Capitala, condamnat dupa ce a umilit in mod repetat un elev. Baiatul ar fi amenintat chiar ca se va sinucide

Ultima actualizare: 21-06-2017 07:18

Decizie fara precedent data de judecatorii bucuresteni intr-un caz de bullying in scoala.

Un profesor de limba romana de la un liceu din Capitala a fost condamnat la un an de inchisoare dupa ce si-a jignit si umilit de nenumarate ori un elev de clasa a 5-a. Scandalul s-a declansat in urma cu cinci ani, dupa zeci de abuzuri care, spun psihologii, l-au adus pe copil in pragul sinuciderii. Ca sa scape de chin, copilul a fost nevoit sa isi continue studiile intr-o scoala privata.

Judecatorii Curtii de Apel au decis sa sanctioneze comportamentul abuziv al profesorului. Chiar daca e o decizie majoritara, unul dintre magistrati crezand ca dascalul poate fi iertat, verdictul e definitiv: profesorul de limba romana si diriginte in acelasi timp trebuie pedepsit penal.

Inregistrarile audio reprezinta una dintre dovezile aduse de parinti in proces, insa magistratii au retinut ca zeci de asemenea situatii sunt dovedite, mai ales ca, spun parintii elevului, profesorul l-ar fi amenintat, intimidat, marginalizat, stigmatizat si chiar lovit. Ba chiar i-ar fi antrenat pe colegii de clasa sa adopte aceeasi atitudine fata de Matei. Profesorul nu a negat niciodata conflictul, insa a apreciat ca s-a ajuns mult prea departe.

Bogdan Sevastru, profesor limba romana: "Nu folosesc acest limbaj, dar poate la un moment de nervi. Eu trebuie sa fac pe politistul sa nu se ia de alti copii."

Asa ca i-a fost scazuta nota la purtare, ba chiar obligat sa paraseasca scoala. Si cum scandalul devenise cunoscut in invatamantul bucurestean, afirma surse apropiate de familie, nu mai putin de 11 scoli au refuzat inmatricularea lui si a fost obligat sa isi continue studiile intr-o scoala privata.

Toate aceste actiuni premeditate si comportamente agresive repetate ale dirigintelui Sevastru - sustine familia baiatului - au condus la traumatizarea si afectarea psihica si emotionala a lui Matei, care ar fi amenintat la un moment dat ca se sinucide. Doar interventia psihologilor l-a salvat.

Profesorul a avut de partea sa conducerea scolii, cel putin pana cand scandalul a ajuns in justitie, iar el a fost obligat sa se pensioneze. Sanctiunile pe care i le-a dat elevului au fost totusi validate nu doar de conducerea liceului, ci si de o instanta de judecata.

Dupa ani si ani de exptemporale in salile de judecata, profesorul a fost gasit vinvoat de purtare abuziva si condamnat la un an de inchisoare. Insa judecatorii i-au dat o lectie de clementa, cum ar fi putut arata si el in sala de clasa, si nu l-au trimis dupa gratii: i-au suspendat executarea pedepsei.

Dar conflictul este departe de a se fi stins. Parintii lui Matei vor ca profesorul condamnat de-acum definitiv sa le plateasca si daune: vreo 90 de mii de euro, cat i-a costat scolarizarea copilului dupa ce a parasit liceul Lovinescu. Pentru asta e insa nevoie de un nou proces, unul civil.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO