Produsele locale, greu de găsit în magazinele din țară. Care este „soluția de avarie”

×
Codul embed a fost copiat

Cu mii de producători locali în toată țara, alimentele ar trebui să ajungă ușor la clienți. Dar lucrurile nu stau așa.

Nu există un sistem bine pus la punct pentru vânzarea acestor produse, iar doritorii trebuie să le caute prin băcănii sau la târgurile de profil.

Gabriel Corbu, producător: „Avem aici un busuioc african, un busuioc thailandez cu frunza mică, două tipuri de busuioc genovez - roșu și verde”.

Sunt trei dintre cele peste opt sute de soiuri de verdețuri și legume pe care Gabriel le cultivă lângă București.

Gabriel Corbu, producător: „În momentul de față livrăm în București. O să fie o fermă și în Brașov și se vă livra în zonele Brașov, Sibiu și în proximitate”.

Citește și
targ
Produse locale și preparate tradiționale de sezon, prezente șa un târg în Bistrița. „M-am uitat la calitate, nu la preț”

Costurile de transport și depozitare, un obstacol pentru producătorii locali

Însă mulți dintre fermieri nu își permit să vândă marfa mai departe de zona în care produc. Costurile cu depozitarea și transportul sunt mari. În plus, magazinele acceptă cu greu să le pună pe rafturi produsele dacă nu primesc periodic o cantitate constantă.

Unii reușesc totuși să ajungă „la oraș”. De mare ajutor au fost, de pildă, târgurile tradiționale, organizate tot mai des. După ce le-au gustat produsele, clienții au început să îi caute prin băcănii.

Cumpărător: „Prefer produsele să le cumpăr direct din magazin decât să le comand online. Cel mai bine le găsești la târguri sau la magazinele mici. Băcăniile astea micuțe, cu tradiție”.

Doar că prețurile sunt mari și majoritatea cumpără astfel de produse din când în când, pentru gust.

Nicio instituție a statului nu centralizează în prezent numărul producătorilor locali din România. Tot ceea ce știm, de la Ministerul Agriculturii, este numărul produselor certificate european sau național care acum depășește 4.700.

În aceste condiții, Asociația Lanțului Alimentar Scurt își propune să pună în legătură directă producătorii mici cu restaurantele și clienții.

Marius Tudosiei, președintele Asociației Lanțului Alimentar: „Trebuie să știe că produsele astea există, sunt accesibile și nu sunt neapărat mult mai scumpe decât toate celelalte. Faptul că ele ajung să fie accesibile o să vină exact din activitatea asociației care o să deschidă niște canale între magazine, prăvălii, oameni din piață și consumatorul final”.

Și Comisia Europeană încurajează lanțul scurt alimentar și dă statelor membre, inclusiv României, milioane de euro pentru astfel de proiecte și afaceri.

Articol recomandat de sport.ro
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Citește și...
Situație ciudată. Mâncărurile tradiționale românești, prea puține pentru export și prea scumpe pentru piața internă
Situație ciudată. Mâncărurile tradiționale românești, prea puține pentru export și prea scumpe pentru piața internă

Nemulțumiți că pătrund greu în magazine, numeroși fabricanți de alimente tradiționale spun că nu produc destul pentru străinătate, dar nici suficient de ieftin cât să acopere actele și taxele de transport.

Produse locale și preparate tradiționale de sezon, prezente șa un târg în Bistrița. „M-am uitat la calitate, nu la preț”
Produse locale și preparate tradiționale de sezon, prezente șa un târg în Bistrița. „M-am uitat la calitate, nu la preț”

Dacă nu v-ați făcut încă provizii pentru iarnă, puteți să treceți pe la târgul „Toamna Bistrițeană”.

 

Avem mii de producători de bunătăți tradiționale certificate, dar nu au unde să-și vândă marfa. Site-ul care rezolvă problema
Avem mii de producători de bunătăți tradiționale certificate, dar nu au unde să-și vândă marfa. Site-ul care rezolvă problema

Avem mii de producători locali care și-au certificat mâncărurile și băuturile - de la vinuri și siropuri, până la brânzeturi, conserve, cărnuri și deserturi.  

Recomandări
Klaus Iohannis: ”Mandatul preşedintelui se încheie în momentul în care preşedintele nou ales depune jurământul. Punct!”
Klaus Iohannis: ”Mandatul preşedintelui se încheie în momentul în care preşedintele nou ales depune jurământul. Punct!”

Preşedintele Klaus Iohannis a răspuns, miercuri, la Bruxelles, la acuzațiile privind prelungirea mandatului său până la alegerea unui nou şef al statului.

România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE
România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE

Comisia Europeană a inclus România pe lista statelor cu dezechilibre economice grave, care amenință stabilitatea Uniunii Europene.

Plafonarea adaosului la alimente, prelungită cu încă 6 luni, deși e criticată de mediul de afaceri. Lista produselor
Plafonarea adaosului la alimente, prelungită cu încă 6 luni, deși e criticată de mediul de afaceri. Lista produselor

Pentru încă o jumătate de an, adică până la finalul lunii iunie 2025, unele alimente precum pâinea, uleiul, făina, zahărul, carnea proaspătă de porc și pui, vor avea plafon la adaosurile comerciale. Măsura este însă criticată de mediul de afaceri.