Nou brand pentru cârnaţi şi plăcintele "poale-n brâu". Cum speră autorităţile să le facă celebre

×
Codul embed a fost copiat

Șvaițerul de Bucovina, peștele afumat de Dunăre, cârnații tradiționali, plăcintele poale-n brâu și multe alte bunătăți făcute la noi, vor fi promovate de acum sub un singur brand: produs în arie naturală protejată.

Este marca înregistrată lansată vineri de Ministerul Mediului. Autoritățile speră astfel să îi convingă pe români să mănânce mai multe produse locale. Astfel, și producătorii certificați vor putea să vândă mai mult, poate chiar și în străinătate.

Două milioane de români locuiesc în arii naturale protejate și mulți dintre ei sunt producători de bucate tradiționale.

Ciprian Ovidiu, Parcul Național Porțile de Fier: „Am venit cu un peste afumat, care e direct de la intrarea Dunării în țară, din Caraș Severin. O plăcintă, caș și mac, un cârnat afumat care e produs de mine personal. De pescuit îl pescuiesc pescarii și vine tăiat, porționat, sărat, minim 12 ore stă la sare și apoi merge la fum. Cârnatul de capră care este tradițional.”

De la munte vin brânzeturile, dar nu numai...

Citește și
nuntă Sadu
Chefi-bucătari veniți din toată lumea, impresionați de bucatele tradiționale de la Sibiu

Paula Tărnăuceanu: „Promovăm produsele comunităților locale și anume: șvaițerul de Vatra Dornei, plăcintele poale în brâu, tot ce înseamnă produs de plante medicinale, sirop de afine, de zmeură. De exemplu, șvaițerul este făcut de o fermă din ținutul călimanilor, din apropierea Munților Călimani, cu lapte colectat de la producătorii din zonă care dețin animalele. De asemenea, aceste plăcinte poale în brâu, renumite și făcute de către femeile din ținutul Vatra Dornei.”

Pavel Prundurel, directorul Parcului Național Cozia: „În special produse de lapte de oaie, aici e un cas, urdă și aici un caşafumat. Suntem din parcul național Cozia, cel mai împădurit parc național din România, cu un sit al patrimoniului mondial UNESCO de aproape 5000 de ha, păduri virgine.”

Aproape un sfert din suprafața României este acoperită de arii naturale protejate, adică zone cu reguli stricte, pentru ca natura să fie conservată.

Iar produsele create în aceste zone ar urma să intre în noua campanie de promovare: de la mezeluri tradiționale, brânzeturi, miere, până la băuturi din fructe și chiar astfel de costume populare.

Practic, Ministerul Mediului vrea să îi pună sub același brand pe toți cei care fac produse din arii naturale protejate, dându-le o marca înregistrată.

Deja sunt 1.200 de producători care așteaptă să primească certificate, dar în total autoritățile se așteaptă să atragă zeci de mii.

Costel Alexe, Ministrul Mediului: „Se va da în urma evaluării, auditării produsului de către o comisie din cadrul agenției pe o perioadă de trei. Trebuie spus că agenția națională nu va audita produsul din punct de vedere calitativ, asta o vor face alte instituții, agenția va audita traseul, parcursul și locul de producere a acelui produs, să ne asigurăm că el își ia naștere într-o arie naturală protejată.”

Ludovic Orban, premierul României: „Oamenii poate o să se sature de chimicale și o să încerce să caute lucruri de calitate... ”

În septembrie, Agenția Națională pentru Arii Protejate ar urmă să creeze și o platformă online, unde toți producătorii certificați vor putea să își vândă produsele.

Autoritățile speră să îi convingă și pe reprezentanții lanțurilor de supermarketuri să preia din bunătățile locale.

Articol recomandat de sport.ro
Acuzații grave! Englezii susțin că grupa în care poate ajunge România la Mondial a fost măsluită
Acuzații grave! Englezii susțin că grupa în care poate ajunge România la Mondial a fost măsluită
Citește și...
Turismul tradițional îi cucerește pe oaspeți. Experiențele cu care îi așteaptă localnicii
Turismul tradițional îi cucerește pe oaspeți. Experiențele cu care îi așteaptă localnicii

Experiențele autentice oferite de localnici sunt tot mai apreciate de turiști. Aceştia vor să doarmă în case vechi sau în conace restaurate şi să mănânce din preparatele specifice zonei.

Chefi-bucătari veniți din toată lumea, impresionați de bucatele tradiționale de la Sibiu
Chefi-bucătari veniți din toată lumea, impresionați de bucatele tradiționale de la Sibiu

Meniul tradițional de nuntă din zona Sibiului, a cucerit peste 200 de chefi-bucătari veniți din 30 de țări în România.

Recomandări
Alegeri locale 2025. Pentru a vota este nevoie de un document de identitate. Ce trebuie să știe cei cu carte electronică
Alegeri locale 2025. Pentru a vota este nevoie de un document de identitate. Ce trebuie să știe cei cu carte electronică

Sute de tehnicieni STS lucrează în schimburi în aceste zile, ca să rezolve problemele ce apar în secții. Deja sunt ocupați, pentru că în sâmbătă seară se pun în funcțiune tabletele pentru înregistrarea și verificarea alegătorilor.

R. Moldova a solicitat energie de avarie din România, după ce sudul Ucrainei a rămas fără curent în urma atacurilor rusești
R. Moldova a solicitat energie de avarie din România, după ce sudul Ucrainei a rămas fără curent în urma atacurilor rusești

Moldelectrica a anunțat că atacurile rusești din regiunea Odesa au lăsat fără curent sudul Ucrainei și au afectat fluxurile energetice din zonă.

A început să curgă apa la robinetele locuitorilor din Prahova și Dâmbovița, însă poate fi folosită doar la toalete
A început să curgă apa la robinetele locuitorilor din Prahova și Dâmbovița, însă poate fi folosită doar la toalete

A început să curgă apa la robinetele locuitorilor din Prahova și Dâmbovița. Va dura, însă, până va ajunge peste tot, pentru că rețeaua are peste 700 de kilometri.