Producatorii expozitiei "The Human Body": Nu este un spectacol macabru si degradant. GALERIE FOTO

THE HUMAN BODY

Producatorii controversatei expozitii de corpuri umane conservate prin tehnica plastinatiei, "The Human Body" au raspuns acuzatiilor ca expozitia este lipsita de etica si un spectacol macabru.


Compania Events, care se ocupa de organizarea expozitiei "The Human Body", ce va putea fi vizitata la Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" din Capitala in perioada 22 martie - 30 iunie, a transmis presei raspunsul producatorilor evenimentului, Gforce Exhibitions, la scrisoarea deschisa adresata de Asociatia Provita Media institutiei muzeale romanesti.

In scrisoarea deschisa adresata, miercuri, academicianului Dumitru Murariu, directorul general al Muzeului Antipa, si semnata de Larisa Iftime, presedintele Asociatiei Provita Media, se invoca lipsa de etica a organizatorilor expozitiei, dar si intentia unei "afaceri profitabile", avand in vedere preturile biletelor, cuprinse intre 32 de lei si 60 de lei/ persoana, respectiv 85 de lei si 135 de lei/ grup.

Semnatarii scrisorii citeaza si o serie de articole aparute in presa internationala, in care este contestata corectitudinea informatiilor puse la dispozitia publicului de catre curatorii expozitiei. Astfel, atat The New York Times, cat si Daily Mail scriau in 2008, respectiv 2010, ca trupurile umane expuse si conservate prin tehnica plastinatiei nu ar fi fost nerevendicate, ci ca ar fi apartinut, de fapt, unor prizonieri chinezi executati.

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

In finalul scrisorii deschise, autorii cer directorului Muzeului Antipa sa decida "blocarea acestui spectacol macabru si degradant". Sabrina Sheehan, PR GForce Exhibitions, considera "dezamagitor" faptul ca semnatarii scrisorii deschise nu au facut investigatii prealabile inainte de redactarea documentului, iar articolele publicate in presa internationala cu privire la faptul ca trupurile expuse ar fi apartinut unor prizonieri din inchisorile din China sunt un ecou al disidentilor chinezi care au facut aceasta declaratie, pe care "au repetat-o de mai multe ori in incercarea de a atrage atentia asupra organizatiilor lor prin asocierea cu acest eveniment cu faima internationala".

THE HUMAN BODY

Reprezentanta producatorilor evenimentului aminteste, de asemenea, ca ancheta demarata in 2006 de programul de televiziune american "20/20" s-a bazat initial pe date eronate, iar corpurile prezente in expozitia "The Human Body" au fost analizate individual in Statele Unite de medici profesionisti - anatomisti si legisti. "Ei au constatat ca moartea a survenit din cauze naturale, excluzand de asemenea bolile infectioase si eliminand astfel orice posibilitate ca oricare corp expus in cadrul expozitiei «The Human Body» sa fi suferit traume sau abuzuri fizice asociate cu tortura, executarea sau orice alta lovitura violenta", spune Sheehan.

Aceasta adauga: "Specimenele au fost donate in mod legal, in conformitate cu legislatia chineza. Prin proceduri guvernamentale, specimenele nerevendicate se folosesc in scop educational in expozitiile publice si in institutii de invatamant superior. Procedurile guvernamentale includ inclusiv anunturi publicitare, timp de 90 de zile, in efortul de a identifica indivizii. Dupa aceasta perioada, corpurile primesc o autorizare legala spre a fi transferate universitatilor medicale, in scop educational. Pentru a fi acceptate de universitati, toate corpurile trebuie sa fi murit din cauze naturale, fara sa aiba vreo boala. Toate specimele prezentate in cadrul expozitiei sunt tratate maxima grija cu si respect. In momentul in care nu vor mai fi folosite in scop educational, acestea vor fi incinerate".

Reprezentanta producatorilor celebrei expozitii considera ca "cineva incearca iar sa-si asocieze numele cu una dintre cele mai faimoase expozitii educationale, doar pentru notorietate", iar comentariile defaimatoare la adresa evenimentului "vin de obicei de la oameni care nici macar nu au vazut expozitia: a vedea inseamna a cunoaste".

"Majoritatea guvernelor din lume au permis ca mai mult de 20.000.000 de vizitatori ai expozitiei sa aleaga pentru ei insisi. Noi credem cu putere in educatie si in faptul ca fiecare membru al publicului are dreptul sa isi vada si sa isi inteleaga propriul corp, in propriul fel. Timp de sute de ani, doar membrii comunitatii medicale au vazut si au studiat corpul uman astfel, iar noi credem ca nu ar trebui restrictionat accesul pentru intelegerea corpului uman. Expunerea anatomiei umane intr-o asemenea maniera are ca scop impulsionarea tinerilor sa urmeze o cariera in domeniul medical si stiintific si educarea vizitatorilor in privinta functionarii propriului organism", se mai arata in raspunsul GForce Exhibitions.

THE HUMAN BODY

Producatorii expozitiei "The Human Body" mai spun ca opiniile citate de semnatarii scrisorii deschise adresate conducerii Muzeului Antipa sunt pure speculatii ale acestora si, mai mult, sunt dovada unei gandiri eronate. "Cu o asemenea gandire, suntem norocosi ca profesia medicala a supravietuit si a fost lasata sa salveze milioane de vieti, an de an. Nu sufocati expozitiile educationale. Ele ofera oamenilor o sansa de a invata si a intelege lucruri importante despre ceea ce poseda mai pretios", scrie Sabrina Sheehan.Facand referire la provenienta cadavrelor, aceasta precizeaza ca ele sunt originare din China pentru ca "de acolo vin cei mai buni specialisti in disectie din lume".

Contactat, miercuri, de MEDIAFAX, academicianul Dumitru Murariu a subliniat ca Muzeul Antipa "nu s-a ocupat de procurarea si conservarea exponatelor si nici de realizarea expozitiei", institutia pe care o conduce fiind "doar gazda a uneia dintre cele mai mari expozitii itinerante ale lumii".
Totodata, acesta a respins si acuzatiile referitoare la intentia ca, prin gazduirea acestei expozitii, Muzeul Antipa sa faca o "afacere profitabila".

"Muzeul Antipa a alocat acestei expozitii etajul I al cladirii, iar, in ceea ce priveste tariful perceput de cei care o detin, am considerat si am subliniat si noi ca este prea mare pentru Romania. 50 de lei biletul de intrare este o suma mare", a mai spus Dumitru Murariu pentru MEDIAFAX. El a adaugat ca institutiei pe care o reprezinta ii va reveni un procent de 6% din suma care va fi incasata de proprietarii expozitiei.

THE HUMAN BODY

Academicianul considera ca proteste de tipul acestuia si al celui homofob petrecut in luna februarie, la Muzeul National al Taranului Roman din Bucuresti - cand un grup de protestatari a intrerupt proiectia filmului "Copiii sunt bine-mersi", in cadrul manifestarii "Luna istoriei LGBT" (lesbiene, gay, bisexuali si transgender, n.r.) - nu au rost. In februarie, aceeasi Asociatie Provita s-a numarat printre organizatiile care au acuzat Muzeul Taranului de "propaganda homosexuala".

"Este o problema de a sti si a nu sti, a cunoaste si a nu cunoaste. Unii vor sa stie, sa cunoasca si aleg sa viziteze expozitia. Altii nu sunt de acord. Insa si unii si ceilalti ar trebui sa isi respecte dorintele", a declarat pentru MEDIAFAX directorul Muzeului Antipa. Expozitia "The Human Body", care include peste 200 de exponate - corpuri umane reale, care, prin disectiile la nivelul organelor si tesuturilor ofera o perspectiva unica, tridimensionala, fidela, asupra corpului omenesc -, va fi vernisata pe 22 martie, la Muzeul Antipa din Bucuresti si va fi deschisa publicului pana pe 30 iunie, zilnic, de marti pana duminica inclusiv, intre orele 10.00 - 20.00.

Exponatele au fascinat deja peste 20 de milioane de vizitatori din intreaga lume, fiind prezentate in orase precum: Londra, Amsterdam, Barcelona, Bratislava, Budapesta, Dublin, Kiev, Lisabona, Madrid, Praga, Torino, Viena, Oostende.Biletele pentru aceasta expozitie au fost puse in vanzare si au preturi cuprinse intre 32 si 60 de lei/ persoana si, respectiv, 85 si 135 de lei/ grup. Totodata, grupurile de peste 10 copii vor avea acces la expozitie in baza unui tichet in valoare de 30 de lei/ persoana. Copiii cu varste mai mici de 7 ani beneficiaza de acces gratuit. Tichetele pot fi cumparate online, de pe www.eventim.ro, sau prin reteaua Eventim (magazinele Germanos, Vodafone, Orange, Domo, librariile Humanitas, librariile Carturesti).

THE HUMAN BODY

 

Presa internationala despre Expozitia „The Human Body”:

"Iti taie respiratia, este teribila si chiar frumoasa" - Irish Times (Irlanda)

"O calatorie fascinanta in corpul uman" - Il Giornao Edelpiemonte (Italia)

"O expozitie impresionanta ... Aceasta expozitie unica indeplineste toate asteptarile" - Comert Oostende (Belgia)

"Cea mai vizitata si controversata expozitie de pe planeta… O adevarata calatorie de la stiinta la mister" - Libero-ul Sri (Italia)

 

 

Sursa foto: Getty

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Milionarul român care a făcut afaceri cu un dictator african. Legătura cu Elena Udrea
Milionarul român care a făcut afaceri cu un dictator african. Legătura cu Elena Udrea

Campania "Africa, pământ românesc" ajunge în vestul continentului negru, în Gambia.

Românul supranumit
Românul supranumit "Împăratul resurselor din Africa de Vest", cu afaceri de miliarde de $

Campania ''Africa, pământ românesc'' continuă cu un nou episod în care vorbim despre corupție.

Ce urmează după respingerea Rovanei Plumb. Procedura este fără precedent în istoria UE
Ce urmează după respingerea Rovanei Plumb. Procedura este fără precedent în istoria UE

Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen se confruntă cu prima sa provocare chiar înainte de a-şi începe mandatul, după ce comisarii desemnaţi de România şi Ungaria au fost respinşi de Comisia juridică a Parlamentului European.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.