Producția de mac din România, afectată de schimbările climatice. Ce spun fermierii despre culturile din acest an
Vremea capricioasă și seceta au afectat producția de mac. La poalele Munților Trascău, câțiva fermieri au mizat și anul acesta pe planta cu flori albe ce este folosită atât în industria alimentară, cât și în cea farmaceutică.
Din capsule de mac se poate extrage opiul folosit pentru o gamă variată de medicamente. Planta se cultivă numai în condiții speciale, cu autorizație de la Direcția Agricolă.
Localitatea Colțești din județul Alba este cunoscută în lume pentru culturile de mac alb. Aici, mai multe familii cultivă planta pe o suprafață de aproape patru hectare. Când inflorește, câmpurile se umplu cu flori albe.
Un fermier cultivă floarea de peste 30 de ani. Anul acesta a semănat semințe autohtone pe aproape 2.500 de metri pătrați.
Barna Moricz, producător de mac: De pe suprafața asta ar trebui să scoatem 150-160 de kg și așa nu reușim să scoatem 100 de kg.
Condițiile meteo au afectat cultura de mac
Și o femeie duce tradiția culturilor de mac mai departe, mai ales că este o afacere rentabilă. Kilogramul de semințe se vinde cu 50 de lei. Anul acesta, însă, vremea a afectat recolta.
Olga Vereș, producător de mac: Foarte slab, dar eu sunt mulțumită. Am pus 15 ari și a fost și secetă și frig în timpul plantării.
Reporter: Cât ați plantat aici?
Olga Vereș: O jumătate de kilogram.
Reporter: Cât estimați să scoateți?
Olga Vereș: Trei saci. 100 de kg - 90 de kg.
Pentru a obține un mac de calitate, toate lucrările se fac manual.
Olga Vereș, producătoare de mac: Cultivăm acum vreo 30 de ari. Se sapă de două ori și o dată trebuie rărit manual. Rentează și asta se păstrează peste ani dacă nu putem să valorificăm se păstrează și nu se strică.
Capsulele pline cu semințele mici se culeg manual în luna august, când sunt coapte. Pentru înființarea unei culturi de mac, fermierii trebuie să primească o permisiune de cultivare a plantelor stupefiante și psihotrope.
Deak-Szekely Szilard Levente, primar Rimetea: Producătorii agricoli au nevoie de o autorizație specială eliberată de la Direcția Agricolă Alba.
Macul de la Colțești a ajuns în toată țara, dar și peste hotare, în Germania, Spania și chiar și în Statele Unite ale Americii.