Procurorul general, despre schimbarea codurilor penale: "O sa ne rada in nas infractorii". Interceptarile ar putea fi oprite
Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a declarat joi ca, in OUG privind modificarea codurilor penale, pedepsele in cazul abuzului in serviciu au fost coborate „cu un scop”.
Augustin Lazar a precizat ca pentru a se putea cere o supraveghere tehnica intr-un dosar, este nevoie de un maximum special rezonabil de pedeapsa pe care il cere legea penala. "Pentru a cere o masura preventiva, ai nevoie tot asa. Pai cu trei ani maxim la abuz in serviciu, ce-o sa facem? O sa ne rada in nas infractorii”, a mai spus Lazar, potrivit News.ro, criticand modificarile aduse prin ordonanta de urgenta Codului penal si Codului de procedura penala.
Procurorul general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie a spus ca spera ca Guvernul sa retraga aceasta ordonanta de urgenta, care este „jenanta si vizibil neconstitutionala”. "Sper din toata convingerea mea ca vocea ratiunii va fi puternica si va izbandi, pentru ca nu-i foarte complicat sa-ti dai seama de aceasta si ca Guvernul va proceda la retragerea acestei ordonante de urgenta, care este nu numai jenanta, dar este vizibil neconstitutionala. Este un derapaj constitutional cum in Romania nu a mai avut loc”, a afirmat Lazar.
Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvernul Grindeanu marti noapte privind modificarea codurilor penale a fost publicata in Monitorul Oficial, iar cea mai mare parte a prevederilor ar urma sa intre in vigoare la 10 zile de la publicare. Modificarile Codului Penal si ale Codului de Procedura Penala se refera la definirea si pedepsirea abuzului in serviciu, stabilind si un prag minim de 200.000 de lei de la care acesta este fapta penala, largesc categoria persoanelor care ies de sub incidenta prevederilor referitoare la favorizarea infractorului si stabilesc ca denuntul este valabil doar daca este facut in termen de sase luni de la comiterea faptei.
Aplicarea OUG in cazul abuzului in serviciu, chiar si pentru scurt timp, favorizeaza persoanele trimise deja in judecata si pe cele care vor savarsit pe viitor astfel de fapte, multe dosare alfate in lucru la procurorii anticoruptie vor fi clasate, iar procesele penale vor inceta sau vor fi pronuntate solutii de achitare in astfel de cazuri, a stabilit DNA, dupa ce a analizat riscurile punerii in aplicare a ordonantei de urgenta adoptate marti noapte de Guvern, in absenta avizului Consiliului Superior al Magistraturii.
Potrivit DNA, prevederile care produc impactul cel mai mare se refera la introducerea pragului cantitativ pentru prejudiciu, de 200.000 de lei, prag sub care orice fapta de abuz in serviciu nu mai poate fi investigata. In opinia DNA, limita acestui prag a fost stabilita in mod arbitrar, fara a fi justificata in vreun fel, existand posibilitatea sa fie favorizate anumite persoane determinate. De asemenea, va scadea termenul de prescriere a faptelor la cinci ani ca urmare a reducerii sanctiunilor pentru abuzul in serviciu. Pedeapsa scade nejustificat de mult, de la sapte ani la maximum trei ani, fara a se preciza care este justificarea.
Sursa: News.ro
Etichete: sorin grindeanu, abuz in serviciu, oug, augustin lazar,
Dată publicare:
02-02-2017 14:47