700.000 de români sunt afectați de criza provocată de Covid-19 și caută un loc de muncă
Statul va acoperi șomajul tehnic până la 1 iunie, a anunțat premierul Ludovic Orban, în fața reprezentanților patronatelor și sindicatelor. Iar, după această dată, se va aplica doar pentru domeniile în care afacerile nu se pot redeschide.
Guvernul are în plan și măsuri de relansare economică, spune șeful Executivului, în condițiile în care se așteaptă la un număr mare de oameni rămași fără loc de muncă.
În prezent, peste 900.000 de români sunt în șomaj tehnic, iar pentru alți 300.000 contractul de muncă le-a fost încetat.
Numărul șomerilor din România a crescut în perioada epidemiei de Covid-19, după ce zeci de mii de români care munceau în străinătate s-au întors în țară, din cauza pandemiei.
Premierul Ludovic Orban spune că Guvernul ”încearcă” în prezent să pună la punct un instrument pentru a susține angajarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă.
Una dintre variantele de stimulare a angajărilor este acordarea de stimulente financiare companiilor care vor angaja oameni.
”Vom încerca să creăm stimulente pentru companii ca să angajeze persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. După evaluările noastre sunt aproximativ 300.000 de contracte de muncă încheiate. La asta putem adăuga un număr de 250 - 350.000 de români care au revenit din țările în care lucrau. Și ei se află în căutarea unui loc de muncă. Deci estimăm o creștere a numărului de persoane în căutarea unui loc de muncă la 650 - 700.000 de cetățeni, în plus față de cei care se aflau în plata ajutorului de șomaj. Ca atare va fi nevoie de o politică activă de ocupare a forței de muncă.” - a spus Orban, marți, la o discuție cu reprezentanți ai Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social la Palatul Victoria.
Astfel, premierul a anunțat că stimulentul pentru reangajarea persoanelor care au fost în șomaj tehnic ar putea fi cuprins între 35 și 45 %. De asemenea, acordarea șomajului tehnic va fi prelungită și după 1 iunie, doar pentru anumite domenii care vor fi afectate în continuare de restricții.
”Cu siguranță vom apela la un stimulent pentru persoanele care au fost în șomaj tehnic și care revin în activitate în companiile în care au lucrat. Vom acorda, practic, plata unei sume. Încă n-am stabilit cuantumul, depinde de resursele de care dispunem. Între 35 și 45 %, ca o măsură activă pentru reluarea activității de către angajații care au fost în șomaj tehnic. Vom prelungi data de acordare a șomajului tehnic până la 1 iunie, iar după data 1 iunie vom menține șomajul tehnic, dar numai către angajații companiilor din domenii în care se mențin restricțiile. De exemplu, în domeniul spectacolelor, evenimentelor culturale, restaurantelor.. Adică unde se vor menține restricții în ceea ce privește derularea activității.” - a declarat premierul Ludovic Orban.
Recent, președintele Klaus Iohannis a anunțat că va avea loc o redeschidere "graduală" a sectoarelor economice afectate de epidemia cu noul coronavirus, prioritatea fiind protejarea sănătăţii românilor.
Potrivit şefului statului, după data de 14 mai, când se va încheia starea de urgenţă, va fi păstrat sprijinul pentru acordarea şomajului tehnic, dar vor fi introduse şi noi măsuri privind munca flexibilă, care să permită reluarea activităţii sectoarelor afectate direct sau indirect.
Sursa: C.M.
Etichete: romania, coronavirus, guvern, economie, ludovic orban, somaj, locuri de munca,
Dată publicare:
12-05-2020 11:46