Producătorii de lapte și carne din România, grav loviți de criza provocată de coronavirus
Criza provocată de coronavirus a pus la grea încercare industria alimentară de la noi. Cea a laptelui a pierdut, de pildă, peste noapte, 40% din vânzări, odată cu închiderea HORECA. De suferit au și procesatorii de carne.
În luna martie, când a fost declarată stare de urgență, au explodat vânzările pentru că oamenii și-au făcut stocuri, apoi au scăzut dramatic.
Adrian Cocan deține o ferma cu 2700 de vaci în Ialomița. Fabrica are o capacitate de procesare de 75 de tone de lapte pe zi, iar produsele ajung în peste 1.500 de magazine din tară. În ciuda măsurilor luate la începutul crizei, spune că firma a înregistrat pierderi de 15%.
Adrian Cocan, proprietar fermă: "În a treia săptămână din martie, spre exemplu, cererea de produse lactate a explodat. Am avut atunci creștere de 65%. Producția nu a fost afectată, am reușit să păstram ritmul producției. Au fost afectate costurile. În luna aprilie au fost afectate și vânzările. Față de luna aprilie a anului trecut a existat o scădere importantă."
În plus, în condițiile în care în ceea ce privește industria laptelui, 40% din vânzări se îndreaptă către HORECA, iar restaurantele s-au închis, oferta uriașă de materie primă a rămas peste noapte fără cerere.
Drin Cojocaru, patronat lapte: "Avem programul "Laptele în școli". În momentul în care s-au închis școlile noi aveam cam 5 milioane de porții pe săptămână și pot să spun că am pierdut de ordinul 80-100 de milioane de euro până acum. Noi le-am cumpărat laptele până la urmă, am încercat chiar să facem export cu lapte UHT."
Proprietarul acestei carmangerii din Alba Iulia spune că odată ce industria ospitalității a intrat în repaus, vânzările lor au scăzut pe acest sector cu 20%. Dar în măcelărie au intrat în continuare clienți.
Adrian Elecfi, manager carmangerie: "În loc să ne scadă vânzările, ca la majoritatea firmelor românești, ne-au crescut."
Însă nu toți au fost la fel de norocoși. Industria cărnii este serios afectată.
Sorin Minea, proprietar firmă producătoare de mezeluri: "A fost perioada aia în care lumea a cumpărat în disperare că vom muri de foame. La ora actuală este exact același trend că în toată Europa. Scăderile sunt între 20-30%. În același timp, cumpărătorul și-a schimbat modul de a cumpără și modul de a mânca, de a găti, foarte multe lucruri noi deja. Pentru gătit, iți cumperi altceva și iți cumperi alte cantități."
Ioan Ladoși, președinte Asociația producătorilor de carne de porc din România: "În ultima lună, prețul cărnii de porc la poarta fermei au început să scadă vertiginos. Îngrijorarea este că în acest context lucrurile vor fi din ce în ce mai grave pentru fermieri."
Gheorghe Horoi, președinte grup de firme: "Canalul de export, dar și piața internă de HORECA au picat aproape la zero. O parte din aceste volume care erau distribuite în piață pe acest canal au fost direcționate pentru comerț online."
Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta Horvarth, românii care s-au întors în ultimele două luni acasă de peste hotare ar putea contribui la o creștere a vânzărilor.
Vlad Gheorghe, reprezentant companie: "Estimăm o creștere a pieței de carne cu aproximativ 650 de milioane de RON în următoarele 12 luni și cu aproximativ cu 400 milioane RON pentru piața de lactate."